fbpx
Naručite se

Ugradnja proteze na implantatima, All-on-4

Nedostatak većeg broja zubi može uzrokovati niz nelagoda, pa i ozbiljne zdravstvene probleme. Jedno od najkvalitetnijih rješenja za bezubost je All-on-4, implantološko-protetsko rješenje, koje spaja zubno-protetski rad i zubne implantate.

Naručite se

Kad nam je potreban All-on-4?

Proteza na zubnim implantatima, All-on-4, idealno je rješenje za bezube čeljusti, odnosno, za situacije kada su pacijentu preostali samo nefunkcionalni ostaci zubi.

Nedostatak zubi možemo riješiti na više načina, ovisno o stanju čeljusne kosti pacijenta, njegovom dentalnom i općem zdravlju te o njegovim željama i očekivanjima. Govorimo o rješenjima kao što su ugradnja zubne krunice, zubnog mosta, zubnog implatata s jednom ili više krunica, te o zubnim protezama.

Ovo posljednje rješenje potrebno je kada je riječ o nedostatku velikog broja zubi ili potpuno bezuboj čeljusti, pri čemu primjenjujemo jedan od ova dva pristupa:

 • klasična zubna proteza
 • zubna proteza na implantatima, All-on-4

Prednosti All-on-4 u odnosu na klasičnu zubnu protezu

Klasična zubna proteza kao potporu koristi preostale zube, zubno meso i nepce, dok implantološko-protetsko rješenje, All-on-4, za potporu koristi zubne implantate.

Premda klasična zubna proteza također ima dobre strane i, u konačnici, povoljnija je, All-on-4 ima sljedeće prednosti:

 • veću stabilnost u odnosu na klasičnu zubnu protezu: nema klimanja, padanja pri govoru, smijanju i žvakanju
 • dužu trajnost protetskog rada: uz pravilno održavanje All-on-4 može trajati doživotno
 • prirodniji osjećaj pri govoru i žvakanju: zubni implantati omogućuju brže navikavanje i stabilni su poput prirodnog zuba

Klasična zubna proteza za stabilnost koristi ljepilo ili neke druge sustave. Međutim, ta rješenja ne ulijevaju samopouzdanje pri govoru, smijehu ili žvakanju u mjeri u kojoj to mogu postići zubni implantati.

Stoga, mnogi pacijenti, želeći iskusiti navedene prednosti, nakon niza godina odlučuju zamijeniti klasičnu zubnu protezu protezom na implantatima, All-on-4.

Ugradnja proteze na implantatima, All-on-4

Ugradnju proteze na implantatima, All-on-4, odvija se u nekoliko faza:

 • dijagnostika i planiranje implantiranja
 • implantiranje i ugradnja privremenog protetskog rada
 • oporavak nakon implantiranja
 • ugradnja finalnog protetskog rada.

Slijedi opis koraka, od procjene postojećeg stanja i zdravlja, do postavljanja finalnog rada.

Prije ugradnje All-on-4: opće i dentalno zdravstveno stanje pacijenta

Za ugradnju zubnih implantata potrebno je prvo procijeniti postoje li zapreke po pitanju općeg zdravstvenog stanja ili životnih navika pacijenta. O svemu ćemo Vas savjetovati, odnosno, upitati za ocjenu Vašeg liječnika specijalista.

Nakon toga, načinit ćemo 3D rendgensku snimku kojim ćemo utvrditi stanje čeljusne kosti. Ukoliko postoji nedostatak čeljusne kosti, ona se može nadograditi.

Treći korak bit će provođenje predimplantoloških terapija ili zahvata. Provjerit ćemo ima li znakova upalnih stanja koja prethodno treba sanirati, a uz to izvadit ćemo i sve nefunkcionalne preostale zube čeljusti na koju ugrađujemo All-on-4.

Jeste li prikladna kandidatkinja / kandidat za ugradnju All-on-4?

Praktički ne postoji indikacija koja bi suvremenoj stomatologiji predstavljala trajnu prepreku za ugradnju zubnih implantata. Za sva zdravstvena stanja ili faze liječenja postoje uvjeti pod kojima oni ne predstavljaju zapreku implantiranju.

U nekim situacijama bit će potrebno pričekati s implantiranjem te zatražiti pregled i mišljenje Vašeg liječnika specijalista.

Pod navedenim uvjetima ugradnju All-on-4 vidimo kao odlično rješenje za:

 • pacijentice i pacijente koji svoju klasičnu zubnu protezu žele unaprijediti stabilnim rješenjem,
 • pacijentice i pacijente s velikim manjkom zubi jedne ili obje čeljusti,
 • pacijentice i pacijente koji, premda imaju svoje zube, boluju od bolesti zbog kojih postojeće zube nije moguće sanirati i potrebno ih je ukloniti,
 • pacijentice i pacijente koji, uz prethodno izraženu želju za zubnim implantatima, imaju premalo kosti u stražnjem dijelu čeljusti

Privremeni protetski rad: faza planiranja

U fazi planiranja načinit ćemo i sken ili otisak za izradu Vašeg privremenog protetskog rada. Privremeni rad bit će izrađen od akrilata, a nosit ćete ga tijekom faze oporavka, sve do ugradnje finalnog protetskog rada koji može biti izrađen od trajnijih i estetski kvalitetnijih materijala.

Implantiranje zubnih implantata za All-on-4

Za All-on-4 ugrađujemo po dva zubna implantata u prednjoj regiji, na mjestu dvojki, te po dva u stražnjoj regiji, najčešće na mjesto pretkutnjaka.

Ove zadnje ugrađujemo pod nagibom od 45°, čime se postiže veća stabilnost: taj način ugradnje jamči zahvaćanje veće mase čeljusnog grebena, što zauzvrat jamči bolje srastanje implantata (oseointegracija).

Ugradnja zubnih implantata izvodi se u lokalnoj anesteziji ili u sedaciji te je za Vas potpuno bezbolna. Za implantiranje jednog implantata potrebno je oko 15 minuta, a već sutradan možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Najsuvremenije implantiranje uz Navident

U Stomatološkoj poliklinici Apolonija implantiranje vršimo uporabom sustava Navident. Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji preciznog, računalno vođenog implantiranja u svijetu.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb: logotip sustava računalno-vođene navigacijske dentalne implantologije, Navident

Zahvaljujući ovom sustavu praktički ne postoji mogućnost pogreške pri implantiranju, invazivnost implantiranja je minimalna a rezultat je manje traume i brži oporavak za pacijenta.

Više o Navidentu doznajte na našoj web-stranici .

Nakon ugradnje zubnih implantata: faza oporavka

Neposredno nakon implantiranja, te ovisno je li bilo potrebno otvarati zubno meso ili je uz sustav Navident implantiranje bilo direktno, potrebno je zašiti zubno meso.

Zatim, bit će potrebno od 4 do 6 mjeseci oporavka kako bi se ostvarila odgovarajuća oseointegracija (o.p. srastanje zubnog implantata s kosti). Tijekom tog razdoblja dolazit ćete povremeno na kontrole.

Hoćete li moći jesti tijekom oporavka?

Naravno, na sve smo mislili! Budući da smo u prvoj fazi isplanirali Vaš privremeni protetski rad, on je u međuvremenu izrađen i spreman za korištenje.

Zato možemo reći da uz All-on-4 od kompletne bezubosti do novih zubi treba svega 24 sata!

Finalni protetski rad: dovršetak All-on-4

Nakon kvalitetnog oporavka i oseointegracije načinit ćemo sken ili otisak potreban za izradu finalnog, trajnog protetskog rada.

Njega izrađuje zubotehnički laboratorij, a bit će dovršen za 5 do 7 dana od uzimanja skena ili otiska. U međuvremenu, Vi i dalje koristite privremeni protetski rad pa čekanje za Vas nema nepraktičnih posljedica.

Cijena implantološkog rješenja All-on-4

Cijena za All-on-4 formira se na temelju kvalitete zubnih implantata i materijala izrade finalnog protetskog rada.

U Stomatološkoj poliklinici Apolonija koristimo isključivo zubne implantate premium kvalitete, Nobel Biocare. Ovi zubni implantati, uz poštivanje savjeta o održavanju, imaju doživotno jamstvo.

Materijal izrade finalnog protetskog rada može biti povoljan akrilat, ili nešto skuplji, ali kvalitetom i trajnošću bolji materijal poput zubne keramike ili cirkona.

Konačan odabir materijala trajnog protetskog rada ovisi o osobnom odabiru pacijenta.

Pošaljite upit

Naručite se
01

Kontaktirajte nas preko kontakt obrasca, nazovite telefonom ili preko Facebook stranice. Naše ljubazno osoblje kontaktirat će Vas u najkraćem roku.

02

Prvi stomatološki pregled i planiranje terapije stoji 150 kn, a specijalistički pregledi 300 kn. Ponudit ćemo Vam najbolje i najprimjerenije rješenje s procjenom troškova i trajanja terapije.

03

Izaberite način plaćanja koji vam najviše odgovara. Nakon liječenja, pridržavajte se uputa, a mi ćemo voditi brigu da održite zdravlje Vaših zuba.

Naručite se

Europen Union

Europska unija.
Zajedno do fondova EU

Strukturnifondovi
Strukturnifondovi

Projekt “Prezentacijska stranica stomatološke poliklinike APOLONIJA” sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Pročitaj više