fbpx
Naručite se

All-on-4,
proteza na implantatima,
kao rješenje za nedostatak većeg broja zubi

Kada pacijentu nedostaje većina ili svi zubi jedne čeljusti to predstavlja poseban izazov. Najučinkovitije i najstabilnije rješenje u tom slučaju jest proteza na implantatima, All-on-4.

Naručite se

Kako sam naziv govori: "All-on-4", riječ je o protezi koja se oslanja na 4 zubna implantata i tako zamjenjuje sve zube jedne čeljusti. Ponekad ćemo upotrijebiti i veći broj zubnih implantata – najčešće 6 ili 8 – pa u tom slučaju razlikujemo još i All-on-6 ili All-on-8 proteze na implantatima.

Ova implantološka rješenja predstavljaju kombinaciju zubnog mosta ili proteze, s jedne strane, te zubnih implantata, s druge, a odlikuje ih iznimna stabilnost.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb: slika proteze na implantatima, All-on-4, grafika

Nastanak proteze na implantatima, All-on-4

Implantološko rješenje All-on-4 koristi se već dugi niz godina. Danas ga smatramo standardnim rješenjem za nedostatak svih zuba jedne čeljusti, a njegovoj raširenoj upotrebi prethodila su desetljeća razvoja i testiranja.

Prve prethodnice današnje proteze na implantatima, All-on-4, nastale su krajem '70-ih godina, a intenzivan razvoj ovog koncepta najviše dugujemo tvrtki Nobel Biocare, svjetskom lideru u implantološkim rješenjima.

Naša stomatološka poliklinika partner je tvrtke Nobel Biocare, čije zubne implantate premium kvalitete koristimo već dugi niz godina.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb: logotip proizvođača zubnih implantata, tvrtke Nobel Biocare

Problem nedostatka većeg broja zubi

Kada govorimo o nedostatku jednog ili dva zuba, lako ćemo ga nadomjestiti ugradnjom zubnog implantata s krunicom ili zubnog mosta na implantatu.

Isti nedostatak možemo riješiti i povoljnijim, klasičnim protetskim zubnim mostom.

Međutim, kada je riječ o nedostatku većeg broja zubi morat ćemo primijeniti opsežniju rekonstrukciju zubnog luka. Nju ćemo ostvariti izradom i ugradnjom parcijalne ili totalne proteze.

Kako riješiti nedostatak većeg broja zubi?

Kada planiramo zamjenu većeg broja zubi protezama odabrat ćemo bilo klasičnu zubnu protetiku, bilo implantološko-protetsko rješenje.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb: klasična zubna proteza za gornju čeljust.

Razlika između ova dva rješenja je što se klasična zubna protetika oslanja na postojeće strukture, kao što su zdravi zubi i zubno meso, dok se implantološko-protetsko rješenje oslanja na zubne implantate.

Prednost prvog rješenja je brzina izrade i primjene, zatim neinvazivna ugradnja koja ne traži dugotrajan oporavak, te na koncu, niža cijena.

Prednost implantološko-protetskog rješenja, kao što je proteza na zubnim implantatima, All-on-4, jest daleko veća stabilnost u odnosu na klasičnu protetiku, veća trajnost i prirodniji osjećaj pri govoru i žvakanju.

Bez obzira na odabir između ova dva pristupa, važno je riješiti nedostatak zubi jer riječ je o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Nedostatak zubi nije samo estetski problem

Za suvremenu stomatologiju nema dvojbe: nedostatak jednog ili više zubi nije samo estetski nego potencijalno i daleko veći funkcionalni problem.

Na nebrojenim primjerima medicina je utvrdila da se nedostatak pojedinog zuba ili više njih s vremenom može odraziti na zdravlje preostalih zubi te na ukupno zdravlje čeljusti.

Osim opadanja kvalitete življenja zbog težeg žvakanja, manjeg uživanja u hrani ili ustezanja od osmijeha, pa sve do izbjegavanja društvenih kontakata, nakon duže bezubosti dolazi do narušavanja cijelog stomatognatnog sustava (o.p. funkcionalni odnos između čeljusnih zglobova i okluzije, ili zagriza).

Narušenost zdravlja zubi i čeljusti daleko se brže i ozbiljnije očituje nedostaje li pacijentu veći broj zubi. Upravo takve situacije učinkovito rješavamo sustavima kao što je proteza na implantatima, All-on-4.

Progresivno opadanje dentalnog zdravlja uslijed nedostatka zubi

Nedostaje li pacijentu veći broj zubi postupno će doći do niza stanja koja za posljedicu mogu imati gubitak preostalih zubi, narušavanje zdravlja čeljusne kosti pa i problema sa čeljusnim zglobom.

 • Povlačenje zubnog mesa

  Uslijed gubitka zubi, bez obzira je li riječ o vađenju zubi od strane stomatologa, ili posljedici bolesti parodonta, odnosno traume, zubno meso na upražnjenom mjestu počet će se povlačiti.

  Premda je riječ o prirodnom procesu on s vremenom može dovesti do destabilizacije susjednih zdravih zubi.

  Prvo će nastupiti povlačenje zubnog mesa i s vratova zubnog korijena tih zdravih zubi. Zatim, ukoliko se nešto na vrijeme ne poduzme, povlačenja parodonta (o.p. tkivo koje okružuje korijen zuba) dovest će do bolesti i klimavosti zubi.

  Bolest o kojoj govorimo jest parodontoza ili parodontitis, kronična bolest tkiva koje okružuje i pruža potporu zubu. Parodontitis može dovesti ne samo do gubitka zuba nego i do ozbiljne bolesti čeljusne kosti.

 • Resorpcija čeljusne kosti

  Resorpcija ili nestajanje čeljusne kosti još je jedan prirodan proces koji će uslijediti nakon gubitka zuba: budući da je čeljusna kost na mjestu zuba koji nedostaje izgubila funkciju tijelo ju prestaje snabdijevati gradivnim elementima te ona postupno gubi visinu i debljinu.

  Osim osjetne destabilizacije i klimavosti susjednih zubi, što može dovesti do njihovog ispadanja, doći će i do upalosti obraza, promjene crtâ lica te, ako bezubost potraje, do poremećaja zagriza i drugih funkcionalnih problema.

 • Poremećaj zagriza

  Premda na funkciju žvakanja uglavnom ne usmjeravamo svjesnu pozornost, ona je rezultat skladnog rada niza sustava koji se sastoji od zubi, kostiju, tetiva i mišića. Tek kada se taj sklad poremeti počinjemo uviđati kolike dobrobiti za kvalitetu življenja ima zdrav stomatognatni sustav (o.p. funkcionalni odnos između čeljusnih zglobova i okluzije, ili zagriza).

  Prilikom žvakanja nastaje velika žvačna sila. Kod zdravog stomatognatnog sustava mi ju ne primjećujemo; ona radi za našu korist.

  Međutim, dođe li do gubitka zubi, ova sila bit će neravnomjerno raspoređena i njezina snaga može početi raditi protiv zdravlja preostalih zubi i žvačnog sustava. To počinjemo osjećati kao niz nelagoda prilikom žvakanja.

  Kako bismo si pomogli, pokušat ćemo svjesno kontrolirati žvakanje: promijenit ćemo stranu na kojoj žvačemo, početi žvakati čak i sjekutićima ili u konačnici izbjegavati veće komade hrane i tvrđe namirnice.

  Nažalost, to ne samo da neće vratiti zdravlje i osjećaj kvalitetnog, bezbrižnog uživanja u hrani nego će za posljedicu imati brže propadanje žvačnog sustava: zbog loše i neujednačene raspodjele žvačne sile bit će ugroženo zdravlje preostalih zubi te na koncu i samog čeljusnog zgloba.

  Govorimo o stanjima koja donose opasnost od nastanka trajnih, kroničnih oboljenja, što za posljedicu ima dugotrajno, te potencijalno skupo liječenje.

 • Poremećaji čeljusnog zgloba

  Neujednačeno raspoređena žvačna sila uslijed nedostatka većeg broja zubi spada u jedan od fizičkih uzroka

  Nedostatak većeg broja zubi može, naime, dovesti do ozbiljnih https://www.apolonija.hr/category/celjusni-zglob/simptomi-poremecaja-celjusnog-zgloba/kroničnih stanja čeljusnog zgloba te prouzročiti značajan pad kvalitete življenja. Poremećaji čeljusnog zgloba mogu imati dalekosežne posljedice ometajući ne samo žvakanje, nego i vaš govor, bavljenje sportom i spavanje.

All-on-4, idealno rješenje za nedostatak većeg broja zubi

Naveli smo niz posljedica nedostatka većeg broja zubi, međutim treba istaknuti da ih sve možemo riješiti suvremenim stomatološkim postupcima.

Postoje razna rješenja za nedostatak zubi. Njihov odabir treba biti rezultat specijalističke stomatološke dijagnoze te želja i očekivanja pacijenta. Ovdje želimo istaknuti implantološko rješenje, All-on-4, All-on-6 ili All-on-8. Kako je rečeno, radi se o zubnoj protezi ili zubnom mostu koji se oslanja na veći broj zubnih implantata.

Proteza na zubnim implantatima, All-on-4, odlično rješava ne samo činjenicu nedostatka zubi, nego povoljno utječe i na vraćanje zdravlja i stabilnosti čeljusti.

Pošaljite upit

Naručite se
01

Kontaktirajte nas preko kontakt obrasca, nazovite telefonom ili preko Facebook stranice. Naše ljubazno osoblje kontaktirat će Vas u najkraćem roku.

02

Prvi stomatološki pregled i planiranje terapije stoji 150 kn, a specijalistički pregledi 300 kn. Ponudit ćemo Vam najbolje i najprimjerenije rješenje s procjenom troškova i trajanja terapije.

03

Izaberite način plaćanja koji vam najviše odgovara. Nakon liječenja, pridržavajte se uputa, a mi ćemo voditi brigu da održite zdravlje Vaših zuba.

Naručite se

Europen Union

Europska unija.
Zajedno do fondova EU

Strukturnifondovi
Strukturnifondovi

Projekt “Prezentacijska stranica stomatološke poliklinike APOLONIJA” sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Pročitaj više