fbpx
Search
Close this search box.

Nedostatak svih zubi

Nedostatak svih zubi jedan je od najvećih stomatoloških problema te kao takav jako utječe na kvalitetu života pacijenata. Klasična zubna proteza riješit će taj problem ukoliko ne možemo primijeniti kvalitetnije implantološko rješenje ili kao ekonomičnija opcija.

Što ćete doznati u ovom članku?

Kakve zubne proteze postoje?

Zubne proteze spadaju u mobilne protetske radove. To znači da nisu trajno fiksirane te ih i sâm pacijent može izvaditi i vratiti u usta.

Dijelimo ih na rješenja koja zamjenjuju sve zube čeljusti, tzv. totalne ili potpune zubne proteze, i na rješenja kojima nadomještamo pojedine zube, tzv. parcijalne ili djelomične zubne proteze.

Potpune i djelomične proteze.

Postoje i fiksne zubne proteze, međutim one spadaju u implantološko-protetska rješenja, budući da kombiniraju ugradnju zubnih implantata i protetski rad.

Riječ je o implantološkom rješenju All-on-4, o kojem više možete doznati na našoj web-stranici “All-on-4, zubni most na implantatima”.

Naša poliklinika specijalizirana je za zubnu protetiku s pola stoljeća tradicije zasnovane na zubnoj protetici.

Sigurno ćemo pronaći kvalitetno, povoljno i dugotrajno rješenje i za Vaš nedostatak zubi.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

Totalne ili potpune zubne proteze

Totalna zubna proteza zamjenjuje sve zube jedne čeljusti, pa tako imamo gornju i donju zubnu protezu.

Baza totalne zubne proteze izrađuje se od akrilata, vrste lake, biokompatibilne plastike koja se u stomatologiji koristi već dugi niz godina.

U bazu se ugrađuju umjetni zubi koji također mogu biti izrađeni od akrilata ili pak od  kvalitetnijeg, keramičkog  materijala.

Osim što posjeduje odgovarajuća fizikalno-kemijska svojstva za dugotrajno korištenje i izdržljivost, akrilatna plastika ima i potrebna estetska svojstva te bojom savršeno imitira zubno meso kojeg dijelom zamjenjuje.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb, centar: potpuna gornja i donja zubna proteza.
Potpuna gornja i donja zubna proteza.

Kako bi ostala pričvršćena za čeljust kod akrilatne baze primjenjuje se sila vakuuma između baze i mekih tkiva nepca, čeljusnog grebena i tkiva ispod jezika.

Zbog toga moramo zajamčiti precizno i kvalitetno prianjanje baze uz oblik čeljusnog grebena i mekih tkiva.

Postupak izrade totalne zubne proteze

Za izradu totalne ili potpune zubne proteze bit će potrebno oko 15 dana. Postupak također zahtijeva da tijekom izrade u našu polikliniku dođete 6 do 7 puta.

Tradicija kvalitete u poliklinici Apolonija

Uz to, želimo naglasiti da u poliklinici Apolonija slijedimo protetski protokol koji će zajamčiti visoku kvalitetu zubne proteze po pitanju funkcije i estetike.

S ponosom ističemo posebnu metodologiju izrade proteza koju baštinimo od dr. Mire Jukić-Lauc koja je čitav niz godina bila vodeći stručnjak u izradi zubnih proteza u Hrvatskoj.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: doktorica Mira Jukić-Lauc.
dr. Mira Jukić-Lauc, dr.med.dent.

Zbog toga što poštujemo tradicionalna pravila i svakoj protezi pristupamo potpuno individualno, naši pacijenti dugi niz godina zadovoljno nose svoje nove i lijepe zube.

Početak: planiranje proteze

 • Prilikom planiranja izrade zubne proteze provjeriti ćemo Vaše opće i dentalno zdravstveno stanje. Kod nekih pacijenata bit će potrebno načiniti i rendgenski snimak čeljusti.
 • Tkiva na koja će se proteza osloniti moraju biti zdrava. Stoga ćemo, prema potrebi, u ovom koraku povesti računa o njihovom liječenju.
 • Rezultat će biti postavljanje konačne dijagnoze, donošenje plana terapije, kao i dogovor vezano uz očekivanja koja imate od budućeg protetskog rada.

Dolazak 1: uzimanje prvog otiska

 • Prvi otisak koji ćemo uzeti naziva se anatomski otisak. Njime želimo odrediti pomične i nepomične granice sluznice i čeljusti.
Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb, centar: otisak za izradu proteze.
Primjer otiska za izradu proteze.
 • Na temelju prvog otiska zubotehnički laboratorij izradit će pripremu za drugi, funkcijski otisak.

Dolazak 2: uzimanje drugog otiska

 • Kad je radni model spreman, dolazite k nama radi uzimanja funkcijskog otiska.
 • Tim otiskom precizno ćemo utvrditi oblik i izgled tkiva na koje će nalijegati baza zubne proteze.
 • Na temelju njega zubotehničari će izraditi tzv. zagriznu šablonu. Ona nam je potrebna za registriranje međučeljusnih odnosa prilikom Vašeg trećeg dolaska u polikliniku.

Dolazak 3: rekonstrukcija međučeljusnih odnosa

 • Međučeljusni odnosi kod bezubih pacijenata narušeni su. To je posljedica gubitka zubi, a s njima i gubitka čeljusnog grebena. Stoga ih je potrebno rekonstruirati.
 • Rekonstrukciju međučeljusnih odnosa vršimo pomoću zagrizne šablone koju smo dali načiniti prema drugom otisku.
 • U ovom koraku ponovno dolazite k nama u polikliniku kako bismo kroz niz radnji, npr. izgovaranje određenih glasova i riječi, na zagriznoj šabloni zabilježili međučeljusne odnose.
 • Ujedno ćemo se dogovoriti o nijansama zubi i akrilatne baze. To se odlučuje na temelju dobi pacijenta, boje lica, usnica, zubnog mesa, očiju, kose, a ponekad kao predložak služi stara proteza, ako ju imate.

Dolazak 4: isprobavanje fronte

 • Pomoću zagrizne šablone zubotehnički laboratorij izrađuje prvi probni model proteze. Konkretno, posložit će umjetne zube u bazu načinjenu od voska uzevši u obzir sve do sad dobivene parametre funkcije i estetike.
Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb, centar: jedna od faza prilagodbe proteze u zubotehničkom laboratoriju.
Jedna od faza postupka izrade proteze.
 • Tako nastaje probna proteza koju pacijent treba isprobati u ustima. U skladu s našim protokolom izrade proteza, prvo ćete doći na isprobavanje fronte.

Dolazak 5: isprobavanje cijele proteze

 • Ovo je nastavak prethodnog koraka, a razlika je u tome što smo na protezi u međuvremenu izvršili prilagodbu fronte i dodali stražnje zube.
 • Ukoliko pacijent i specijalist zubne protetike zaključe da izrađeni model zadovoljava kako funkcijom, tako estetikom i razgovjetnošću govora pacijenta, možemo pristupiti izradi trajne proteze.

Korak 6: postavljanje gotove proteze

 • Nakon što je probni model proteze, sa zubima posloženim u voštanu bazu, potpuno prilagođen Vašim potrebama i čeljusti, slijedi izrada baze u akrilatu i poliranje proteze do visokog sjaja.
 • Kad proteza bude dovršena doći ćete u našu polikliniku na njezino postavljanje i prilagođavanje. Ujedno ćemo Vam dati savjete kako žvakati, govoriti ili kako održavati protezu i oralnu higijenu.
 • Također ćemo Vas upoznati s fazama prilagodbe i kako će one izgledati dok sasvim ne prihvatite svoje nove zube.
 • Vjerojatno će biti potrebno još par dolazaka dok se proteza potpuno ne prilagodi za nošenje kako bi bila što udobnija.
Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: dovršena potpuna proteza, polirana do visokog sjaja.
Potpuna gornja i donja zubna proteza ispolirana do visokog sjaja.

Naša poliklinika specijalizirana je za zubnu protetiku s pola stoljeća tradicije zasnovane na zubnoj protetici.

Sigurno ćemo pronaći kvalitetno, povoljno i dugotrajno rješenje i za Vaš nedostatak zubi.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

Nedostaci totalne zubne proteze

Premda je potpuna proteza kvalitetno i povoljno rješenje za nedostatak svih zub treba naglasiti kako zubne proteze nemaju pozitivan učinak na kost kao zubni implantati.

To podrazumijeva da se uslijed nošenja proteze kost resorbira i smanjuje. Iz ovog razloga proteza postane neudobna ili počne ispadati te ju je potrebno redovito podlagati.

Parcijalna ili djelomična zubna proteza

Kako je rečeno na početku, postoje i parcijalne ili djelomične zubne proteze. Kako sâm naziv govori, to je rješenje za nadoknadu dijela, najčešće većeg broja izgubljenih zubi.

Parcijalnu ili djelomičnu protezu  primjenjujemo ako gubitak većeg broja zubi zbog objektivnih razloga ne možemo nadoknaditi fiksnim protetskim radom, poput zubnog mosta.

Materijali izrade parcijalne zubne proteze su akrilatna plastika, od koje se izrađuju baza i zubi, nehrđajući čelik i legura wironit, koju koristimo za ojačanje proteze. Zubi mogu biti izrađeni i od keramičkih materijala.

Primjena parcijalne zubne proteze

Ovo je specifična vrsta proteze. Omogućuje nam da jednim protetskim radom nadomjestimo više izgubljenih zubi na raznim mjestima iste čeljusti.

Primjerice, ponekad pacijenti izgube jedan ili dva prednja zuba, ali i zube u stražnjem dijelu čeljusti, kako s lijeve, tako i s desne strane. Parcijalna zubna proteza omogućuje da ih sve zamijenimo jednim protetskim radom, umjesto s njih nekoliko.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: primjer parcijalne ili djelomične zubne proteze, s kvačicama i drugim retencijskim elementima.
Jedna od varijanti parcijalne proteze.

Kako funkcionira parcijalna zubna proteza?

Klasična parcijalna zubna proteza kao oslonac prije svega koristi preostale zube i okolna tkiva čeljusti.

Uz njih obavezno koristimo retencijske elemente poput kvačica, kopči, upirača i slično, izrađenih od metala, kako bi se proteza učvrstila i stabilizirala.

Nedostatak takvog, klasičnog načina retencije i stabilizacije jest vidljivost žica i kvačica koje zadržavaju protezu na mjestu.

Drugi nedostatak je i to što se za retencijske elemente ovakvih proteza često moraju pripremati i brusiti prirodni zubi.

Stoga su s vremenom nastale i kombinacije klasične parcijalne zubne proteze s fiksnim protetskim radovima i zubnim implantatima.

Tako kao sredstva učvršćivanja i stabilizacije parcijalne proteze mogu koristiti i zubnimost ili krunica, zatim tzv. teleskopske krunice te posebni dodaci na zubnim implantatima (prečke i kuglice).

Uloga nabrojenih retencijskih elemenata nije samo učvršćivanje proteze i njezina stabilizacija, nego i prijenos žvačnih sila.

Zato se danas najviše cijene parcijalne zubne proteze koje kombiniraju mobilni protetski rad i fiksne retencijske elemente na zubnim implantatima.

Ovakva kombinacija na najbolji način vraća funkciju i estetiku većeg broja zubi koje želimo nadomjestiti.

Kako se izrađuje parcijalna zubna proteza?

Budući da postoji mnogo varijanti i materijala izrade parcijalne zubne proteze, postupak izrade također se razlikuje ovisno o konstrukciji proteze.

Ako izrađujemo klasičnu mobilnu parcijalnu zubnu protezu postupak je daleko kraći i jednostavniji, nego ako ju kombiniramo s fiksnim protetskim radovima i zubnim implantatima.

Klasična parcijalna zubna proteza

Prvi korak je temeljita dijagnostika i razgovor s pacijentom o njegovim očekivanjima. Ukoliko je za pacijenta najbolje rješenje ova vrsta proteze postupak izrade je nalik izradi potpune proteze:

Uzimanje otisaka.

 • Otiscima ćemo registrirati odnose između čeljusti i utvrditi visinu zagriza.
Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: proces izrade parcijalne zubne proteze.
Parcijalna zubna proteza u procesu izrade.

Probna proteza.

 • Na temelju podataka dobivenih pomoću otisaka zubotehnički laboratorij izradit će probnu parcijalnu protezu. Njom ćemo utvrditi zadovoljava li konstrukcija funkcijske i estetske ciljeve.

Izrada i postavljanje trajne proteze.

 • Nakon probe proteze i eventualne njezine dorade, izrađuje se, a zatim postavlja finalni protetski rad.

Kombinirana parcijalna zubna proteza

Ukoliko s parcijalnom zubnom protezom kombiniramo fiksne protetske nadomjeske, te zubne implantate, postupak je daleko duži i složeniji.

Prvo je potrebno ugraditi sve fiksne protetske radove ili zubne implantate, a zatim se, prema ranijem opisu, izrađuje mobilni dio parcijalne zubne proteze.

Više o ugradnji ugradnji zubnih implantata pročitajte na našoj web-stranici “Postupak implantiranja u Apoloniji.

Jeste li doznali ono što Vas zanima?

U ovom članku doznali ste više o potpunim i parcijalnim zubnim protezama. Možda Vas zanima više detalja o sljedećim temama:

Naša poliklinika specijalizirana je za zubnu protetiku s pola stoljeća tradicije zasnovane na zubnoj protetici.

Sigurno ćemo pronaći kvalitetno, povoljno i dugotrajno rješenje i za Vaš nedostatak zubi.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!