fbpx
Naručite se

Ortodoncija

Ortodoncija nisu samo ravni zubi

Ljepota je moć, a osmijeh je njezin neizostavni dio. Ortodoncija u našim rukama kreirala je na tisuće lijepih osmjeha.

Naručite se

Ortodont, najbolji i jedini stručnjak za ispravljanje zuba

Američko ortodontsko društvo (American Association of Orthodontics – AAO) izdalo je službenu objavu što znači ortodoncija i što znači biti ortodont. U Hrvatskoj je odgovarajuća udruga Hrvatsko društvo ortodonata Hrvatskog liječničkog zbora (HDO HLZ) koja okuplja isključivo specijaliste ortodoncije.

Mit #1 Svaki stomatolog koji radi s bravicama ili alajnerima je ortodont

Neistina. Neki stomatolozi ili tvrtke nude bravice ili alajnere, no ortodonti su oni koji su proveli nekoliko godina na specijalizaciji u kvalificiranim ustanovama. Jedino se oni mogu nazivati specijalistima ortodoncije i biti članovi Američkog Društva Ortodonata (AAO). Ne treba riskirati moguća trajne štetne posljedice na Vašem licu i osmjehu koji mogu nastati ako dopustite da Vam netko tko nije ortodont pomiče zube. Odabirom ortodonta koji je član AAO sigurno odabirete stručnu osobu koja posjeduje znanje, vještinu i iskustvo kako bi imali najljepši osmjeh. Potražite logotip AAO u stomatološkoj ordinaciji ili pronađite Vašeg ortodonta na našim web stranicama.

Isto vrijedi za Hrvatsku. Ortodonti moraju biti specijalisti sa završenom specijalizacijom. Nikakvi tečajevi ne mogu kvalificirati bilo koga da se bavi ortodoncijom već je to isključivo specijalizacija. Jedino specijalisti mogu biti redovni članovi Hrvatskog društva ortodonata Hrvatskog liječničkog zbora (HDO HLZ), referentne udruge ortodonata. Ako Vam se nudi ortodontska terapija ili samo malo ispravljanje zuba, obratite pozornost je li Vaš doktor specijalist ortodoncije. Apsolutno izbjegavajte nošenje bilo kakvih aparatića kod doktora koji nisu specijalisti ortodoncije.

Mit #2 Ortodoncija je skupa

AAO ortodonti pomno planiraju individualne terapije svojih pacijenata. Rezultat toga je određivanje kompleksnosti slučaja te u odnosu na to i troškova ortodontske terapije. Liječenje jednostavnijih slučajeva traje samo nekoliko mjeseci, dok liječenje teških slučajeva može trajati i nekoliko godina. Neki AAO ortodonti mogu nuditi besplatne preglede i fleksibilno plaćanje. Suradnja s pacijentima važna je kako bi zajedno postigli lijep osmjeh. Povjerite svoj osmjeh AAO stručnjaku koji je i ortoped za čeljust i koji će sigurno ispraviti Vaše zuba, pomno pratiti Vaš napredak, ali će uz sve to osigurati i pravilan zagriz.

Mit #3 Posjeti ortodontu nisu potrebni da bi se postigli ravni zubi

Nema posjeta = nema praćenja = nema napretka terapije. Činjenica je da se stanje Vaših desni, zubi i čeljusti ne može pratiti ako tijekom trajanja terapije redovito ne posjećujete ortodonta. Čak i najdetaljnije planirane terapije treba pažljivo pratiti kako bi se osiguralo da terapija napreduje u pravom smjeru. Kontrolu nad terapijom može voditi samo ortodont koji je obučen za to jer tijekom terapije mogu nastati problemi ili je potrebno prilagoditi i mijenjati plan terapije. Dobra je vijest da je današnja tehnologija omogućila pacijentima produljenje intervala između dva posjeta na 8 do 10 tjedana.

Mit #4 Ortodontska terapija traje nekoliko godina

Ortodontska terapija zahtijeva pažljive, kontrolirane pomake zuba kako bi se oni smjestili u pravilan položaj. I kod jednostavnih slučajeva (čija terapija traje samo nekoliko mjeseci) i kod najsloženijih slučajeva (čija bi terapija mogla potrajati duže), AAO ortodont ima znanje, iskustvo i vještinu za postizanje odličnih rezultata u najkraćem roku. Veliki je rizik odabrati za terapeuta nekog tko ortodonciju ne radi kao primarnu djelatnost jer šteta koja može nastati može biti nepovratna.

Mit #5 Ortodontska terapija je samo kozmetička

Svrha je ortodontske terapije puno više od samo kozmetičke. Poboljšani izgled samo je ono što je najuočljivije. Ravni zubi znače i poboljšanu funkciju (odgrizanje, žvakanje, govor) pa je to već dvostruka korist od liječenja. Lijepi osmjeh je znak dobrog oralnog zdravlja i ogledalo općeg stanja pacijenta. Ortodonti imaju puno veću ulogu u održavanju općeg zdravlja nego što je to poznato.

Mit #6 Ortodonti uvijek nude samo metalne bravice

Ortodonti su proveli godinama proučavajući i usvajajući kako se zubi pomiču. To ih čini stručnjacima koji su kvalificirani za korištenje svih dostupnih ortodontskih aparata kako bi skrb za pacijenta bila najbolja. Osim metalnih bravica postoji cijeli niz aparata s kojima se pomiču zubi, a koji mogu biti mobilni ili fiksni. Za razliku od kompanija koje pacijentima reklamiraju da su neki proizvod ili usluga neke tvrtke najbolji, ortodont svojim rukama i svojim radom koristi aparat kao alat, za dobrobit svog pacijenta. AAO ortodont ima znanja da osigura najbolji aparat (i u pravo vrijeme) kako bi se najbolji rezultati postigli u što kraće vrijeme.

Mit #7 Ortodontska terapija je samo za djecu

Neistina. Pacijenti svih dobi, djeca i odrasli, mogu imati koristi od ortodontske terapije. Dob nije ograničavajući čimbenik za oralno zdravlje i lijepi osmjeh. U 2014. godini AAO ortodonti liječili su gotovo 1,5 milijuna odraslih. Odrasli pacijenti zbog prethodnih stomatoloških liječenja ili bolesti desni mogu biti složeniji slučajevi. Zato je od iznimne važnosti da njihovu terapiju vodi ortodont koji ima znanje, stručnost i iskustvo kako bi se postigli najbolji rezultati.

Članovi Američkog udruženja ortodonata (AAO) isključivo su ortodonti. Jedini liječnici koji se mogu nazivati “ortodontima” su oni koji su nakon završenog Stomatološkog fakulteta završili još tri godine dodatnog obrazovanja po akreditiranom ortodontskom programu.

Kada odaberete AAO ortodonta da vodi Vašu terapiju, možete biti sigurni da ste odabrali specijalista ortodoncije, stručnjaka za ortodonciju i dentofacijalnu ortopediju koji posjeduje vještine i iskustvo kako bi Vam se pružio najljepši osmjeh.

Pošaljite upit

Naručite se
01

Kontaktirajte nas preko kontakt obrasca, nazovite telefonom ili preko Facebook stranice. Naše ljubazno osoblje kontaktirat će Vas u najkraćem roku.

02

Prvi stomatološki pregled i planiranje terapije stoji 150 kn, a specijalistički pregledi 300 kn. Ponudit ćemo Vam najbolje i najprimjerenije rješenje s procjenom troškova i trajanja terapije.

03

Izaberite način plaćanja koji vam najviše odgovara. Nakon liječenja, pridržavajte se uputa, a mi ćemo voditi brigu da održite zdravlje Vaših zuba.

Naručite se

Europen Union

Europska unija.
Zajedno do fondova EU

Strukturnifondovi
Strukturnifondovi

Projekt “Prezentacijska stranica stomatološke poliklinike APOLONIJA” sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Pročitaj više