fbpx
Search
Close this search box.

Digitalno određivanje boje spektrofotometrijom

Određivanje boje zuba vrlo je važna točka tijekom postupaka restaurativne stomatologije i stomatološke protetike. Svaki zub sastoji se od više slojeva i boja.

Vrlo je zahtjevno identificirati sve boje i nijanse koje sadrži jedan zub te je upravo zbog toga usklađivanje protetskih nadomjestaka i zuba zahtjeva veliku vještinu.

Kod izrade protetskih nadomjestaka kao što su krunice ili ljuske na prednjim zubima čak i najmanja greška u određivanju boje može biti jako vidljiva.

Vizualno podudaranje boje zuba

Metoda vizualnog podudaranja boje zuba uobičajena je metoda estetske stomatologije, a podrazumijeva da stomatolog ili tehničar vizualno uspoređujući ključ boja određuje boju zuba.

Takva praksa dokazano je nepouzdana zbog nekoliko čimbenika: vrsta i kvaliteta svjetlosti i iskustvo. Kako bi izbor boje bio što točniji i precizniji te smanjio moguću grešku vizualne metode, razvijeni su različiti uređaji.

Uređaji za utvrđivanje boje zuba

Jedan od njih je Easyshade spektrofotometar (Vita, Njemačka). Easyshade je samostalni, prijenosni digitalni uređaj za podudaranje boje, jednostavan je za uporabu i pronalazi učinkovitu točnu nijansu zuba.

Mnoge su studije istraživale podudaranje nijansi pomoću različitih metoda i potvrdili pouzdanost rezultata spektrofotometrije.

Ovaj uređaj djeluje vrlo brzo i jednostavno, prisloni se na zub i za nekoliko sekundi očitava nijanse boje zuba.

Odličan je i za mjerenje rezultata izbjeljivanja, ali koristi se i kao pomoć u određivanju boje pri izradi kompozitnih ispuna (plombi) kako bi se bojom što bolje uklopili u prirodan zub.

Stomatološka poliklinika Apolonija spaja tradiciju dugu 50 godina s najsuvremenijim protokolima liječenja i vrhunskom tehnologijom.

Pristupamo individualno svakom svom pacijentu.

Obratite nam se s povjerenjem.