fbpx

Elektroničko određivanje vrha zubnog korijena

Endodontsko liječenje zuba laički se često naziva i “vađenje živca” ili “punjenje korijena“. Ovi nazivi dosta jednostavno ali točno opisuju glavne ciljeve endodontskog liječenja.

Jedna od glavnih prepreka uspješnom liječenju je zahtjevna i složena anatomija korijenova zuba.

Kako bi se zub kvalitetno izliječio i zatim napunio, potrebno je jako precizno, u desetinku milimetra, izmjeriti njegovu duljinu i pronaći apeks: vrh korijena.

Nekada se to radilo metodom mjerenja pomoću RTG snimke koja je dosta neprecizna i jako ovisi o kvaliteti slike.

Mnogi stomatolozi oslanjaju se isključivo na svoj osjećaj i taktilne sposobnosti što je nebrojeno puta znanstveno dokazano kao potpuno nepouzdana metoda.

Moderna endodoncija

Moderna endodoncija danas preporučuje jedino elektroničko određivanje lokacije apeksa korijena, aparatom koji se zove endometar ili apeks lokator.

Elektronički lokator apeksa je uređaj koji određuje položaj apikalnog suženja i tako određuje duljinu prostora korijenskog kanala.

Vrh korijena ima specifičnu otpornost na električnu struju, a to se mjeri pomoću para elektroda koje su postavljene na usnu i pričvršćene na endodontski instrument.

Elektronički princip

Elektronički princip relativno je jednostavan i temelji se na električnom otporu; kada je krug dovršen (tkivom se dodiruje vrh instrumenta), otpor se znatno smanjuje i struja odjednom počinje teći.

Različiti uređaji signaliziraju ovaj događaj zvučnim signalom, treptavom lampicom, digitalnim očitavanjem ili pokazivačem na kotaču.

Stomatološka poliklinika Apolonija spaja tradiciju dugu 50 godina s najsuvremenijim protokolima liječenja i vrhunskom tehnologijom.

Pristupamo individualno svakom svom pacijentu.

Obratite nam se s povjerenjem.