fbpx
Naručite se

Čeljusni zglob

Godinama uspješno liječimo poremećaje čeljusnog zgloba

Temeljni je zadatak liječnika pacijentu ukloniti bol i dovesti njegovo tjelesno i psihičko stanje u stadij blagostanja.

Naručite se

Liječenje

Liječenje temporomandibularnih poremećaja podrazumijeva prije svega rješavanje akutnih simptoma.

Liječenje obuhvaća postupke uklanjanja navika koji štete mišićima i čeljusnom zglobu, osvješćivanje pojedinih stanja čeljusti, opuštajuće metode, terapiju udlagom te ispravljanje navika, postupaka i zagriza.

Naš koncept liječenja temporomandibularnih poremećaja sastoji se od 4 osnovna dijela:

1. detaljna dijagnostika kako bi dobili točan uvid koje strukture traže liječenje;

2. postupci uklanjanja funkcijskih podražaja i smanjenje podražljivosti sustava;

3. kratkoročna relaksirajuća terapija udlagom ili aqualiserom;

4. dugoročna korektivna i rekonstrukcijska terapija.

1. Dijagnostika

Detaljna dijagnostika uključuje temeljitu anamnezu i ekspertizu pacijentovih problema. Uz to, provodi se funkcijska dijagnostika s digitalnim intaoralnim skeniranjem i funkcijskom dijagnostikom. Provode se i analize u artikulatorima, napravama koje simuliraju ljudski čeljusni zglob i kretnje čeljusti.

2. Postupci uklanjanja funkcijskih podražaja i smanjenje podražljivosti sustava

Nakon dijagnostičkih postupaka moguće je utvrditi koje vanjske faktore treba ukloniti i koje postupke provoditi. Ukoliko je potrebno, provodi se medikamentozna terapija za smirenje napetosti žvačnih mišića. Ponekad je potrebno ukloniti pojedine dijelove površine zuba ukoliko pojačano podražuju sustav.

3. Relaksirajuća terapija udlagom ili aqualiserom

Udlage se najčešće nose po noći te onemogućavaju škripanje i prejako stiskanje zuba.

Udlage se najčešće rade u jednoj čeljusti te malo ”podižu” zagriz i stavljaju čeljust u terapeutski položaj za zglob i mišiće. Udlaga ne izaziva neugodu, ugodna je za nošenje i ne zahtjeva privikavanje. U mnogim slučajevima smanjuje bolne senzacije i djeluje kao prvi izbor za liječenje bolova čeljusti i lica. Nose se nekoliko mjeseci dok se žvačni sustav ne oporavi, a moguće je i dugotrajno nošenje. Bruksizam nije stanje koje traje cijeli život i moguće je da se korištenjem udlaga ali i eliminiranjem stresa i anksioznosti povuče.

Stabilizacijska udlaga najčešće je i široko prihvaćeno sredstvo liječenja temporomandibularnih poremećaja. Svaka udlaga je različita i prije svega ovisi o terapijskom konceptu i načinu liječenja.

Michigan udlaga je neinvazivna naprava koja se uglavnom izrađuje u gornjoj čeljusti od prozirnog akrilata. Udlaga prekriva grizne plohe zubi i dio nepca osiguravajući jednakomjerne i pravilne kontakte među zubima te ograničava čeljust od pretjeranih pomaka.

Aqualiser je meka udlaga koja pomoću hidrodinamske ravnoteže dovodi čeljust u simetrično balansirani odnos pouštajući pri tome mišiće i uspostavljajući ravnotežu između mišićne aktivnosti lijeve i desne strane lica.

4. Korektivna i rekonstrukcijska terapija

Dugoročni koncept liječenja temporomandibularnih poremećaja zahtjeva uklanjanje štetnih navika i smanjenje opterećenja žvačnih mišića i struktura čeljusnog zgloba ukoliko su one preopterećene žvačnim sustavom.

Takvi slučajevi mogu nastati uslijed nepravilnih žvačnih odnosa, gubitka pojedinih zuba, pada zagriza ili uslijed pojedinih kontakata koji provociraju pojačanu aktivnost mišića. Ukoliko uz navedene okolnosti postoji i pojačana podražljivost sustava mišića i zgloba te izloženost stresu, mogu se pojaviti simptomi.

Trajno uklanjanje navedenih čimbenika provodi se selektivnim ubrušavanjem, protetskim nadomjescima ili ortodontskim ispravljanjem zuba u ujednačeni i stabilni zagriz.

Pošaljite upit

Naručite se
01

Kontaktirajte nas preko kontakt obrasca, nazovite telefonom ili preko Facebook stranice. Naše ljubazno osoblje kontaktirat će Vas u najkraćem roku.

02

Prvi stomatološki pregled i planiranje terapije stoji 150 kn, a specijalistički pregledi 300 kn. Ponudit ćemo Vam najbolje i najprimjerenije rješenje s procjenom troškova i trajanja terapije.

03

Izaberite način plaćanja koji vam najviše odgovara. Nakon liječenja, pridržavajte se uputa, a mi ćemo voditi brigu da održite zdravlje Vaših zuba.

Naručite se

Europen Union

Europska unija.
Zajedno do fondova EU

Strukturnifondovi
Strukturnifondovi

Projekt “Prezentacijska stranica stomatološke poliklinike APOLONIJA” sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Pročitaj više