fbpx

Liječenje čeljusnog zgloba

Liječenje temporomandibularnih poremećaja podrazumijeva prije svega rješavanje akutnih simptoma.

Liječenje obuhvaća postupke uklanjanja navika koji štete mišićima i čeljusnom zglobu, osvješćivanje pojedinih stanja čeljusti, opuštajuće metode, terapiju udlagom te ispravljanje navika, postupaka i zagriza.

Naš koncept liječenja temporomandibularnih poremećaja sastoji se od 4 osnovna dijela:

1. detaljna dijagnostika kako bi dobili točan uvid koje strukture traže liječenje;

2. postupci uklanjanja funkcijskih podražaja i smanjenje podražljivosti sustava;

3. kratkoročna relaksirajuća terapija udlagom ili aqualiserom;

4. dugoročna korektivna i rekonstrukcijska terapija.

1. Dijagnostika

Detaljna dijagnostika uključuje temeljitu anamnezu i ekspertizu pacijentovih problema. Uz to, provodi se funkcijska dijagnostika s digitalnim intaoralnim skeniranjem i funkcijskom dijagnostikom. Provode se i analize u artikulatorima, napravama koje simuliraju ljudski čeljusni zglob i kretnje čeljusti.

2. Postupci uklanjanja funkcijskih podražaja i smanjenje podražljivosti sustava

Nakon dijagnostičkih postupaka moguće je utvrditi koje vanjske faktore treba ukloniti i koje postupke provoditi. Ukoliko je potrebno, provodi se medikamentozna terapija za smirenje napetosti žvačnih mišića. Ponekad je potrebno ukloniti pojedine dijelove površine zuba ukoliko pojačano podražuju sustav.

3. Relaksirajuća terapija udlagom ili aqualiserom

Udlage se najčešće nose po noći te onemogućavaju škripanje i prejako stiskanje zuba.

Udlage se najčešće rade u jednoj čeljusti te malo ”podižu” zagriz i stavljaju čeljust u terapeutski položaj za zglob i mišiće. Udlaga ne izaziva neugodu, ugodna je za nošenje i ne zahtjeva privikavanje. U mnogim slučajevima smanjuje bolne senzacije i djeluje kao prvi izbor za liječenje bolova čeljusti i lica. Nose se nekoliko mjeseci dok se žvačni sustav ne oporavi, a moguće je i dugotrajno nošenje. Bruksizam nije stanje koje traje cijeli život i moguće je da se korištenjem udlaga ali i eliminiranjem stresa i anksioznosti povuče.

Stabilizacijska udlaga najčešće je i široko prihvaćeno sredstvo liječenja temporomandibularnih poremećaja. Svaka udlaga je različita i prije svega ovisi o terapijskom konceptu i načinu liječenja.

Michigan udlaga je neinvazivna naprava koja se uglavnom izrađuje u gornjoj čeljusti od prozirnog akrilata. Udlaga prekriva grizne plohe zubi i dio nepca osiguravajući jednakomjerne i pravilne kontakte među zubima te ograničava čeljust od pretjeranih pomaka.

Aqualiser je meka udlaga koja pomoću hidrodinamske ravnoteže dovodi čeljust u simetrično balansirani odnos pouštajući pri tome mišiće i uspostavljajući ravnotežu između mišićne aktivnosti lijeve i desne strane lica.

4. Korektivna i rekonstrukcijska terapija

Dugoročni koncept liječenja temporomandibularnih poremećaja zahtjeva uklanjanje štetnih navika i smanjenje opterećenja žvačnih mišića i struktura čeljusnog zgloba ukoliko su one preopterećene žvačnim sustavom.

Takvi slučajevi mogu nastati uslijed nepravilnih žvačnih odnosa, gubitka pojedinih zuba, pada zagriza ili uslijed pojedinih kontakata koji provociraju pojačanu aktivnost mišića. Ukoliko uz navedene okolnosti postoji i pojačana podražljivost sustava mišića i zgloba te izloženost stresu, mogu se pojaviti simptomi.

Trajno uklanjanje navedenih čimbenika provodi se selektivnim ubrušavanjem, protetskim nadomjescima ili ortodontskim ispravljanjem zuba u ujednačeni i stabilni zagriz.

Podijeli ovu objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Srodne objave:

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Klikovi i zvukovi u čeljusnom zglobu

Klikovi i zvukovi u čeljusnom zglobu

Zvukovi u čeljusnom (temporomandibularnom) zglobu u velikom broju slučaja pojavljuju se uz ostale simptome tzv. temporomandibularnih poremećaja, ali se mogu biti i samostalni.

Naručite se

Prijavite se na newsletter

Obavijestit ćemo Vas lakše o pogodnostima, novostima i posebnim popustima.