fbpx

Financijska odgovornost

Financijska odgovornost zauzima važno mjesto u liječenju. Razvoj moderne medicinske tehnologije često dovodi do nesrazmjera između cijene najpoželjnijih estetskih zahvata i kupovne moći.

Određivanje medicinskih prioriteta i slobodna volja

Zbog ponekad velike razlike između onoga što je moguće napraviti i kupovne moći, ključnu ulogu u izradi plana terapije ima određivanje medicinskih i funkcionalnih prioriteta.

Postavljanje medicinskih prioriteta temeljni je način izrade plana terapije odnosno liječenja. Pri tome strogo vodimo računa o tome da preporučujemo medicinski najkvalitetniju terapiju, a uz nju još nekoliko mogućnosti sa svim prednostima i nedostacima kao i s financijskom procjenom troškova.

Slobodna volja pacijenata/pacijentica vrlo je važna u donošenju odluka o svom liječenju ili procedurama koje treba poduzeti. Ukoliko pacijent/pacijentica izričito traži određene postupke koje izlaze iz područja medicinskih zahvata prihvatit ćemo ih i primijeniti jedino ukoliko su u potpunosti u skladu s pravilima struke.

Dostupnost više mogućnosti liječenja

Pravilo financijske odgovornosti prema pacijentima/pacijenticama nalaže nam da za svaku medicinsku potrebu predložimo dvije ili više mogućnosti liječenja. Pacijent/pacijentica u svakom trenutku treba znati što pojedina terapija nosi te koje su prednosti i nedostaci.

Tako može najbolje procijeniti kakvo liječenje želi prihvatiti. Obaveza naših specijalista je da daju istinite odgovore i pacijentu/pacijentici pruže dovoljno informacija o bolesti, tretmanu i prognozi.

Informiranost pacijenata/pacijentica

Specijalisti poliklinike Apolonija moraju na adekvatan način informirati pacijente/pacijentice o preporučenim terapijama ili procedurama. Pri tome posebice moraju voditi računa o opasnostima i rizicima istih.

Takve informacije moraju pružiti na jednostavan način, izbjegavajući nepotrebnu medicinsku terminologiju i svakog trenutka vodeći računa o osobi s kojom razgovaraju, kao i o njezinim intelektualnim i mentalnim kapacitetima.

Etički principi Hipokratove zakletve

Prvi pisani trag o pokušaju da se zakonski regulira rad liječnika je spomenut u Hamurabijevom zakoniku u Babilonu 2100. godine prije nove ere. Sadržavao je propise o cijeni pojedinih kirurških zahvata i kaznama u slučaju neuspješnog liječenja.

U slučaju neuspješnog liječenja ili smrti pacijenta/pacijentice, liječnik je mogao dobiti i smrtnu kaznu. Etički principi Hipokratove zakletve postali su osnova medicinske etike tek u 19. stoljeću, s razvojem moderne znanstvene medicine.

Medicinska etika u poslovanju

Liječničko djelovanje postalo je jednim od središnjih područja etičke odgovornosti, što je dovelo do ustanovljenja posebne grane etike: medicinske etike.

Medicinska etika nas obavezuje da pacijentima pomognemo pronaći za njih najprihvatljiviji način liječenja koji će zadovoljiti njihove potrebe. Svi specijalisti Apolonije usmjereni su primarno na očuvanje zdravlja naših pacijenata/pacijentica.

Stomatološka poliklinika Apolonija spaja tradiciju dugu 50 godina s najsuvremenijim protokolima liječenja i vrhunskom tehnologijom.

Pristupamo individualno svakom svom pacijentu.

Obratite nam se s povjerenjem.