fbpx
Search
Close this search box.

Što je nanotehnologija?

Nanotehnologija je znanost koja istražuje i razvija uređaje i materijale na molekularnoj ili atomskoj razini. Sve je prisutnija u medicini uključujući i stomatologiju.

Nanotehnologija se u stomatologiji odnosi na:

  • dijagnostičke sisteme
  • agense koji potpomažu apsorpciji lijekova
  • restorativne materijale
  • regenerativne materijale
  • materijale za koštane i tkivne graftove
  • povećanje kvalitete vezanja implantata

Američki inženjer Kim Eric Drexler unaprijedio je i uveo koncept molekularne nanotehnologije koja se počela upotrebljavati u raznim industrijama pa i u stomatologiji. Drexler je doprinio razvoju laganih i izdržljivih materijala s posebnim kemijskim i mehaničkim svojstvima koje koristimo u stomatološkoj poliklinici.

Nanotehnologija i restorativna stomatologija

Razvojem nanotehnologije u stomatološkoj industriji počelo je korištenje čestica nano filera u procesima izrade kompozitnih ispuna.

Zbog boljih svojstava materijala ispuni su tvrdi i otporni, ne troše se i mogu se visoko polirati. Ispun zbog nano filera raspršuje svjetlost u različitim smjerovima pa poprima boje okolnog prirodnog zuba. To nazivamo “efektom kameleona“.

Nanotehnologija i stomatološka dijagnostika

Zajednica mikroorganizama koju nazivamo biofilm u kontaktu je sa zubnom površinom i često je uzrok pojave karijesa i periodontalne infekcije.

Nanotehnologiju koristimo kako bismo te specifične patogene mikroorganizme mogli identificirati i ukloniti. Nano prah u usnoj šupljini obojat će bakterije i tako ih je lakše ukloniti.

Nanotehnologija i regenerativna stomatologija

Augmentacija (bone grafting) je proces nadogradnje koštanog tkiva. Nedostatak zuba može dovesti do stanjivanja čeljusne kosti i stvoriti problem kod postavljanja implantata. Presađivanjem koštanog grafta ili augmentacijom implantolog može stvoriti dovoljno kosti za ugradnju novog zubnog korijena (implantat).

Nanotehnologija je zaslužna za otkrivanje nove vrste koštanog grafta – hidroksiapatitni graft – koji svojom kvalitetom pospješuje oporavak koštane strukture. 

Koristi se tijekom procesa: očuvanja zubnog grebena, obnavljanja koštanih nedostataka, operacije vrha korijena zuba, podizanja sinusa (sinus lift), i pospješivanja vezivanja (oseointegracija) implantata.

Nanotehnologija i dentalna implantologija

Nanotehnologija pospješuje proces oseointegracije kojim implantat srasta s čeljusnom kosti. U Stomatološkoj poliklinici Apolonija koristimo implantate s površinom obrađenom nano česticama. One utječu na oseointegraciju i bolje prihvaćanje implantata.

Stomatološka poliklinika Apolonija spaja tradiciju dugu 50 godina s najsuvremenijim protokolima liječenja i vrhunskom tehnologijom.

Pristupamo individualno svakom svom pacijentu.

Obratite nam se s povjerenjem.