fbpx

Interceptivna terapija

Ortodontska terapija koja “djeluje s rastom” počinje u periodu intenzivnog rasta djeteta (tzv. predpubertalni pik rasta). Tada prvenstveno djelujemo ortopedski na djetetove čeljusti i zube.

Vrijeme početka naglog rasta individualno je za svako dijete. Cilj ortodontske terapije je potaknuti ili usporiti rast gornje i/ili donje čeljusti i omogućiti ravnotežu u razvoju čeljusti. Izraženost ortodontske anomalije tako se može značajno ublažiti pa kasnija fiksna ortodontska terapija može biti puno blaža i kraća. Takvo usmjeravanje rasta može ponekad potpuno ukloniti potrebu za fiksnom ortodontskom terapijom.

Ova terapija uključuje korištenje najčešće mobilnih aparata različitih vrsta za različite ortodontske anomalije. Djetetu se napravi točna individualna procjena koji su mu problemi, odredi se redoslijed njihovog liječenja i postavlja strogo individualna ortodontska terapija. Zato je moguće da dijete nekoliko mjeseci nosi jedan aparat, a onda nakon toga i drugi. Takvo ciljano liječenje ortodontskih anomalija je najuspješnije i po pravilima i preporukama vodećih međunarodnih stručnih društava.

Više o ortodontskim terapijama saznajte na linku

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se