fbpx

Muči li Vas izgled Vaše čeljusti?

Jeste li ikada razmišljali o tome kako izgled vašeg lica utječe na to kako vas drugi doživljavaju?

Često se položaj čeljusti u našem društvu više-manje veže uz izgled, osobnost i vanjski dojam pojedinca. Definicija linije čeljusti važna je i kod muškaraca i kod žena kako bi dočarali mladolikost lica.

Jedan od najboljih primjera je muška „uglata“ čeljust“ koja se danas posebno veže uz „meme“ kulturu, ali svoje korijene vuče još i prije nego što je postojao Internet, pa čak i struja. Riječ je o tome da je kod muškaraca jaka, uglata linija čeljusti označavala muževnost i snagu.

Međutim u stvarnosti je položaj čeljusti puno više od samog izgleda – nepravilan položaj čeljusti može dovesti do raznih ortodontskih anomalija koje mogu loše utjecati na vaše zube, a time i na cjelokupno zdravlje. Jedna od takvih nepravilnosti česta je pojava kod velikog broja ljudi, a riječ je o dubokom zagrizu.

Što je duboki zagriz i kako utječe na izgled čeljusti?

Jeste li ikada razmišljali o tome kako su pozicionirani vaši zubi gornje čeljusti u odnosu na donju? Ako ste primijetili da prekrivaju donje zube u toj mjeri da se ponekad gotovo i ne vide, postoji šansa da imate duboki zagriz.

Većina ortodontskih anomalija, pa tako i duboki zagriz, javljaju se kada postoji disbalans u veličini čeljusti. Drugim riječima, javlja se ako, primjerice, imate manju donju ili veću gornju čeljust.

Kada se zubi gornje čeljusti pri zagrizu pozicioniraju ispred donjih više od tri milimetara ili čak dolaze u dodir s nepcem (u ekstremnim slučajevima), imajte na umu da ovakav položaj, osim što će utjecati na izgled vašeg lica, sa sobom nosi i druge posljedice.

Koje su posljedice dubokog zagriza?

Duboki zagriz može utjecati na pojačano trošenje gornjih i donjih sjekutića koji su vrlo važni za probavni proces, budući da je njihova uloga trganje, rezanje i usitnjavanje hrane.

Ako ne tretirate dubok zagriz, to može dovesti do bespovratnog oštećenja tvrdih tkiva zuba te mu smanjiti vijek trajanja.

Kako i zašto liječiti duboki zagriz?

Sigurno vam je poznato da zubni aparatić može ispraviti vaš zagriz, čime eliminirate mogućnost oštećenja zuba. No osim toga, ortodontski aparatić također može promijeniti položaj vaše čeljusti za privlačniji oblik lica. Zbog toga se ortodontski aparatići koriste i kod ispravljanja dubokog zagriza.

Cilj terapije dubokog zagriza je spriječiti navedeno pojačano trošenje zubi zbog nepravilnog opterećenja prilikom žvakanja i produžiti njihov vijek trajanja.

Uz to, liječenje ove anomalije dovodi do poboljšanja zvačne funkcije, što vodi do cjelokupnog zdravlja probavnog trakta koji zapravo i počinje u ustima.

Duboki zagriz trebalo bi tretirati jer time možete spriječiti moguće tegobe čeljusnog zgloba, a i olakšati i poboljšati održavanje oralne higijene. Također, ne smijemo izostaviti i ono što je u interesu većinom mlađih pacijenata, a to je poboljšanje izgleda osmijeha i profila.

Učinite svoj prvi korak prema ortodontskoj terapiji

Ako ste primijetili neke od navedenih simptoma i posumnjali na to da biste mogli imati duboki zagriz, svoj prvi korak možete napraviti naručivanjem na ortodontski pregled u poliklinici Apolonija.

Pomoću najmodernije tehnologije, stručnjake naše poliklinike odlikuje profesionalno i stručno mentorstvo te zavidno znanje, umijeće i iskustvo koje ovu kliniku definira u svojih 50 godina postojanja. Budite sigurni da su vaši zubi u rukama najboljih stomatologa čija se vještina odražava upravo na vašem osmijehu.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se