fbpx
Search
Close this search box.

Kada smo prestari za ortodontsku terapiju?

Kad pomislimo na aparatić za zube, mnogi će se sjetiti mobilnog aparatića kojeg su nosili kao djeca. Sjećamo se i američkih serija i filmova u kojima su tinejdžeri nosili fiksne aparate. Zbog sličnih iskustava i uvjerenja brojni ljudi danas, u odrasloj dobi, nisu zadovoljni svojim zubima, ali misle da je kasno za ortodontsku terapiju. Neki misle da na odrasle terapija ne bi djelovala, dok drugi vjeruju da bi ih okolina ispitivala zbog krivih predodžbi o nošenju aparatića.

Iako je kod mnogih povod razmišljanja o aparatiću estetske naravi, nepravilnosti u zagrizu mogu donijeti brojne druge funkcionalne probleme. To mogu biti poteškoće s govorom, žvakanjem ili gutanjem, preko bolova čeljusnog zgloba uslijed neujednačenog zagriza i naprezanja, do pojačanog nakupljanja zubnog kamenca. Otežana higijena zbijenih zubi često dovodi do razvoj karijesa i parodontnih bolesti.

No, bez obzira na razlog zbog kojeg želite promjenu, dobra vijest je da za ortodontsko liječenje nikad nije kasno!

Ne postoji dobno ograničenje

Ne postoji dobno ograničenje kada je u pitanju dijagnosticiranje i liječenje nepravilnog zagriza. Štoviše, više od polovice pacijenata  u poliklinici koji se ortodontski liječe su odrasli ljudi. Svi ortodontski i stomatološki tretmani planiraju se prema protokolima vodećih europskih i svjetskih stručnih društava.

Kako izgleda priprema i odabir aparatića?

Konkretan tijek specijalističkog pregleda prilagođen je svakom pacijentu individualno. Uvijek uključuje klinički pregled, detaljnu estetsku analizu osmijeha i lica, 3D sken zubi, te ako je potrebno analizu radioloških 2D ili 3D snimaka čeljusti i zubi. Poliklinika Apolonija raspolaže vlastitim radiološkim laboratorijem, vodećim u Hrvatskoj i  opremljenim najsuvremenijom opremom.

Nakon analize snimaka i dijagnostike, stručnjaci će predložiti pacijentu najbolji mogući tijek ortodontske terapije, pa tako i vrstu aparatića. To može biti mobilni ili fiksni zubni aparatić, ili danas vrlo česte prozirne alajnere. Također, postoji i estetski fiksni aparatić, kod kojeg su bravice bijele ili prozirne. No, u svakom slučaju možete biti sigurni da vaš izgled tijekom ortodontske terapije neće biti narušen, već ćete se radovati ljepšem i zdravijem osmijehu koji vas očekuje.

Individualno trajanje terapije

Samo trajanje terapije je također posve individualno, ali uobičajeno terapije traju između jedne i dvije godine. Nakon toga, da biste očuvali rezultate, potrebno je zube zadržati na mjestu jer se nakon skidanja zubnog aparatića kost oko zuba i dalje pregrađuje, a to se postiže retencijom. Postoje fiksni i mobilni retaineri, a sigurni i trajno stabilni rezultati ostvaruju se njihovom kombinacijom. Poliklinika Apolonija uz svoje ortodontske terapije daje i jamstvo da  će se postići dugotrajna stabilnost zuba. Stoga, koliko god rođendana imali iza sebe, s pouzdanjem se upustite u ortodontsku terapiju, jer su rezultati zajamčeni, a osmijeh kakav ste oduvijek zamišljali može konačno biti vaš.

Online virtualni pregled

Dodatna prednost Stomatološke poliklinike Apolonija, posebno u sadašnjim okolnostima, je online virtualni stomatološki pregled. Bez obzira gdje se nalazite, preko interneta možete obaviti pregled kod specijalista, ostvariti početnu komunikaciju s doktorom i saznati, primjerice, što je potencijalno potrebno popraviti prije ortodontske terapije te vas riješiti svih neizvjesnosti prije dolaska u ordinaciju.

Odvažite se za pozitivnu promjenu u svom životu i brinite o svom cjelokupnom zdravlju. U svakoj dobi – isplati se biti zdrav, zadovoljan i opušten u svom tijelu.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se