fbpx

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem.

Dijelovi fiksnog aparatića:

Fiksni aparatić sastoji se od nekoliko dijelova:

Bravice

Bravica je mali metalni ili keramički dio koji se lijepi na svaki pojedini zub, a najčešće se pričvršćuju na vanjsku plohu zuba. Najvažnija komponenta bravice su njezini utori (slotovi) kroz koje prolazi žica koja se naziva ortodontskim lukom. Ako se bravica odvoji od zuba, zub se neće pomicati u željenom smjeru i trebat ćete posjetiti stomatologa.

Ortodontski lukovi

Metalna žica koja se veže na sve bravice i tako spaja sve zube naziva se ortodontski luk. Nježan pritisak žice luka je ono što pomaže pomicanju vaših zuba.

Dodatni elementi

Gumice, opruge, federi i mini-implantanti dodatni su elementi koji se u ortodontskoj terapiji mogu koristiti kao izvori sile.

Vrste bravica

1. Metalne bravice

Metalne bravice trenutno se najčešće koriste u ortodontskoj terapiji, a izrađuju se od nehrđajućeg čelika. Iako su se pokazale djelotvornima i maksimalno pouzdanima, prilično su vizualno upečatljive i kod nekih pacijenata mogu izazvati nelagodu. Međutim ako vam estetika nije toliko važna, metalne bravice osiguravaju visoku efikasnost.

2. Keramičke bravice

Keramičke bravice, poznatije kao estetske bravice, popularne su zbog svog prozirnog izgleda. Ako vam pomisao na metal u ustima nije najugodnija, keramičke bravice mogle bi biti idealno rješenje za vaš aparatić. Prozirnog su, bjelkastog tona pa se ne primjećuju kada se smijete, a zahvaljujući svojoj maloj veličini ne stvaraju nikakvu vrstu nelagode u desnima, unutarnjem dijelu usne ili obrazima.

Ipak, ne preporučuju se pacijentima s navikama poput konzumacije cigareta, kave ili crnog vina, zbog čega dijelovi aparatića mogu postati žućkasti.

3. Safirne bravice

Safirne bravice pogodne su za one kojima je uz učinkovitost fiksnog aparata važna i estetika. Sastoje se od safirnih vlakana koja se mogu „kamuflirati“ prema boji vaših zuba. Za razliku od keramičkih bravica, safir zadržava boju tijekom vremena i ne pigmentiraju se unatoč konzumaciji kave, cigareta, crnog vina ili druge hrane ili pića. Uz to što su prilično male, safirne bravice ne izazivaju nelagodu u obrazima i desnima.

Bravice po vašoj mjeri

U Stomatološkoj poliklinici Apolonija možete birati između različitih vrsta bravica, ovisno o tome koji su vaši estetski kriteriji, no u odabiru veliku ulogu ima i ortodont koji odlučuje koja je najbolja vrsta bravica za pojedinu vrstu anomalije.

Imajte na umu da rezultat ortodontske terapije ne ovisi o vrsti bravica, već o tome kako je vaš aparatić postavljen. Naime, bravice su alat koji vam može učiniti veliku štetu ako se njima ne rukuje oprezno i stručno, zbog čega ortodontsku terapiju moraju isključivo provoditi specijalisti ortodoncije.

Zahvaljujući izv. prof. dr. sc. Laucu i dr. sc. Rupić, već prije samog posjeta klinici osigurana vam je stručna terapija jer su vaši zubi u rukama najboljih ortodonata u Republici Hrvatskoj. Sudeći po brojnim recenzijama i iskustvima pacijenata, stručnjake poliklinike Apolonija uz profesionalno obrazovanje i zavidno iskustvo odlikuje i vedrina, pristupačnost i briga o tome da svoj život ispunite osmijehom. 

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Naručite se