fbpx

Kako zadržati zube nakon ortodontske terapije?

Često se od pacijenata može čuti kako su se zubi nakon ortodontske terapije pomaknuli.

Zašto dolazi do vraćanja zuba?

Zubi nakon ortodontske terapije imaju sklonost vraćanja prema prvotnoj poziciji što se naziva recidiv. Koliko jako ovisi o tipu i veličini pomaka i o stabilnosti zagriza postignutim ortodontskom terapijom. Što je pomak zuba bio veći, veća je i skonost vraćanju zuba tj. recidiva.

Zubi prilikom žvakanja trpe jake sile zagriza i uvijek se pomiču u skladu sa zakonima fizike. Idealno je da se te sile prenose duž cijele krune i korijena zuba. Ako se zubi, primjerice, nekom kratkotrajnom ortodontskom terapijom nagnu tako da je kruna u jednom, a korijen u drugom pravcu, nakon skidanja aparata zub će se početi vraćati. To je nestabilan položaj, kao da stojite nagnuti na lijevu ili desnu stranu. I najmanja sila izbacit će Vas iz ravnoteže.

“Social six” ili “Six months smile” ili “Ravni zubi za 6 mjeseci”

Takve terapije su uistinu za smijeh. I to relativno kratkotrajan. Šestomjesečne tzv. estetske ortodontske terapije naime ne pomiču korijenove. To je vrijeme kada se može završiti samo prva od ukupno 3 faze ozbiljne ortodontske terapije. Ta se faza naziva nivelacija i u ustima zaista krune zuba izgledaju ravne , a zubi pravilnije postavljeni nego prije. Međutim, tek tada počinje pravi ortodontski posao – pomak korijena zuba i namještanje zagriza. Ako se nakon završene nivelacije zuba aparatić skine, a korijenovi ostanu u početnoj poziciji, puno je veća mogućnost vraćanja zuba u prvotni položaj. I zato takvi ravni zubi traju manje od 6 mjeseci.

Što je to retencija?

Retencija je složeni sustav individualnog vođenja ortodontske terapije, postizanja stabilnosti zuba i zagriza, zadržavanje zuba na njihovom mjestu te postizanje stabine koštane i vezivne strukture oko zuba. To je daleko zahtjevniji i važniji postupak od samog pomicanja zuba. Za retenciju je važna biološka komponenta reorganizacije okolnih tkiva oko zuba – kosti i zubnog mesa. Ta reorganizacija događa se i djelomično dok je aparatić u ustima i konačno završava oko 6 do 8 mjeseci nakon završetka terapije. To je vrijeme kada je fiksnim i mobilnim napravama potrebno zube fizički zadržati u željenoj poziciji.

Koja je najbolja retencija?

Najbolja retencija je pravilno i kvalitetno provedena ortodontska terapija. Stabilnost zagriza najvažniji je cilj ortodontske terapije. Zbog toga je važno da ortodonciju radi specijalist ortodoncije jer je veliko dio specijalističke edukacije iz ortodoncije posvećen postizanju stabilnih i trajnih rezultata.

Je li retencija uvijek ista?

Protokoli retencije su kod svakog ortodonta različiti kao što niti jedna kuharica isti kolač ne spremi na jednaki način. Isto tako, različite anomalije traže različite sustave retencije.

Retencijski postupci obično uključuju korištenje fiksnih i mobilnih naprava.

Kod fiksne retencije radi se o posebno uvijenoj, idealno oblikovanoj žici koja nježno povezuje prednje zube u željenom položaju. Ona je ugodna je za nošenje, ne smeta pri govoru, jelu i piću te je nevidljiva. Za mobilnu retenciju koristimo individualne folije koje su prozirne, praktične, ugodne te ih pacijent može skidati.

Po mojim protokolima u Stomatološkoj poliklinici Apolonija retencija se provodi minimalno 18 mjeseci. Ona je obavezna tj. sastavni je dio ortodontske terapije. Kroz to razdoblje kontrole su redovite i individualne. Da bi se uloženi trud i vrijeme isplatilo  bitna je suradnja pacijenta sa doktorom i nakon prestanka aktivne faze terapije kako bi i dalje zadržali lijep osmijeh na obostrano zadovoljstvo.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se