fbpx

Koji su razlozi za nošenje aparatića za zube?

Ljepota osmijeha je sigurno važan detalj, ali estetika nije jedini razlog za nošenje aparatića za zube.

Nepravilan zagriz, raspored zuba ili preveliki razmak među zubima najčešći su problemi s kojima se pojedinci suočavaju. Takvi se zubi teže održavaju, a higijena je važna za prevenciju karijesa koji može naknadno uzrokovati velike probleme. U razgovoru s doc.dr.sc. Tomislavom Laucem, dr.med.dent., spec. ortodoncije, koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog društva ortodonata Hrvatskog liječničkog zbora, saznajemo koja su rješenja najbolja kada su u pitanju aparatići za zube.

“Nekad su bili prisutni samo mobilni aparati, a danas prevladavaju fiksni aparati posebno kod odraslih ljudi, dok je kod djece još uvijek mobilni. Radi se o tome da su fiksni puno precizniji i nježniji i djeluju 24 sata što povećava djelotvornost aparata. Kod mobilnih radi se o drugačijim silama koje su manje pogodne za pokrete koje želimo. “

Koje su bravice najkvalitetnije?

Nisu sve podjednake jer ih imamo na tržištu mnogo, napominje dr. Tomislav Lauc – one su bitne ortodontima, a pacijent samo prepoznaje estetiku… Bazične metalne bravice imaju sve karakteristike koje su potrebne za liječenje. Uz njih postoje i skuplje verzije, ali sva istraživanja pokazuju da tu ne postoji prevelika razlika, bez obzira na cijenu.

Kako održavati higijenu?

Malo je teže održavati higijenu, a dr. Lauc navodi da su angažman i motivacija najvažniji, potrebno je više vremena odvojiti za higijenu kod fiksnog aparata, nakon svakog obroka prati zube te koristiti dodatke poput tuševa za zube. Dobro je to što pacijent nakon procesa stekne naviku održavanja higijene pa ona i ostane na visokoj razini, što je najbolji oblik prevencije.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se