fbpx

Nevidljivi aparatić ili prozirne bravice – kako odabrati najbolje za sebe?

Na tržištu postoji niz različitih vrsta prozirnih bravica i niz različitih sustava prozirnih folija. Svaki od njih ima prednosti i nedostatke s kojima pacijent treba biti upoznat prije nego donese odluku koja prozirna ortodontska terapija je za njega najbolja.

1. SAMODISCIPLINA

Ortodontska terapija prozirnim folijama zahtijeva samodisciplinu u samom nošenju folija. Nošenje folija 20-22 sata na dan broj je koji stalno pacijentima ponavljamo i koji se mora poštovati. U suprotnom ishod terapije može biti djelomičan. Kod fiksne ortodontske terapije tih problema nema jer se aparatić do završetka terapije ne može skinuti i na taj način sam pacijent uglavnom ne može narušiti tijek terapije.

2. ORALNA HIGIJENA

Prednost Invisaligna je u tome što je on u isto vrijeme i fiksna i mobilna ortodontska terapija. Naime, radi se o folijama koje se skidaju prije jela i ponovno stavljaju nakon, što mu daje izuzetnu prednosti u higijeni i oralnom zdravlju nad klasičnim aparatićem s bravicama. Kod aparatića s bravicama imperativ je na oralnoj higijeni, u protivnom dolazi do povećane akumulacije plaka i potencijalne mogućnosti za nastanak karijesa i upale parodonta. Oralna higijena je otežana i uglavnom treba biti nadopunjena dodatnim sredstvima za oralnu higijenu poput zubnog tuša, interdentalinih četkica i posebnih ortodontskih četkica, dok to kod Invisaligna nije slučaj. U današnjem užurbanom životu, posebno kod odraslih gdje je vrijeme dragocjeno ponekad nema vremena za pridavanje prevelike pažnje adekvatnoj oralnoj higijeni nakon svakog obroka.

3. PREHRAMBENE NAVIKE

Prehrambene navike se kod klasične fiksne terapije trebaju modificirati s ciljem da se smanji mogućnost mehaničkog oštećenja aparatića. Prozirne folije se skidaju prije jela pa nema ni takvih zahtjeva.

4. VIDLJIVOST APARATIĆA

Jedna od prednosti «nevidljivog aparatića» proizlazi već iz samog naziva. Bilo da se radi o folijama ili o prozirnim bravicama terapija je po pitanju vidljivosti diskretna. Folije su transparentne (prozirne) i samim time drugima jako teško uočljive. Fiksna ortodontska terapija estetskim bravicam slabo je primjetna, ali ipak više u odnosu na prozirne folije.

5. BROJ KONTROLA

Učestalost dolazaka kod fiksne ortodontske terapije bijelim bravicama je svakih 4 do 6 tjedana, dok je kod terapije prozirnim folijama jednom u 2 ili 3 mjeseca. Taj smanjeni broj ortodontskih kontrola kod ortodontske terapije folijama stavlja veću odgovornost na pacijenta u odnosu na fiksnu terapiju bravicama, no u oba slučaja ortodonta je zadužen za kontrolu i vođenje terapije.

6. POPRAVCI ZUBA ZA VRIJEME ORTODONTSKE TERAPIJE

Zahvati na zubima za vrijeme trajanja fiksne ortodontske terapije mogu se neometano raditi. To nije slučaj kod terapije prozirnim folijma. Ukoliko se rade određeni zahvati na zubima u tijeku terapije, izgled zuba se može promijeniti pa tada folije više ne sjedaju na zube pravilno. U tom slučaju uzima se ponovo 3D sken zuba i izrađuju nove folije koje će odgovarati promijenjenom izgledu krune zuba. To produžuje sam tijek ortodontske terapije prozirnim folijama. Kako svi zubi prije ulaska u ortodontsku terapiju trebaju biti sanirani i uz adekvatnu oralnu higijenu tijekom trajanja ortodontske terapije, računamo da do ovakvih situacija ne bi trebalo biti doći. Ako ipak dođe, prednost ima fiksna ortodontske terapija prozirnim bravicama.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se