fbpx

Ortodoncija u odrasloj dobi – što se sve liječi ortodontskom terapijom?

Današnje vrijeme nam je omogućilo da vratimo vrijeme unazad i da svim pacijentima, neovisno o dobi, omogućimo ravne zube i skladne i lijepe osmijehe. Jer ortodoncija nisu samo lijepi, nego i zdravi zubi.

Nezaustavljiv razvoj znanosti i znanja doveo je do razvoja novih materijala i novih ortodontskih tehnika i sustava. Suvremeni fiksni ortodontski aparati su estetski i za pacijenta ugodni. Nekada jako vidljive metalne bravice danas su puno manje i gracilnije.

Ortodontske žice imaju tzv. memory efekt, možemo reći da „pamte“ odnosno različito reagiraju pri različitim temperaturama u ustima, dok su bravice visoko precizne i izrađene CAD CAM kompjuterskom tehnologijom.

Prema tome, virtualno trodimenzionalno planiranje ortodontske terapije samo je jedna od novih tehnologija koje koristimo u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a daje odlične rezultate.

Što se sve liječi ortodontskom terapijom?

Gornja dobra granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Njezini zadaci ne uključuju samo estetiku, već se ortodontskom terapijom popravlja funkcija zuba i žvačnog sustava, sprečava prekomjerno trošenje zuba te preopterećenje čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. To je sve jako bitno ukoliko želimo imati lijepe, ali i zdrave zube.

Ortodontska terapija ponekad je trajno rješenje za mišične probleme lica od kojih danas pati sve više pacijenata, a naročito žena u periodu reproduktivne dobi. Pravilnim zubnim lukom poboljšava se čišćenje zuba te održavanje higijene usne šupljine.

Ponekad je ortodoncija i u službi pripreme zuba za izradu krunica i mostova te posebno ljuskica. Pripremanje zubiju za ljuskice ili krunice može biti minimalno invazivno, ali i štedljivo za zubno tkivo.

Informiranost pacijenta

Ključ svake pravilne i uspješne ortodontske terapije u svim granama medicine je upravo dijagnostika, na temelju koje se planira terapija. Ukoliko se dobro zna što se radi može se prilično točno predvidjeti rezultat i trajanje ortodontske terapije.

Pacijent treba biti upoznat s planom i tijekom ortodontskog liječenja. Svaki se pomak zuba može predvidjeti jer se zubi ne pomiču bravicama niti lukovima već znanjem ortodonta. Svakoj postavi aparatića zato uvijek prethodi detaljna faza planiranja fiksne ortodontske terapije.

Personalizirana ortodoncija

S obzirom na potrebu pacijenta i na njegovu ortodontsku anomaliju, potrebno je u potpunosti individualizirati plan liječenja. Danas živimo u vremenu personalizirane medicine, gdje ortodoncija nije izuzetak. Svaki čovjek ima svoja očekivanja i potrebe koje liječnik mora poštivati i koliko je moguće ispuniti. Povjerenje koje nam pacijent daje veliko je, kao i odgovornost koju liječnik treba imati. Povjerenje je tim vrednije, jer dolazi od onih koji su konačno donijeli odluku, onih koji se boje, koji brinu o sebi i onih koji o sebi do tada nisu vodili dovoljno brige.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se