fbpx
Search
Close this search box.

Ortodoncija u školskoj dobi

Početak škole označava tri promjene. Prva je nicanje trajnih zuba i pojačana potreba za higijenom te početak korištenja vodica za usta prilagođena djetetovom uzrastu. Druga je prvi posjet ortodontu, dok je treća izrada školskog dentalnog kartona koji osim što je važan za upis u školu nama znači i mjerenje individualnog djetetovog rizika na karijes.

U odnosu na to određujemo učestalost kontrola i mjere prevencije i zaštite trajnih zuba. Navedeno mjerenje obvezni je dio svakog prvog pregleda djeteta i kasnije, bez obzira na dob. Njegova važnost je u tome što nam ukazuje i na eventualne stare pogreške u održavanju higijene koje možemo ispraviti, ali i sprječava nastanak bilo kakvih novih karijesa.

Stomatološki zahvati u školskoj dobi: Popravci mliječnih zuba

Iako su oni u ustima ograničeno vrijeme, razlozi za popravcima mliječnih zuba su višestruki.

Svaki mliječni zub kod svake i najblaže prehlade i pada imuniteta djeteta je potencijalni izvor boli i upale.

Svaki mliječni zub je rezervoar bakterija koje su uzročnici zubnog karijesa i te iste bakterije mogu se prenijeti i na druge mliječne ili trajne zube.

Mliječni zubi djetetu trebaju za pravilno žvakanje koje je važno za pravilan razvoj mišića i kostiju lica.

Mliječni zubi važni su za razvoj govora i ispravan izgovor pojedinih glasova.

Mliječni zubi čuvaju mjesto za trajnog nasljednika koji može niknuti tek kada mu je razvoj određenog djela korijena završen. Sve dok se to ne dogodi, mjesto izvađenom mliječnog zuba bit će prazno.

Stomatološki zahvati u školskoj dobi: Preventivni postupci u školskoj dobi

Premazivanje zuba fluorom (primjena direktno na zube) pokazala se vrlo učinkovita za borbu protiv karijesa.

Fluor lokalno djeluje tako da se ugrađuje u strukturu kristala cakline, ojačavajući je. Atomi fluora mogu i zaustaviti početnu karijesnu leziju i obnoviti oštećenu caklinu. Učestalost i metode fluoridacije razlikuju se ovisno o procjeni individualnog rizika djeteta na nastanak karijesa.

Pečačenje fisura trajnih pretkutnjaka i kutnjaka provodi se kod sve djece čiji izgled grizne plohe zuba ima veću predispoziciju za nastanak karijesa. Postupak provodimo najkvalitetnijim materijalima koji zahvaljujući jakoj vezi s caklinom zuba sprečavaju ikakav prodor sline i bakterija i na taj način sprečavamo nastanak karijesa.

U školskoj dobi preporučujemo zubnu pastu ZOOBZONE Smiley kid i ZOOBZONE Smiley teens za dob nakon 8. godine života. ZOOBZONE paste ne sadrži nikakve štetne tvari i pružaju punu zaštitu mliječnim i ranim trajnim zubima.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se