fbpx
Search
Close this search box.

Pomicanje zuba bez aparata – 10 savjeta koje morate pročitati prije terapije

Jeste li ikada razmišljali kako bi voljeli imati ravne zube, ali Vas je pomisao na bravice odbila od toga?

Mislite li da je prošlo vrijeme kada ste mogli i trebali nositi ortodontski aparatić i pomirili ste se s nepravilnim izgledom Vaših zuba? Znate li da postoje potpuno prozirne folije koje ispravljaju zube?

Riječ je o Invisalignu, vodećem ortodontskom sustavu alajnera. Baziran na originalnom patentu i 15 godina iskustva. Stalnim usavršavanjem danas predstavlja rezultat visokorazvijenog 3D sustava računalne tehnologije uspješno upotrebljene za vrhunsku estetiku, ugodno nošenje, jednostavnost i učinkovitost. U odnosu na klasičnu ortodontsku terapiju ima niz prednosti.

10 PRAKTIČNIH SAVJETA O INVISALIGN TERAPIJI:

1) Svaka terapija folijama NIJE Invisalign terapija

Na tržištu postoji cijeli niz kopija Invisaligna tj. sustava folija pod različitim imenima. Sve su nastale na konceptu koje su preuzele od Invisalign terapije i to uglavnom na zastarjelim studijima kojima su istekla patentna prava. Zbog toga postoji velika razlika u učinkovitosti i razini kvalitete između originalnog Invisalign sustava i njegovih polukopija.

2) Kandidat za Invisalign terapiju je svatko tko ima neravne zube

Gotovo da ne postoji ni dobna granica koja predstavlja prepreku za Invisalign terapiju. Za djecu postoji Invisalign teen terapija koja obično počinje u periodu izmjene mliječnih i trajnih zuba. Procjenu o tome treba li se i može krenuti u terapiju svakako treba napraviti specijalist ortodoncije.

3) Svakodnevni život s folijama ne mijenja se značajno

Preporučeno vrijeme nošenja folija je 20-22 sata, što znači da se mogu skidati tijekom jela ili nekih dnevnih aktivnosti. Folije ne zahtijevaju veliko navikavanje, normalan je govor, ne vide se i ne ometaju u normalnim aktivnostima. Pacijenti obično navode da to privikavanje traje oko 2 dana.

4) Bol i Invisalign terapija ne spominju se zajedno

Osjećaj koji pacijenti opisuju prilikom nošenja folija nije bol, nego osjećaj blagog stezanja koji se javi nekoliko sati nakon što se stavi nova folija. Taj osjećaj u roku 24 sata nestaje.

5) Trajanje Invisalign terapije zna se na početku

Trajanje ovisi o ortodontskom planu. Plan terapije radi ortodont u suradnji s Invisalign tehničarima. Svaki pacijent po završetku planiranja dobije simulaciju svih pokreta zuba i kako će zubi u konačnici izgledati.

6) “Invisalign dijeta”

Naziv dolazi od iskustava pacijenta koji kažu kako im Invisalign dobro dođe kao dijeta jer ih folije sprječavaju da stalno grickaju brzu hranu te slane i slatke grickalice kao međuobroke, što je i najčešći razlog povećavanja tjelesne težine.

7) Invisalign terapija zahtjeva redovnu i temeljitu oralnu higijenu

Higijena usne šupljine može se održavati potpuno jednako kao i prije. Folije skinete, operete zube i vratite folije u usta. Korištenje zubnog konca je obavezno jer zubni kamenac koji nastane između zuba koči njihov pomak. Zato se tijekom ortodontske terapije preporučuje češće profesionalno čišćenje, barem jednom u tri mjeseca.

8) Stabilnost rezultata postignutih Invisalign terapijom je zajamčena

Nakon završetka terapije pacijenti nose folije koje su u funkciji retencije i koje ne pomiču zube. Retencijske folije nose se s vremenom sve manji broj sati na dan, pa sve do periodičnog nošenja samo dvije ili tri noći u tjednu. Ukupno vrijeme trajanja retencije je oko godinu i pol dana.

9) Kontrole u Invisalign terapiji su rjeđe

Kontrole u Invisalign terapiji provode se rjeđe nego kod klasične ortodontske terapije, jednom u nekoliko mjeseci, ovisno o slučaju. To je razlog zašto je ova terapija prilagođena užurbanom načinu života današnjeg čovjeka i pacijentima koji žive izvan svoje matične države ili su često na putu.

10) Pronađite svog Invisalign doktora

Svog Invisalign doktora možete pronaći na službenoj Invisalign stranici za područje Europe. Svaki doktor ovisno o iskustvu dobiva oznake od silver do diamond. Iako neki opći stomatolozi provode pomicanje zuba s folijama, svoje povjerenje pružite isključivo specijalistu ortodoncije jer ćete tako smanjiti opasnost od pogrešaka koje mogu nastati uslijed nestručnog planiranja.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se