fbpx
Search
Close this search box.

Prerano izgubljeni mliječni zubi mogu otežavati razvoj govora djeteta – spriječite komplikacije!

Mliječni zubi vaše bebe mogu biti samo privremeno sredstvo za grickanje koje će tijekom ranih školskih godina zamijeniti njegovi trajni zubi.

Međutim, o njima je važno brinuti već od prve pojave u ustima i stvoriti navike održavanja oralne higijene.

Pokvareni ili prerano izgubljeni mliječni zubi ometaju adekvatno žvakanje i mogu otežavati razvoj govora djeteta. Dug period nedostatka prednjih zuba utječe i na njegov psihosocijalni razvoj, a može dovesti i do ortodontskih komplikacija. Kako spriječiti komplikacije?

Karijes bočice

Kada se tek pojave u usnoj šupljini, mliječni zubi ne služe još neko vrijeme za odgrizanje i žvakanje hrane. Dječja prehrana tada je još temeljena na mlijeku i kašicama te roditelji često nisu svjesni kako i ova hrana uzrokuje nakupljanje plaka na zubićima.

Najopasniji su zašećereni napitci koji mogu uzrokovati karijes bočice, a pogotovo ako se konzumiraju kao noćni obroci kada je smanjena cirkulacija sline te se šećeri bolje lijepe za zube. Ovaj karijes počinje kao bijele mrljice na zubima koje onda brzo napreduju i spajaju se u linije koje okružuju cijele zube. Kako ovaj karijes napreduje postaje dublji i mijenja boju u smeđe-crnu. U ovom stadiju karijesi mogu uzrokovati upale i pucanje cijelih zubića te je onda i popravak zuba vrlo težak.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se