fbpx

Za i protiv: može li se do ‘holivudskog’ osmijeha ovom terapijom?

Tom Cruise, Zac EfronSerena WilliamsJustin BieberKatherine Heigl samo su neke slavne osobe kojima zavidimo na „holivudskom“ osmijehu. No, iako mnogi misle kako su oni s takvim osmjehom rođeni, tajna je, zapravo, u metodi koja je u zadnje vrijeme poljuljala stomatološki svijet. Radi se o Invisalign terapiji koja se zasniva na digitalnoj tehnologiji. I dok jedni tvrde kako je ovo najbolja zamjena tradicionalnim fiksnim aparatićima, drugi pak ističu kako u 45 posto slučajeva tehnika korekcije zuba s tzv. nevidljivim aparatićem ima ograničenja vezano za ishod terapije. Upravo zato istražili smo prednosti i manje i jedne i druge terapije kako bismo vam olakšali odluku.

Što je nevidljivi mobilni aparatić?

Riječ je o sustavu prozirnih folija ili udlaga (izvorno „aligners” ili alajneru) koje otklanjaju blaže anomalije zagriza. Zbog neutralne boje u posljednjih nekoliko godina alajneri su svoju popularnost pronašli među svim dobnim skupinama, a kandidat za njihovu upotrebu može biti svaka osoba – od djece do pacijenata u starijoj životnoj dobi.

Pa, kako izgleda tijek Invisalign terapije? U svojim samim početcima ona se ne razlikuje od one tradicionalne. Prilikom dolaska u stomatološku ordinaciju, ortodont će s vama obaviti pregled. Po završetku pregleda, na kojem se utvrdi vaše stanje, uzima se digitalni otisak zuba koji se potom šalje na daljnju obradu. Tada se radi takozvani digitalni plan terapije pomoću kojeg možete unaprijed vidjeti krajnji rezultat. Nakon što se utvrdi vremenski period tretmana, stomatolog kreće u izradu personalizirane folije uz pomoć 3D printera.

Ovisno o planu terapije primit će te određeni broj folija koje će postepeno, svakih desetak dana, ispravljati zagriz prema željenoj poziciji. Iako je ovaj oblik terapije u svojoj samoj suštini nešto kraći od one klasične, vremenski period uvelike ovisi o zahtjevnosti postupka, odnosno tipu. Invisalign terapija, najčešće traje od tri do devet mjeseci, ali kod težih slučajeva može potrajati i duže. Tako primjerice, u slučaju da vam je potrebna funkcionalna Invisalign terapija putem koje se rješavaju nešto teže ortodontske anomalije, ona može trajati između jedne do dvije godine. S druge pak strane, češći i popularniji postupak, pogotovo kod odraslih, je onaj kozmetički. U ovom slučaju, ako želite napraviti manje korekcije poput smanjenja razmaka ili uklanjanja blaže zakrivljenosti zuba, ljepši osmjeh možete postići već za tri do šest mjeseci.

Koje su glave prednosti i mane ove terapije?

Za razliku od klasičnih fiksnih, Invisalign sustav nudi sasvim novu dimenziju i iskustvo dobivanja željenog osmijeha. Praktički proziran i gotovo nevidljiv, ugodan za nošenje i brz u djelovanju, nevidljivi aparatić ujedno je i puno lakši za održava.

No, najveće prednosti Invisaligna dosta često postaju i njegove najveće mane. Naime, iako zbog svoje izrade obuhvaća cijeli zub, terapijama s alignerima zamjera se puno teže pomicanje korijena zbog čega ovakva metoda nije preporučljiva pacijentima s teškim anomalijama. U prilog tomu ide i studija objavljena u prestižnom časopisu European Journal of Orthodontics koja je obuhvatila 446 pacijenata Invisalign terapije i 443 pacijenata klasične terapije, iz Kanade, Kine, Irske, Italije, Južne Koreje i SAD-a. Rezultati istraživanja pokazali su kako čak 60 posto terapija s prozirnom folijom na kraju nije polučilo ranije zadane kriterije. Znanstveni članak navodi da svaki peti pacijent koji je nosio prozirne alignere ne bi zadovoljio kriterije uspješno završene ortodontske terapije i zbog toga se terapije alignerima produžuju te zahtijevaju dodatne folije.

Osim ograničenja u vidu zahtjevnosti slučaja, ali i ponekad lošijih rezultata, prozirne folije od pacijenta iziskuju veliku disciplinu i odgovornost. S obzirom da je riječ o mobilnom aparatiću kojeg je potrebno nositi i do 20 sati dnevno, konstantno skidanje, stavljanje i mijenjanje nekim pacijentima može stvoriti teret. Upravo neodgovornost pacijenta može uzrokovati i lošije rezultate terapije. Isto tako, jako je važno da terapiju provodi specijalist ortodoncije s iskustvom u radu s alignerima jer se na tržištu pojavljuju ponude od strane needuciranih općih stomatologa. Provođenje ortodontske terapije od strane nesprecijalista ortodoncije vrlo je rizično i opasno.

Kako mogu znati je li Invisalign terapija dobra za mene?

Kao što je već i ranije spomenuto, Invisalign terapija ne poznaje dobne granice te je prilagođena svim dobnim skupinama. No, kao i kod svakog ortodontskog problema i ovaj je potrebno raspraviti sa stručnjakom. Iako ovaj postupak u očima javnosti slovi kao potpuna alternativa klasičnim metodama korekcije zagriza, stručnjaci će se složiti da ona to i dalje nije te se one najteže anomalije i dalje moraju liječiti klasičnom metodom.

Upravo iz tog razloga važno je obratiti pažnju kome se obraćate kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. U tom polju, svoju stručnost i precizan rad, već pedeset godina pokazuje tim stomatološke poliklinike Apolonija iz Zagreba. Ova zagrebačka poliklinika u svojim paketima, osim klasične korekcije zagriza, nudi i funkcionalnu, ali i kozmetičku Invisalign terapiju. Stručni tim na čelu sa specijalistom ortodoncije, profesorom Tomislavom Laucem iza sebe ima na tisuće zadovoljnih osmijeha koji svjedoče o njihovoj stručnosti. Inače, poliklinika Apolonija jedna je od najstarijih privatnih poliklinika u Zagrebu, a nastala je kao nadogradnja tradicionalne obiteljske ordinacije dr. Mire Jukić Lauc. Stalnom edukacijom i najsuvremenijom tehnologijom Stomatološka poliklinika Apolonija svojim pacijentima osigurava najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu zbog čega su u Invisaligntretmanima postali jedna od najboljih ustanova u Hrvatskoj.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Kako odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić?

Ako ste učinili svoj prvi korak k ortodontskoj terapiji i ustanovili da biste trebali reagirati na anomaliju, sljedeće što trebate učiniti je odabrati vrstu bravica za fiksni aparatić. U ovom ćemo se blogu osvrnuti na fiksne mobilne aparatiće, odnosno na dijelove koji ponajviše utječu na funkcionalnost, ali su i najvažniji kada u obzir uzmemo i estetiku. Riječ je o bravicama – dijelu koji prvi primijetite na zubima osobe s fiksnim aparatićem. 

Naručite se