fbpx

Navident, sustav za navigacijsku implantologiju

Navident je sustav 3D navigacije ili računalno-vođenog implantiranja. 3D navigacija već se koristi u drugim granama medicine, a sada je dostupna i u dentalnoj implantologiji.

3D navigacija omogućuje nam da puno preciznije i sigurnije planiramo i postavljamo zubne implantate. Uz ovakav sustav ono što je dosad pri implantiranju bilo rizično, ili čak nemoguće, u našoj stomatološkoj poliklinici postalo je gotovo rutinski zahvat.

Prednosti Navidenta u odnosu na “klasičnu” dentalnu implantologiju

Uz činjenicu da za ugradnju zubnog implantata s Navidentom nije potrebno dodatno zračenje, samo obična 3D slika koja se ionako mora načiniti, Navident ima i druge značajne prednosti.

Visoka preciznost – manja mogućnost pogreške

Tijekom ručnog implantiranja može doći i do 2-3 mm pomaka. Takvo odstupanje narušit će planiranu strukturu implantiranja. Kod Navidenta pomak iznosi najviše 0,5 mm.

Uz to, ovaj sustav pomaže implantologu da sa sigurnošću i u svakom trenutku zna gdje postavlja zubni implantat u odnosu na bliske anatomske strukture. Navident implantologu praktički omogućuje “rendgenski vid”.

Sustav u stvarnom vremenu, tijekom operacijskog zahvata prikazuje jasnu sliku gdje bi se zubni implantat trebao postaviti. Navident sam odlučuje o najboljoj poziciji zubnog implantata, što znači da implantolog ne treba donositi odluku ‘na slijepo’.

Rezultat je kirurški zahvat kojim se neće narušiti zdravlje pacijenta, oštetiti čeljusnu kost, sinus ili živce.

Naime, čeljusti su protkane čeljusnim živcima. U donjoj čeljusti nalazimo mandibularne, a u gornjoj čeljusti maksilarne čeljusne živce.

Ako se tijekom ugrađivanja implantata učini krivi pokret ili se završi na pogrešnom mjestu može doći do oštećenja okolnih živaca.

Osim toga, konvencionalna metoda ručne implantacije može dovesti i do netočnog položaja implantata.

Studije daju prednost Navidentu

U jednom istraživanju (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6344002/) uspoređena je razlika u postotku pogreške tijekom korištenja klasičnog postupka implantiranja i tehnologije Navidenta. Istraživanje zaključuje kako navigirani sustavi povećavaju točnost i smanjuju moguće komplikacije i pogreške.

Nema nedostupnih mjesta – ni nerješivih slučajeva

Osim visoke preciznosti Navident 3D navigacija omogućuje ugradnju zubnih implantata i u najzahtjevnijim situacijama kada “klasična” implantologija ne pomaže, primjerice, kada je mjesto za implantiranje teško dostupno ili preusko.

Ukoliko se zubni implantat postavlja na mjesto između dva zuba Navident osigurava točnu udaljenost potrebnu za postavljanje planirane krunice kako bi se prazno mjesto popunilo.

Minimalno invazivno implantiranje – brži oporavak za pacijenta

Implantiranje zubnog implantata može se vršiti izravno kroz zubno meso, bez rezanja i odizanja zubnog mesa. Samim tim oporavak i cijeljenje rane od zahvata znatno se skraćuju.

Bolje planiranje protetskog rada – kvaliteta i brzina za pacijenta

Kada ugradnju zubnog implantata planiramo s Navident sustavom, puno je lakše i brže odmah predvidjeti i isplanirati protetski rad. To znatno olakšava izradu krunica ili mostova.

Navident u Apoloniji

Ova impresivna nova tehnologija u dentalnoj implantologiji pokazuje odlične rezultate. Sve studije pokazuju kako je ugradnja implantata uz navigacijski sustav puno kvalitetnija nego klasična ugradnja.

Najbolje od svega je što je ovaj sustav dostupan svim pacijentima u Stomatološkoj poliklinici Apolonija. Mi smo prvi u Hrvatskoj zakoračili u budućnost i uveli pravu 3D navigiranu implantologiju.

Postupak implantiranja s Navidentom

Slijedi opis koraka za ugradnju zubnog implantata s Navidentom.

  • Modeliranje stenta za Navident – Modeliranje stenta ili otiska prvi je korak u operacijama s Navidentom. Omekšani stent apliciramo na čeljust pacijenta i tako kreiramo obris zubi.
  • Digitalno planiranje zubnog implantata i protetskog rada – Sijedi digitalno planiranje tipa i veličine zubnih implantata te željenog protetskog rada: od zubnih krunica ili zubnih mostova na zubnim implantatima, pa do All-on-4 / All-on-6 implantoloških rješenja. Na taj način zajamčit ćemo da se unaprijed odredi najbolje mjesto implantiranja s obzirom na odabrani protetski rad. Navident je prilagodljiv svim tipovima zubnih implantata te svim načinima bušenja čeljusti kao i preparacije čeljusti.
  • Postavljanje Navistent udlage i implantiranje – Prije ugradnje implantata postavlja se udlaga, Navistent. Zatim minimalno invazivno te precizno prateći prikaz čeljusti tijekom cijelog procesa vršimo implantiranje. Rezultat su savršeno postavljeni implantati koji neće oštetiti tkivo, čeljust, živce ili sinuse.

Podijeli ovu objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Srodne objave:

Sinus lift

Sinus lift je kirurška augmentacijska tehnika kojoj je cilj ”stvoriti” kost u području gornje čeljusti kada nema dovoljno koštane mase za postavljanje implantata.

Higijena zubnih implantata

Najčešće pitanje koje u ordinaciji čujemo vezano uz implantate je „koliko implantati traju“. Odgovor nije jednostavan, jer se još uvijek direktno i najviše povezuje s gubitkom implantata.

Naručite se

Prijavite se na newsletter

Obavijestit ćemo Vas lakše o pogodnostima, novostima i posebnim popustima.