fbpx
Search
Close this search box.

Vitamin D kao ključ uspjeha kod ugradnje dentalnih implantata

Vitamin D je neophodan za održavanje zdravlja kostiju jer potiče apsorpciju kalcija.

U posljednje vrijeme sve više je dokazanih pozitivnih učinaka vitamina D: smanjenje rizika od nastanka šećerne bolesti, reumatoidnog artritisa, pomaže kod boljeg raspoloženja, a pokazao je pozitivan učinak i kod bolesti srca. Iako je neosporno da je vitamin D dobar za vaše cjelokupno zdravlje, mnogi stomatološki pacijenti nisu svjesni da je važan dio uspjeha dentalnih implantata. Stručna literatura ukazuje da dodatak preparata vitamina D u prehranu uvelike pospješuje proces vezivanja zubnih implantata za kost.

Kako Vitamin D može pomoći s vašim zubnim implantatima?

Kalcij je primarni element koji se nalazi u zubima i kostima, a vitamin D omogućava tijelu da se bolje apsorbira ovaj važni mineral. Kada Vaše tijelo nema dovoljno vitamina D, neće se moći apsorbirati novi kalcij koji će tijelu trebati za stvaranje kosti oko zubnog implantata.

Ispitivanja na životinjama pokazala su da prisutnost vitamina D igra važnu ulogu u vezivanju titanskih zubnih implantata za životinjsku kost. Kost životinje koja nije bile tretirana vitaminom D bila je krhka i porozna u odnosu na kost životinje koja je primila dodatnu dozu vitamina D.

Vitamin D također je pokazao i druge blagodati za zdravlje usne šupljine – smanjuje rizik od nastanka parodontne bolesti i usporava njezino napredovanje. Vitamin sudjeluje u proizvodnji antimikrobnih tvari koji mogu smanjiti broj štetnih bakterija u ustima.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Sinus lift

Sinus lift je kirurška augmentacijska tehnika kojoj je cilj ”stvoriti” kost u području gornje čeljusti kada nema dovoljno koštane mase za postavljanje implantata.

Higijena zubnih implantata

Najčešće pitanje koje u ordinaciji čujemo vezano uz implantate je „koliko implantati traju“. Odgovor nije jednostavan, jer se još uvijek direktno i najviše povezuje s gubitkom implantata.

Naručite se