fbpx

Zbog korone se mijenjaju stomatološki pregledi. Sada ih možete obaviti preko mobitela

PANDEMIJA koronavirusa promijenila je način poslovanja u brojnim djelatnostima. Jedna od profesija koje su se brzo morale prilagoditi “novom normalnom” je stomatologija. U toj su grani medicine, doduše, i dosad bili u prvim redovima kada je u pitanju primjena novih tehnologija, no ovu će godinu stomatolozi pamtiti po digitalizaciji svega što se u njihovu radu moglo digitalizirati. 

Naime, proljetni lockdown za stomatologe je značio smanjenje poslovanja s obzirom na to da je u zubarskoj praksi teško, a često i nemoguće, izbjeći bliski kontakt s pacijentom, što je, pak, imperativ u suzbijanju pandemije koronavirusa. Stoga je zagrebački stomatolog Tomislav Lauc odlučio uvesti virtualne preglede. Na tome je, kaže, radio još prije izbijanja pandemije koronavirusa, a sama pandemija ubrzala je projekt. 

U jeku koronakrize pokrenuli su virtualne preglede zubi

“Koronavirus je promijenio poslovanje svih u svijetu pa tako i nas stomatologa. Shvatili smo da nešto moramo napraviti kako bismo i u vrijeme lockdowna i pandemije općenito bili dostupni pacijentima. Stoga smo na proljeće uveli virtualne preglede, što je u tom trenutku bila novost na hrvatskom tržištu, a onda su to počeli koristiti i drugi stomatolozi. U biti, radi se o primjeni dentalne telemedicine, što se vani i ranije koristilo”, objašnjava za Index 46-godišnji Lauc, čelni čovjek zagrebačke Stomatološke poliklinike Apolonija koja se nalazi u vlasništvu njegove obitelji. 

Njegova je majka, naime, još 1971. godine otvorila privatnu stomatološku ordinaciju u Zagrebu. Ordinacija je 1999. godine transformirana u polikliniku. Osim u Zagrebu, pojedine djelatnosti, poput 3D dijagnostičkih laboratorija, nalaze joj se i u Varaždinu, Osijeku i Splitu. 

Virtualni pregledi, ističe Lauc, osmišljeni su prvenstveno za hitne pacijente. Pacijent, primjerice, putem mobitela snimi stanje zuba i šalje ga liječniku, a s njim komunicira putem e-maila, Zooma, Skypea ili drugih aplikacija. Naravno, putem raznih digitalnih platformi se ne može popraviti zub, ali može se, poručuje naš sugovornik, detektirati problem i dati savjet. Tako je, napominje, smanjen i broj dolazaka pacijenata u ordinaciju, a suzbija se i strah koji mnogi pacijenti imaju od stomatologa. 

Telemedicina se pokazala uspješnom u suzbijanju fobija od zubara

“Virtualnim pregledima se može vidjeti puno više nego što to u prvom trenutku mislite. Moguće je detektirati i bolest u ranoj fazi. Čak smo se i mi iznenadili kada smo shvatili koliko toga se virtualnim pregledom može vidjeti”, kaže Lauc. 

Naravno, telemedicina nije svemoguća. Dijagnozu je u mnogim slučajevima teško, a ponekad i nemoguće, postaviti bez osobnog pregleda ili rendgenskih snimki. I sam popravak zuba mora se obaviti osobno. No, nakon virtualnog pregleda i taj dio, napominje Lauc, ide lakše.

“Pacijenti koji obave virtualni pregled u velikom broju slučajeva imaju fobiju od stomatologa. Ipak, takav pregled djeluje pozitivno na njih jer se virtualnim pregledom suzbija strah pacijenta. Pacijent je u svom stanu, a stomatolog u svojoj ordinaciji, ili također u svom stanu, i tako ga pregledava i odlučuje što dalje treba raditi. Kod pacijenta se tako smanjuje strah od stomatologa pa i sam pregled i rad na zubima kasnije u ordinaciji idu lakše”, ističe Lauc. 

Korona je ubrzala digitalizaciju stomatologije

U daljnjoj primjeni i razvoju dentalne telemedicine naš sugovornik vidi budućnost stomatologije. Naglašava kako su inovativnost i digitalizacija neophodni u medicini, a pandemija koronavirusa te je procese ubrzala. 

“I nakon proljetnog lockdownasmo nastavili s virtualnim pregledima pacijenata koji nisu iz Zagreba, kao i onih kojima su potrebni kratki i brzi pregledi. Objedinili smo više platformi u jednu cjelovitu strukturu telemedicine, a pacijentima omogućili pristup virtualnoj ordinaciji preko računala ili mobitela. Taj oblik rada će se dodatno razvijati u budućnosti, čak i nakon što prođe pandemija koronavirusa“, smatra Lauc. 

Dobit usmjeravaju u jačanje poslovanja

Iza Lauca su bogato iskustvo i karijera na području stomatologije. Nakon što je završio Stomatološki fakultet u Zagrebu, magistrirao je u Zagrebu i Beču, a potom i doktorirao u Zagrebu. Autor je nekoliko knjiga te gostujući član Angle Society of Europe (ASE), udruženja najboljih europskih ortodonata. Predavač je na Filozofskom i Stomatološkom fakultetu i stalni sudski vještak za stomatologiju, a upravo završava MBA na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM). Bavi se i znanstvenim istraživanjima. 

Ipak, glavnina njegovih aktivnosti vezana je uz Stomatološku polikliniku Apolonija, u kojoj radi 25 zaposlenika. Prihodi poliklinike, kaže Lauc, lani su iznosili oko sedam milijuna kuna, a poslovanje joj raste po godišnjoj stopi od oko 20 posto. Posluju s dobiti, no kako se radi o neprofitnoj ustanovi, dobit se reinvestira u poslovanje. 

“Volim stomatologiju, to je posao za koji sam se školovao i koji me ispunjava. Struka je to u kojoj treba stalno ulagati u edukaciju i u nove tehnologije”, zaključuje Lauc.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Strah od stomatologa: kako ga se riješiti?

Stomatolog je osoba koja Vam ne želi nauditi, već ponuditi pomoć i omogućiti Vam da upravo tom strahu pokažete zube u obliku osmijeha. Ako Vas ipak nismo uvjerili u to da se stomatologa ne trebate bojati, pročitajte ostatak bloga.

Dr. Mira Jukić Lauc: od privatne prakse do stomatološke poliklinike

Dr. Mira Jukić Lauc krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća osnovala je svoju privatnu stomatološku ordinaciju koju danas prepoznajete kao polikliniku Apolonija.
Kako bi nam dočarala taj put od privatne prakse do visokotehnološke moderne poliklinike, odgovorila nam je na nekoliko pitanja o nastanku svoje stomatološke ordinacije i poduzetništvu u doba socijalizma.

Naručite se