fbpx

Bolovi lica i čeljusti

Suvremeni pristup bolestima čeljusnog zgloba i žvačnih mišića uključuje pravilne dijagnostičke postupke, funkcijsku analizu te utvrđivanje točnog mehanizma i uzroka bolova.

Najčešće se radi o dugogodišnjim bolnim stanjima koji narušavaju kvalitetu života i pacijenti su ih svjesni, ali su obično dobivali pogrešne informacije da to nije moguće liječiti ili da su to prirodna stanja.

Primarno je utvrditi izvor boli, jesu li to strukture čeljusnog zgloba ili mišići. Potom je potrebno utvrditi pri kojim kretnjama, postupcima i pri kojim uvjetima bolovi nastaju. Cilj terapije čeljusnog zgloba je ublažiti simptome i po mogućnosti u potpunosti ukloniti bolna stanja. Liječenje obično traje do 3 mjeseca i ukoliko je potrebno uključuje i promjenu rasporeda žvačnih sila i smanjenje opterećenja bolnih struktura lica.

Kako izgleda pregled?

Kod svih naših pacijenata tijekom prvog pregleda i kasnijih kontrolnih praćenja provjeravaju se znakovi koji mogu ukazati na nastanak poremećaja čeljusnog zgloba i žvačnih mišića.

Dobro poznavanje problematike čeljusnog zgloba kliničaru omogućuju djelotvorno utvrđivanje uzroka koji se mogu ukloniti. Čak i uznapredovali poremećaji funkcije zgloba, škripanje i škrgutanje zubima, oštećenja zuba i mišićnih struktura pravilnim terapijskim postupcima u određenoj mjeri se mogu ublažiti ili ukloniti te omogućiti pacijentu normalnu svakodnevnicu.

Nakon specijalističkog pregleda ukoliko se utvrdi da se simptomi mogu u određenoj mjeri suzbiti ili barem značajnije smanjiti pristupa se procesima funkcijske dijagnostike i terapije.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Imate paradontozu, a bojite se djelovati?

Jeste li ikada tijekom pranja zubi primijetili da vam krvari zubno meso? Je li to krvarenje bilo popraćeno crvenilom, boli i osjetljivošću? Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate akutnu upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Iako se ove upale možete lako riješiti kvalitetnom zubnom higijenom, ako ne reagirate na vrijeme i ustrajno, vrlo se lako može pretvoriti u nešto ozbiljnije – paradontozu.

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Naručite se