fbpx

Škripanje i stiskanje zubima je nesvjesno i najčešće se događa noću, za vrijeme spavanja. Vrlo često osobe ni ne znaju da imaju bruksizam dok ih ukućani ili partner ne čuje i upozori da noću škripe zubima.

Najčešći uzrok bruksizma je stres. Životne promjene, stresni periodi i anksioznost najčešće su okidač noćnog škripanja. Tokom noći tijelo se ne može potpuno opustiti te aktivira žvačne mišiće uzrokujući stiskanje i škripanje. Sile koje se pritom stvaraju puno su jače nego sile koje su potrebne za žvakanje hrane.

Aktivnost mišića tokom noći može uzrokovati jutarnju ukočenost čeljusnog zgloba, glavobolje, bolove u području lica i zgloba ali i oštećenja zuba kao što su pretjerano trošenje i pucanje.

Promjenom žvačnih odnosa, uspostavom mišićne ravnoteže i uklanjanjem lokalnih provokacija žvačnog sustava moguće je smanjiti ili u velikoj mjeri ukloniti noćno stiskanje i škripanje zuba. Pravovremenim uklanjanjem podražaja moguće je spriječiti opsežna oštećenja i prekomjerna trošenja zuba.

Podijeli ovu objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Srodne objave:

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Naručite se

Prijavite se na newsletter

Obavijestit ćemo Vas lakše o pogodnostima, novostima i posebnim popustima.