fbpx
Search
Close this search box.

Škripanje i stiskanje zubima je nesvjesno i najčešće se događa noću, za vrijeme spavanja. Vrlo često osobe ni ne znaju da imaju bruksizam dok ih ukućani ili partner ne čuje i upozori da noću škripe zubima.

Najčešći uzrok bruksizma je stres. Životne promjene, stresni periodi i anksioznost najčešće su okidač noćnog škripanja. Tokom noći tijelo se ne može potpuno opustiti te aktivira žvačne mišiće uzrokujući stiskanje i škripanje. Sile koje se pritom stvaraju puno su jače nego sile koje su potrebne za žvakanje hrane.

Aktivnost mišića tokom noći može uzrokovati jutarnju ukočenost čeljusnog zgloba, glavobolje, bolove u području lica i zgloba ali i oštećenja zuba kao što su pretjerano trošenje i pucanje.

Promjenom žvačnih odnosa, uspostavom mišićne ravnoteže i uklanjanjem lokalnih provokacija žvačnog sustava moguće je smanjiti ili u velikoj mjeri ukloniti noćno stiskanje i škripanje zuba. Pravovremenim uklanjanjem podražaja moguće je spriječiti opsežna oštećenja i prekomjerna trošenja zuba.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Imate paradontozu, a bojite se djelovati?

Jeste li ikada tijekom pranja zubi primijetili da vam krvari zubno meso? Je li to krvarenje bilo popraćeno crvenilom, boli i osjetljivošću? Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate akutnu upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Iako se ove upale možete lako riješiti kvalitetnom zubnom higijenom, ako ne reagirate na vrijeme i ustrajno, vrlo se lako može pretvoriti u nešto ozbiljnije – paradontozu.

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Naručite se