fbpx

Dječja stomatologija – pedodoncija

Iako beba nema zube, potrebno je redovito održavati higijenu usne šupljine.

Čistom gazicom ili pamučnim naprstkom potrebno je čistiti jezik i usnu šupljinu od ostataka mlijeka dva puta na dan.

Prije dojenja provodi se higijena majčinih bradavica, a poslije dojenja kako bi se spriječila fermentacija ostataka mlijeka u ustima, preporučuje se djetetu dati žličicu prokuhane vode. Ako se dijete hrani dodatno i na dudu, ona se treba i dudu redovito prokuhati, a isto vrijedi i za igračke koje dijete stavlja u usta.

Njega usne šupljine nakon niknutog prvog zubića

Prvi mliječni zubići niču u dobi između petog i sedmog mjeseca djetetovog života

Prvo niču donji, pa zatim gornji sjekutići. Nicanje mliječnih zubi može proći potpuno neopaženo i bez ikakvih tegoba, no nerijetko vrijeme nicanja zubića prođe uz razdražljivost, nemir, loše spavanje i smanjeni apetit.

Normalna je pojava crvenila ili otekline na mjestu gdje niče zub. Ovo može potrajati i nekoliko tjedana. Zbog pojačanog lučenja sline i stavljanja predmeta u usta učestala je pojava crvenila i osipa oko usta.

Dijete samo u tom periodu kako bi si olakšalo simptome ima potrebu ruke i igračke gurati u usta, zbog čega su potrebna češća čišćenja igračaka i ruku. U periodu dok još nije nastala oteklina, trljanje sluznice može biti od velike koristi.

Kada zubi napokon niknu, to znači i početak korištenja četkice. Posebnu pažnju treba obratiti da se izbjegavaju slatki napitci prije spavanja i da se odmah započne s održavanjem higijene zubića kako bi se spriječio vrlo agresivni oblik karijesa dudice ili karijesa bočice. Na najraniju dob preporučujemo ZOOBZONE Smiley baby zubnu pastu koja ne sadrži nikakve štetne sastojke i dijete ju smije gutati.

Podijeli ovu objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Srodne objave:

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Naručite se

Prijavite se na newsletter

Obavijestit ćemo Vas lakše o pogodnostima, novostima i posebnim popustima.