fbpx

Dječja stomatologija – pedodoncija

Iako beba nema zube, potrebno je redovito održavati higijenu usne šupljine.

Čistom gazicom ili pamučnim naprstkom potrebno je čistiti jezik i usnu šupljinu od ostataka mlijeka dva puta na dan.

Prije dojenja provodi se higijena majčinih bradavica, a poslije dojenja kako bi se spriječila fermentacija ostataka mlijeka u ustima, preporučuje se djetetu dati žličicu prokuhane vode. Ako se dijete hrani dodatno i na dudu, ona se treba i dudu redovito prokuhati, a isto vrijedi i za igračke koje dijete stavlja u usta.

Njega usne šupljine nakon niknutog prvog zubića

Prvi mliječni zubići niču u dobi između petog i sedmog mjeseca djetetovog života

Prvo niču donji, pa zatim gornji sjekutići. Nicanje mliječnih zubi može proći potpuno neopaženo i bez ikakvih tegoba, no nerijetko vrijeme nicanja zubića prođe uz razdražljivost, nemir, loše spavanje i smanjeni apetit.

Normalna je pojava crvenila ili otekline na mjestu gdje niče zub. Ovo može potrajati i nekoliko tjedana. Zbog pojačanog lučenja sline i stavljanja predmeta u usta učestala je pojava crvenila i osipa oko usta.

Dijete samo u tom periodu kako bi si olakšalo simptome ima potrebu ruke i igračke gurati u usta, zbog čega su potrebna češća čišćenja igračaka i ruku. U periodu dok još nije nastala oteklina, trljanje sluznice može biti od velike koristi.

Kada zubi napokon niknu, to znači i početak korištenja četkice. Posebnu pažnju treba obratiti da se izbjegavaju slatki napitci prije spavanja i da se odmah započne s održavanjem higijene zubića kako bi se spriječio vrlo agresivni oblik karijesa dudice ili karijesa bočice. Na najraniju dob preporučujemo ZOOBZONE Smiley baby zubnu pastu koja ne sadrži nikakve štetne sastojke i dijete ju smije gutati.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Imate paradontozu, a bojite se djelovati?

Jeste li ikada tijekom pranja zubi primijetili da vam krvari zubno meso? Je li to krvarenje bilo popraćeno crvenilom, boli i osjetljivošću? Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate akutnu upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Iako se ove upale možete lako riješiti kvalitetnom zubnom higijenom, ako ne reagirate na vrijeme i ustrajno, vrlo se lako može pretvoriti u nešto ozbiljnije – paradontozu.

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Naručite se