fbpx
Search
Close this search box.

Kako spriječiti i liječiti parodontitis (tzv. paradontozu)?

Krvarenje, zadah, pomičnost, gubitak zuba. Ovo su simptomi i posljedice parodontitisa koji je uz karijes svjetski javnozdravstveni problem.

Nakon karijesa, bolesti potpornih tkiva zuba (parodonta) su najčešći uzročnici gubitka zubi. U potporna tkiva zuba ubrajamo desni, kost i parodontni ligament koji zub veže s kosti. Stoga je pravilan termin parodontitis tj. upala parodonta. Parodontoza ili paradentoza je zastarjeli i neispravan izraz koji još uvijek često nalazimo u svakodnevnoj upotrebi, a trebao bi opisivati degenerativne promjene.

Početni oblik parodontitisa je uvijek gingivitis, akutna upala desni, odnosno zubnog mesa

Ako se liječi na vrijeme, neće dovesti do nepovratnih promjena na potpornim strukturama zuba i može se potpuno izliječiti. Simptomi upale zubnog mesa su crvenilo, oticanje, osjetljivost ili bolnost te krvarenje prilikom pranja zuba ili spontano.

Što uzrokuje gingivitis i parodontitis?

Upala zubnog mesa nastaje zbog nedovoljne oralne higijene i nakupljanja naslaga između zuba i zubnog mesa. Naslage mineraliziraju unutar 24-48 sati pa nastaje zubni kamenac. Zubni kamenac glavni je uzročnih bolesti gingivitisa i parodontitisa.

Značajnu ulogu, uz meke i tvrde naslage, u nastanku parodontitisa ima genska predispozicija. Također, različite hormonske promjene, sistemske bolesti ili lijekovi mogu povećati vjerojatnost nastanka upale (npr. trudnoća, diabetes, kemostatici itd.). Utvrđena je velika povezanost parodontitisa u nastanku kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa i različitih autoimunih bolesti, bolesti dišnog sustava te lošijeg zdravstvenog stanja novorođenčeta.

Ukoliko ste primijetili promjene na zubnom mesu koje odgovaraju opisanim simptomima, krajnje je vrijeme da poduzmete odlučujuće prve korake u sprječavanju nastanka paradontitisa.

ZA ZAUSTAVLJANJE I SPRJEČAVANJE NASTANKA PARODONTITISA NAJVAŽNIJE JE:Napraviti tzv. inicijalnu parodontološku terapiju kod doktora dentalne medicine koji to radi ili specijalista parodontologije. Ta će terapija ukloniti uzročnike upale i omogućiti početak zacijeljivanja tkiva.Redovna čišćenja zuba i zubnog kamenca kod stomatologa: klasična preporuka je dva puta godišnje, a kod parodontitisa 3-4 puta godišnje.Svakodnevno temeljito održavanje higijene usta i zuba: pranje zubiju dva do tri puta dnevno po barem 4 minute, korištenje interdentalnih četkica, četkanje na poseban način u koji će Vas uputiti Vaš stomatolog, povremeno ispiranje s oralnim tekućinama.Upornost u liječenju. Liječenje parodontitisa je doživotno i nakon određenog vremena događa se da pacijenti zanemaruju svoju bolest. Zbog toga smo razvili sustav praćenja i obavještavanja naših pacijenata što dovodi do boljih rezultata u liječenju i spriječavanju posljedica parodontitisa.

Što ako zakasnimo?

Ukoliko se ne reagira na vrijeme bakterije iz zubnog mesa prodiru u dublje slojeve oko zuba. Nastupa prava parodontna bolest, odnosno parodontitis čiji je rezultat progresivni i nepovratni gubitak zubne kosti! Zubno meso će se povući na razinu preostale kosti, a zubni korijen ostaje nezaštićen i izložen vanjskim utjecajima. Pritom zubi postaju osjetljiviji na toplo i hladno, korijen je podložan karijesu, a između zubi otvaraju se veliki crni prostori koji narušavaju estetiku.

Ne smijemo zaboraviti da parodontitis često prati i neugodan zadah iz usta. Ako vi ili vaš ukućan, prijatelj ili kolega ima neugodan zadah, prvo posumnjajte na ovu bolest. Interesantno je da je ponekad osim zubi potrebno očetkati i jezik jer nečist jezik također može biti izvor bakterija.

Ukoliko parodontitis ostane neliječen kost će se sve više povlačiti, zubi će postati pomični i na kraju mogu ispasti.

PROMJENE UZROKOVANE PARODONTITISOM SU:povlačenje zubnog mesa – zubi postaju dužiotvaraju se crni prostori između zubijavlja se preosjetljivost i pomičnost

Promjene više godina mogu proći nezamječeno zato potražite stručnu osobu koja će posebno pregledati stanje Vašeg zubnog mesa.

Kako spriječiti parodontitis?

Jedina prava prevencija parodontne bolesti je ako slijedimo naša tri glavna koraka za zaustavljanje i sprječavanje nastanka parodontitisa. Potrebno je (1.) napraviti početno liječenje desni, a kada se uspostavi stabilno stanje provoditi (2.) česta profesionalna čišćenja mekih i tvrdih naslaga na zubima te tijekom cijelog vremena (3.) provoditi rigoroznu oralnu higijenu. Čišćenje ekstremno zbijenih zubi može se olakšati ispravljanjem zubi ortodontskom terapijom.

Pravilnim liječenjem zaustavit će se daljnji gubitak kosti, ali navedene promjene često će ostati. Naravno, postoje načini da se pacijentu poboljša estetika zubi, a to uključuje restaurativne zahvate, fiksaciju pomičnih zuba, ortodontsko ispravljanje, kompletnu protetsku ili protetsko – implantološku rehabilitaciju.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Imate paradontozu, a bojite se djelovati?

Jeste li ikada tijekom pranja zubi primijetili da vam krvari zubno meso? Je li to krvarenje bilo popraćeno crvenilom, boli i osjetljivošću? Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate akutnu upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Iako se ove upale možete lako riješiti kvalitetnom zubnom higijenom, ako ne reagirate na vrijeme i ustrajno, vrlo se lako može pretvoriti u nešto ozbiljnije – paradontozu.

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Naručite se