fbpx

Klikovi i zvukovi u čeljusnom zglobu

Zvukovi u čeljusnom (temporomandibularnom) zglobu u velikom broju slučaja pojavljuju se uz ostale simptome tzv. temporomandibularnih poremećaja, ali se mogu biti i samostalni.

Možemo ih podijeliti na klikove koji su vezani uz pomake zglobne pločice i krepitacije (zvukove drobljenja) koji su najčešće vezani uz osteoartritične promjene u zglobu.

Zvukovi, iako ponekad naporan i neugodan simptom, nisu opasni po pacijentovo zdravlje i ukoliko nisu udruženi s ostalim poteškoćama kao što su bol i otežano otvaranje usta ne predstavljaju simptom koji pod svaku cijenu zahtjeva terapiju.

Metodama liječenja temporomandibularnih poremećaja klikovi se mogu ublažiti ili djelomično ukloniti, međutim ne postoji dokazano sigurna metoda potpunog uklanjanja zvukova u zglobu. Obično u sklopu funkcijske terapije čeljusnog zgloba dolazi i do smanjenja zvukova jer je jedan od ciljeva postići što pravilnije i uravnotežene odnose unutar čeljusnog zgloba.

Podijeli ovu objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Srodne objave:

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Naručite se

Prijavite se na newsletter

Obavijestit ćemo Vas lakše o pogodnostima, novostima i posebnim popustima.