fbpx
Search
Close this search box.

Oralno zdravlje u trudnoći – veći rizik za komplikacije

Trudnoća je veoma dinamično razdoblje u životu svake žene i sastoji se od niza fizičkih i psihičkih promjena.

Ponekad se zaboravlja da trudnoća traži povećanu brigu za zube i zubno meso. Stoga se nerijetko događa da je trudnica hitan stomatološki pacijent.

Hitnost situacije obično je pojačana činjenicom da trudnica nije uzela ništa od lijekova. Takvo stresno stanje osim što se moglo spriječiti, nosi neusporedivo veći rizik za nastanak niza komplikacija u odnosu na bilo kakav stomatološki pregled ili intervenciju.

U cilju nam treba biti da trudnice educiramo kako ovakve situacije spriječiti te kako se ponašati ako već do njih dođe.

Od kuda dolazi mit jedno dijete – jedan zub?

Često se od majki može čuti da su im zubi počeli propadati u trudnoći. Zbog izgradnje i rasta djetetovog skeleta objektivno postoji kod trudnica veća potreba za unosom kalcija. U slučaju manjka koristi se kalcij pohranjen u kostima majke, jer količina kalcija koja se nalazi u zubima, osim što je mala, pohranjena je u vrlo stabilnom spoju. Stoga, trudnoća nije uzrok gubitka kalcija, već se kalcij iz zuba može razgraditi karijesom. Postoje stanja koja u trudnoći povećavaju mogućnost nastanka karijesa. To su:

  • promjena kiselosti sline kao posljedica mučnina i refluksa, naročito u prvom tromjesečju
  • nastanak upale zubnog mesa
  • posljedično okolno nakupljanje plaka
  • više učestalih kiselih i slatkih obroka

Povećana osjetljivost zubnog mesa u trudnoći

Povećane razine hormona progesterona i estrogena u trudnoći povećavaju prokrvljenost zubnog mesa što dovodi po pojačane osjetljivosti na iritacije i nastanak upale. Intenzitet je individualan, ali nerijetko oteklina može biti toliko opsežna da povećano zubno meso prekriva veću površinu zuba pa zubi izgledaju manji.

U prostorima između zuba i otečenog zubnog mesa nastaju džepovi koji su rezervoar bakterija i nedostupni su čišćenju. Uklanjanje je tada moguće jedino profesionalnim čišćenjem kod stomatologa koje, ako se odgađa, može dovesti do razvoja karijesa i parodontitisa.

Održavanje oralne higijene u trudnoći

Održavanje oralne higijene u trudnoći posebno je značajno, ali i složeno. S obzirom na pojačanu osjetljivost potrebno je pojačano provođenje oralne higijene. Ono mora biti barem tri puta na dan, s mekom četkicom i trajati barem 4 minute. Osjetljivost i podražaji u trudnoći su česti pa je stoga održavanje higijene otežano.

Zbog toga smo poseban trud uložili kako bi pomogli budućim majkama. Uz podršku fondova EU razvili smo potpuno zdravu i nježnu zubnu pastu ZOOBZONE X-PEXT koja je namjenjena budućim majkama i spriječavanju nastanka karijesa i parodontitisa. Ima protuupalno djelovanje i zaštitu protiv oralne kandidijaze. Može se nabaviti u ljekarnama, a mi smo posebno ponosni što smo i na ovaj način pomogli u zahtjevnom periodu ženina života.

Lijekovi u trudnoći

Trudnoća zahtjeva poseban oprez prilikom uzimanja i propisivanja lijekova. U stomatološkoj praksi to se uglavnom odnosi na uporabu analgetika i antibiotika. Nema opravdanja da se trudnici ne propiše analgetik ili antibiotik ukoliko je potrebno. Posljedice koje ima upala i stres uzrokovan bolnim stanjem buduće majke može imati veće posljedice za plod nego uzimanje neophodnih lijekova. Konzumacija lijekova se dakle preporučuje, ali samo i isljučivo po uputama liječnika.

RTG snimanja u trudnoći

Danas postoji potpuno neispravno mišljenje da RTG slike ne treba raditi tijekom trudnoće. Slike zuba potpuno su bezopasne i ne mogu oštetiti plod. Sve znanstvene i stručne udruge to potkrepljuju dokazima. Zabrana snimanja zuba još je jedna „urbana legenda“ koja se vezuje za trudnoću.

Savjeti za kraj

  • Sanirajte sve dotrajale ispune i karijese.
  • Zatražite čišćenje tvrdih i mekih zubnih naslaga. Točnije, tražite uklanjanje svega što bi moglo podraživati osjetljivo zubno meso tijekom trudnoće.
  • Redovite kontrole za vrijeme trudnoće, po dogovoru s liječnikom ili svaka dva mjeseca.
  • Pojačana higijena usta i zuba i pridržavanje uputa o oralnoj higijeni i prehrani.
  • Dogovorite konzultacije u našoj praksi kako bi se upoznali s programom koji provodimo za vrijeme trudnoće.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se