fbpx

Oralno zdravlje u trudnoći – veći rizik za komplikacije

Trudnoća je veoma dinamično razdoblje u životu svake žene i sastoji se od niza fizičkih i psihičkih promjena.

Ponekad se zaboravlja da trudnoća traži povećanu brigu za zube i zubno meso. Stoga se nerijetko događa da je trudnica hitan stomatološki pacijent.

Hitnost situacije obično je pojačana činjenicom da trudnica nije uzela ništa od lijekova. Takvo stresno stanje osim što se moglo spriječiti, nosi neusporedivo veći rizik za nastanak niza komplikacija u odnosu na bilo kakav stomatološki pregled ili intervenciju.

U cilju nam treba biti da trudnice educiramo kako ovakve situacije spriječiti te kako se ponašati ako već do njih dođe.

Od kuda dolazi mit jedno dijete – jedan zub?

Često se od majki može čuti da su im zubi počeli propadati u trudnoći. Zbog izgradnje i rasta djetetovog skeleta objektivno postoji kod trudnica veća potreba za unosom kalcija. U slučaju manjka koristi se kalcij pohranjen u kostima majke, jer količina kalcija koja se nalazi u zubima, osim što je mala, pohranjena je u vrlo stabilnom spoju. Stoga, trudnoća nije uzrok gubitka kalcija, već se kalcij iz zuba može razgraditi karijesom. Postoje stanja koja u trudnoći povećavaju mogućnost nastanka karijesa. To su:

  • promjena kiselosti sline kao posljedica mučnina i refluksa, naročito u prvom tromjesečju
  • nastanak upale zubnog mesa
  • posljedično okolno nakupljanje plaka
  • više učestalih kiselih i slatkih obroka

Povećana osjetljivost zubnog mesa u trudnoći

Povećane razine hormona progesterona i estrogena u trudnoći povećavaju prokrvljenost zubnog mesa što dovodi po pojačane osjetljivosti na iritacije i nastanak upale. Intenzitet je individualan, ali nerijetko oteklina može biti toliko opsežna da povećano zubno meso prekriva veću površinu zuba pa zubi izgledaju manji.

U prostorima između zuba i otečenog zubnog mesa nastaju džepovi koji su rezervoar bakterija i nedostupni su čišćenju. Uklanjanje je tada moguće jedino profesionalnim čišćenjem kod stomatologa koje, ako se odgađa, može dovesti do razvoja karijesa i parodontitisa.

Održavanje oralne higijene u trudnoći

Održavanje oralne higijene u trudnoći posebno je značajno, ali i složeno. S obzirom na pojačanu osjetljivost potrebno je pojačano provođenje oralne higijene. Ono mora biti barem tri puta na dan, s mekom četkicom i trajati barem 4 minute. Osjetljivost i podražaji u trudnoći su česti pa je stoga održavanje higijene otežano.

Zbog toga smo poseban trud uložili kako bi pomogli budućim majkama. Uz podršku fondova EU razvili smo potpuno zdravu i nježnu zubnu pastu ZOOBZONE X-PEXT koja je namjenjena budućim majkama i spriječavanju nastanka karijesa i parodontitisa. Ima protuupalno djelovanje i zaštitu protiv oralne kandidijaze. Može se nabaviti u ljekarnama, a mi smo posebno ponosni što smo i na ovaj način pomogli u zahtjevnom periodu ženina života.

Lijekovi u trudnoći

Trudnoća zahtjeva poseban oprez prilikom uzimanja i propisivanja lijekova. U stomatološkoj praksi to se uglavnom odnosi na uporabu analgetika i antibiotika. Nema opravdanja da se trudnici ne propiše analgetik ili antibiotik ukoliko je potrebno. Posljedice koje ima upala i stres uzrokovan bolnim stanjem buduće majke može imati veće posljedice za plod nego uzimanje neophodnih lijekova. Konzumacija lijekova se dakle preporučuje, ali samo i isljučivo po uputama liječnika.

RTG snimanja u trudnoći

Danas postoji potpuno neispravno mišljenje da RTG slike ne treba raditi tijekom trudnoće. Slike zuba potpuno su bezopasne i ne mogu oštetiti plod. Sve znanstvene i stručne udruge to potkrepljuju dokazima. Zabrana snimanja zuba još je jedna „urbana legenda“ koja se vezuje za trudnoću.

Savjeti za kraj

  • Sanirajte sve dotrajale ispune i karijese.
  • Zatražite čišćenje tvrdih i mekih zubnih naslaga. Točnije, tražite uklanjanje svega što bi moglo podraživati osjetljivo zubno meso tijekom trudnoće.
  • Redovite kontrole za vrijeme trudnoće, po dogovoru s liječnikom ili svaka dva mjeseca.
  • Pojačana higijena usta i zuba i pridržavanje uputa o oralnoj higijeni i prehrani.
  • Dogovorite konzultacije u našoj praksi kako bi se upoznali s programom koji provodimo za vrijeme trudnoće.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Strah od stomatologa: kako ga se riješiti?

Stomatolog je osoba koja Vam ne želi nauditi, već ponuditi pomoć i omogućiti Vam da upravo tom strahu pokažete zube u obliku osmijeha. Ako Vas ipak nismo uvjerili u to da se stomatologa ne trebate bojati, pročitajte ostatak bloga.

Imate paradontozu, a bojite se djelovati?

Jeste li ikada tijekom pranja zubi primijetili da vam krvari zubno meso? Je li to krvarenje bilo popraćeno crvenilom, boli i osjetljivošću? Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate akutnu upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Iako se ove upale možete lako riješiti kvalitetnom zubnom higijenom, ako ne reagirate na vrijeme i ustrajno, vrlo se lako može pretvoriti u nešto ozbiljnije – paradontozu.

Naručite se