fbpx
Search
Close this search box.

Regeneracija kosti

Dugotrajan nedostatak zubi, parodontna bolest, cistične šupljine ili pak specifična anatomija pojedinca mogu rezultirati manjkom kosti u području u kojem se žele nadoknaditi zubi.

Dostatna kost preduvjet je za dobru implanto-protetsku rehabilitaciju. Međutim, nakon dugotrajne bezubosti pacijenti često dolaze sa situacijom koja nije povoljna čak niti za dentalne implantate. Nasreću, i tu postoji rješenje.

U oralnoj kirurgiji razvijen je niz postupaka kojima možemo poboljšati izglede za stvaranje adekvatne kosti: vođena regeneracija kosti zamjenskim koštanim materijalima, augumentacija autogenim transplantatom kosti tj. kost se s jednog mjesta pacijenta prenosi na drugo te regeneracija uz pomoć vlastite krvne plazme PRGF – Endoret.

Postupci u kojima se koriste metode regeneracije kosti su situacije u kojima nakon vađenja želimo napraviti čuvanje alveole tj. koštani zamjenski materijal unijeti u šupljinu koja je nastala vađenjem zuba i na taj način spriječiti veći gubitak kosti oko šupljine.

Regeneracija kosti biokompatibilnim zamjenskim materijalima

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Regeneracija kosti može uključiti i postupke u kojima se koriste resorbirajuće ili ne resorbirajuće membrane s ili bez koštanog transplantata. Membrana održava prostor za regeneraciju i sprječava uraštanje vezivnog tkiva i epitela u područje regeneracije.

Regeneracija kosti uz pomoć vlastitih stanica

Imunološki sistem pacijenta ima veliki potencijal u cijeljenju i regeneraciji tkiva.

Korištenje vlastitih stanica i induciranje matičnog potencijala nediferenciranih stanica vezivnog tkiva ubrzavaju cijeljenje rane, sprječavaju infekcije i povrede rane, zamjenjuju lijekove i različite medicinske pripravke i spajaju stomatologiju s prirodnim liječenjem.

PRGF-Endoret tehnologija podrazumijeva izdvajanje eritrocita, leukocita i plazme bogate čimbenicima rasta iz venske krvi pacijenta. Iz plazme dobivamo dvije frakcije. U terapiji koštane regeneracije se primjenjuje plazma bogata čimbenicima rasta kako bi se poboljšalo i ubrzalo cijeljenje mekog i koštanog tkiva. Naime, PRGF-Endoret stimulira regeneraciju tkiva zbog koncentracije čimbenika rasta koja je veća od koncentracije istih čimbenika u krvi.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Imate paradontozu, a bojite se djelovati?

Jeste li ikada tijekom pranja zubi primijetili da vam krvari zubno meso? Je li to krvarenje bilo popraćeno crvenilom, boli i osjetljivošću? Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate akutnu upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Iako se ove upale možete lako riješiti kvalitetnom zubnom higijenom, ako ne reagirate na vrijeme i ustrajno, vrlo se lako može pretvoriti u nešto ozbiljnije – paradontozu.

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

Naručite se