Regeneracija kosti

Dugotrajan nedostatak zubi, parodontna bolest, cistične šupljine ili pak specifična anatomija pojedinca mogu rezultirati manjkom kosti u području u kojem se žele nadoknaditi zubi.

Dostatna kost preduvjet je za dobru implanto-protetsku rehabilitaciju. Međutim, nakon dugotrajne bezubosti pacijenti često dolaze sa situacijom koja nije povoljna čak niti za dentalne implantate. Nasreću, i tu postoji rješenje.

U oralnoj kirurgiji razvijen je niz postupaka kojima možemo poboljšati izglede za stvaranje adekvatne kosti: vođena regeneracija kosti zamjenskim koštanim materijalima, augumentacija autogenim transplantatom kosti tj. kost se s jednog mjesta pacijenta prenosi na drugo te regeneracija uz pomoć vlastite krvne plazme PRGF – Endoret.

Postupci u kojima se koriste metode regeneracije kosti su situacije u kojima nakon vađenja želimo napraviti čuvanje alveole tj. koštani zamjenski materijal unijeti u šupljinu koja je nastala vađenjem zuba i na taj način spriječiti veći gubitak kosti oko šupljine.

Regeneracija kosti biokompatibilnim zamjenskim materijalima

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Regeneracija kosti može uključiti i postupke u kojima se koriste resorbirajuće ili ne resorbirajuće membrane s ili bez koštanog transplantata. Membrana održava prostor za regeneraciju i sprječava uraštanje vezivnog tkiva i epitela u područje regeneracije.

Regeneracija kosti uz pomoć vlastitih stanica

Imunološki sistem pacijenta ima veliki potencijal u cijeljenju i regeneraciji tkiva.

Korištenje vlastitih stanica i induciranje matičnog potencijala nediferenciranih stanica vezivnog tkiva ubrzavaju cijeljenje rane, sprječavaju infekcije i povrede rane, zamjenjuju lijekove i različite medicinske pripravke i spajaju stomatologiju s prirodnim liječenjem.

PRGF-Endoret tehnologija podrazumijeva izdvajanje eritrocita, leukocita i plazme bogate čimbenicima rasta iz venske krvi pacijenta. Iz plazme dobivamo dvije frakcije. U terapiji koštane regeneracije se primjenjuje plazma bogata čimbenicima rasta kako bi se poboljšalo i ubrzalo cijeljenje mekog i koštanog tkiva. Naime, PRGF-Endoret stimulira regeneraciju tkiva zbog koncentracije čimbenika rasta koja je veća od koncentracije istih čimbenika u krvi.

Podijeli ovu objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Srodne objave:

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

Klikovi i zvukovi u čeljusnom zglobu

Klikovi i zvukovi u čeljusnom zglobu

Zvukovi u čeljusnom (temporomandibularnom) zglobu u velikom broju slučaja pojavljuju se uz ostale simptome tzv. temporomandibularnih poremećaja, ali se mogu biti i samostalni.

Naručite se

Prijavite se na newsletter

Obavijestit ćemo Vas lakše o pogodnostima, novostima i posebnim popustima.