fbpx
Search
Close this search box.

Stiskanje, škripanje i škrgutanje zubima – kako si pomoći kod bruksizma?

Stiskanje, škripanje ili škrgutanje zubima naziva se bruksizam. Ono je nesvjesno i najčešće se događa noću, za vrijeme spavanja.

Vrlo često osobe ni ne znaju da imaju bruksizam dok ih netko ne čuje i upozori da noću škripe zubima.

Noćno stiskanje zubiju

Životne promjene, stresni periodi i anksioznost najčešće su okidač noćnog škripanja, tako da sa sigurnošću možemo reći da je najčešći uzrok bruksizma upravo stres. Tokom noći tijelo se ne može potpuno opustiti, te aktivira žvačne mišiće uzrokujući stiskanje i škripanje. Sile koje se pritom stvaraju puno su jače nego sile koje su potrebne za žvakanje hrane.

Aktivnost mišića tokom noći može uzrokovati jutarnju ukočenost zgloba, glavobolje, bolove u području lica i zgloba, ali i oštećenja zuba kao što su pretjerano trošenje i pucanje.

Ponekad je stomatolog prvi koji primijeti problem s bruksizmom upravo radi ovih karakterističnih oštećenja zuba. Da bi se spriječila oštećenja zuba, ali i bolovi žvačnog sustava potrebno je što prije započeti liječenje.

Bruksizam kod djece

Bruksizam se kao prolazna pojava vrlo često pojavljuje i u djece: u periodima izmjene zubi, nicanja trajnih zuba i neravnomjernog zagriza nije rijetko da djeca tijekom noći škrguću zubima.

Iako ova pojava, kao i sam neugodan zvuk škrgutanja, zna zabrinuti roditelje, najčešće se radi o prolaznoj fazi te bruksizam spontano nestane. Ukoliko traje dulje vremena i počne uzrokovati promjene na zubićima ili bolove u čeljusti i glavobolje, potrebno je posjetiti stomatologa.

Liječenje bruksizma

Bruksizam se liječi udlagama koje se nose po noći te onemogućavaju škripanje i prejako stiskanje. Udlage se rade u jednoj čeljusti te malo ”podižu” zagriz i stavljaju čeljust u opuštajući položaj za zglob i mišiće. Udlaga ne izaziva neugodu, ugodna je za nošenje i ne zahtjeva privikavanje. Udlage se nose minimalno nekoliko mjeseci dok se žvačni sustav ne oporavi, a moguće je i dugotrajno nošenje.

Bruksizam nije stanje koje nužno traje cijeli život i moguće je da se korištenjem udlaga, ali i eliminiranjem stresa i anksioznosti povuče.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Imate paradontozu, a bojite se djelovati?

Jeste li ikada tijekom pranja zubi primijetili da vam krvari zubno meso? Je li to krvarenje bilo popraćeno crvenilom, boli i osjetljivošću? Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, postoji mogućnost da imate akutnu upalu zubnog mesa koja se naziva gingivitis. Iako se ove upale možete lako riješiti kvalitetnom zubnom higijenom, ako ne reagirate na vrijeme i ustrajno, vrlo se lako može pretvoriti u nešto ozbiljnije – paradontozu.

stomatolog-apolonija-zagreb-centar-3d-ilustracija-stomatološkog-lasera

Laseri u stomatologiji

Riječ laser često se može vidjeti kao usluga u raznim djelatnostima i često povezuje s terminima – učinkovito, bezbolno ili minimalno invazivno. Jesu li svi laseri isti, kako oni uopće rade i vrijede li za laserske tretmane zaista ti epiteti? Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) je vrlo

3D-ilustracija-resorpcije-odnosno-propadanja-celjusne-kosti-na-mjestu-nedostatka-zuba

Regeneracija kosti

Regeneracija kosti obuhvaća postupke pri kojima se koristi koštani zamjenski materijal koji u procesu cijeljenja i pregradnje bude zamijenjen pravom kosti.

Naručite se