fbpx

14 zanimljivosti o stomatolozima za koje možda niste znali

Vjerovali ili ne stomatolozi imaju život izvan usne šupljine. Kada skinemo bijelu kutu, ponašamo se kao i svi normalni ljudi. Volimo druženja, zabave i izlete. Imamo obitelj, prijatelje, kućne ljubimce i ne pričamo o Vama doma ili na kavi s prijateljima.

Evo nekoliko zanimljivosti o nama za koje možda niste znali, a neke Vas možda i iznenade.

ŠTO STOMATOLOZI PRVO PRIMIJETE NA PACIJENTU?

Kao i većina drugih, ”običnih” ljudi, najprije zapažamo stav čovjeka, energiju koju nosi i, naravno, osmijeh.

PROMATRAJU LI STOMATOLOZI ZUBE IZVAN RADNOG VREMENA?

Naravno. No to je jednostavno profesionalna deformacija. To isto tako ne znači da smo opsjednuti zubima i kao luđaci promatramo tko ima kakve zube. Kada stvaramo kompletnu sliku čovjeka u glavi, škicnemo i zube i osmijeh.  Lijepi, ali isto tako neodržavani zubi svakome bi upali u oko, a kamoli stomatolozima.

KOLIKO PUTA DNEVNO STOMATOLOZI PERU ZUBE?

Ujutro nakon doručka (ako doručkujemo) i navečer prije spavanja. Sva pranja između najčešće ne dolaze u obzir jer većinu vremena provedemo u ordinaciji s pacijentima. Ako ste mislili da hodamo uokolo s četkicom u ruci i svako malo peruckamo zube, prevarili ste se.

PRIMIJETE LI STOMATOLOZI KADA PACIJENT LAŽE O ORALNOJ HIGIJENI?

Vaše nam stanje zubi govori sve, kako je došlo do njega i koliko je trebalo da se kao takvo razvije. Kada nam dolazite na pregled, ne trebate se sramiti svog stanja zubi ili se bojati da ćemo ga osuđivati. Upravo smo tu da pomognemo učiniti svačiji osmijeh zdravijim i ljepšim.

IMAJU LI STOMATOLOZI SAVRŠENE ZUBE?

Naravno da ne. I nama se dogodi karijes pa čak i vađenje živca.

POPRAVLJAJU LI STOMATOLOZI SAMI SEBI ZUBE?

U pravilu ne, osim ako se radi o nekim jednostavnijim zahvatima. U preostalim slučajevima smo i mi nečiji pacijenti.

IMAJU LI STOMATOLOZI STRAH OD STOMATOLOGA?

Svaki čovjek je individua, pa je tako svašta moguće. Neki su zbog straha prema stomatolozima i sami postali stomatolozi. No generalno gledano, kada ste upućeni u proceduru manji je i strah jer znate što možete očekivati, nije li tako?

SMETAJU LI STOMATOLOZIMA LOŠ ZADAH I POKVARENI ZUBI?

Nimalo. Zato ne može svatko biti stomatolog, isto kako ni svatko ne može biti ekonomist, frizer, pediker i dr. Veseli nas kada pokvarene zube pretvorimo ponovno u lijepe i zdrave i pacijent izlazi zadovoljan i s osmjehom na licu.

MOGU LI STOMATOLOZI PREPOZNATI LJUSKICE NA ZUBIMA?

U pravilu prepoznajemo, no ako ne prepoznamo onda imate sreće jer imate odličnog stomatologa.

GDJE STOMATOLOZI SPREMAJU IZVAĐENE ZUBE?

Neki pacijenti izraze želju ponijeti izvađeni zub kući, naravno da ga dobiju. Preostale ako su u cjelini koristimo za naša istraživanja ili za edukaciju naših studenata stomatologije, a ostatak bacamo u infektivni otpad.

KOLIKO ČESTO STOMATOLOZI MIJENJAJU ČETKICU?

U pravilu, otprilike svaka 3 mjeseca, kako i preporučujemo našim pacijentima. Vlakna četkice se troše i četkica koja je dugo u uporabi više nema tu funkcionalnost i učinkovitost, a i puna je različitih mikroorganizama.

DOSADI LI STOMATOLOZIMA IKAD ZVUK BRUSILICE?

Kad nešto volite raditi, onda je teško da to ikada može dosaditi.      

KOLIKO ČESTO DOĐE PACIJENT KOJEM SU SVI ZUBI ZDRAVI?

Ima ih, ali nisu prečesti. Zanimljivo je da najčešće upravo ti koji dođu s takvim stajalištem imaju i najviše za popraviti, dok s onima koji kažu ”U ustima mi je groblje!” imamo minimalno posla.

KAKO IZGLEDA DAN JEDNOG STOMATOLOGA?

Kad imaš tu sreću da radiš posao koji te ispunjava, onda ti je dan ispunjen novim izazovima, planiranjem novih zahvata, stalnim usavršavanjem i učenjem, divnim ljudima, kako među kolegama  tako i među pacijentima. Na kraju dana osjećaš se ispunjeno i sretno i veseliš se novom radnom danu i novim izazovima koji te čekaju. Ne predstavlja ti problem užurbani ni gusti raspored jer znaš da ćeš uvečer biti bogatiji za još nekoliko novih iskustava.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Strah od stomatologa: kako ga se riješiti?

Stomatolog je osoba koja Vam ne želi nauditi, već ponuditi pomoć i omogućiti Vam da upravo tom strahu pokažete zube u obliku osmijeha. Ako Vas ipak nismo uvjerili u to da se stomatologa ne trebate bojati, pročitajte ostatak bloga.

Naručite se