fbpx

Prirodna boja zuba ovisi o sastavu, građi i gustoći gradivnog tkiva zuba. Svaka promjena u građi, bilo da je mehaničke, kemijske ili biološke prirode, mijenjaju boju zuba. Prirodna boja zuba je poput mozaika boja, koji se proteže od žute prema bijeloj, te se razlikuje od pacijenta do pacijenta.

Prirodan zub, od vrata do vrha krune, pokazuje različit tijek boje zuba. Tijekom života boja zuba se mijenja zbog taloženja minerala u dentinu.

Zubna pulpa, dentin i caklina posjeduju različita optička svojstva.

Zubna pulpa ima važnu ulogu u prividu boje zuba. Crvena boja pulpe tvori centar zuba. U mladih pacijenata pulpa je svijetle ružičaste boje, što je osobito vidljivo na stražnjim plohama zuba. S vremenom sužava se pulpni prostor, čime se smanjuje utjecaj pulpe na boju zuba.

Najvažniju ulogu u određivanju prirodne boje zuba ima dentin.

Primarni dentin mijenja se taloženjem minerala u kanalićima. Osim toga, stvara se sekundarni dentin (fiziološki) kao i tercijalni (reparatorni) dentin, s različitom građom i sastavom, što utječe na optička svojstva samog zuba. Sekundarni dentin stvara se polagano tijekom cijelog života. U odnosu na primarni dentin ima veći udio mineralnih tvari, manji opacitet, te veći stupanj zasićenja boja. Tercijalni dentin pokazuje veće zasićenje boje u odnosu na primarni i sekundarni dentin, ali je ograničen samo na područje oštećenja.

Transparentni dentin stvoren uz caklinsko-dentinsko spojište može pokazati različite stupnjeve translucencije i češće se vidi kod pacijenata starije dobi.

Zubna caklina je, zbog visokog postotka minerala (oko 95%), najtvrđe tkivo u našem organizmu.

Optički doživljaj boje cakline ovisi o sastavu, strukturi, gustoći, stupnju opalescencije i izgledu površine. Kao i kod dentina, ti parametri se mijenjaju tijekom života.

Boja zubne cakline može se razvrstati kronološki na caklinu mlađe osobe, koju karakterizira bijeli ton boje s visokom opalescencijom i niskom translucencijom, na caklinu odrasle osobe s neutralnim tonom boje, umjerenom opalescencijom i srednjom translucencijom te caklinu starije osobe, sa žućkastim ili sivkastim tonom i većom translucencijom.

Zanima Vas kako imati bijele zube te kako doći do bijelih zubi? Kontaktirajte nas s potpunim povjerenjem!

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Strah od stomatologa: kako ga se riješiti?

Stomatolog je osoba koja Vam ne želi nauditi, već ponuditi pomoć i omogućiti Vam da upravo tom strahu pokažete zube u obliku osmijeha. Ako Vas ipak nismo uvjerili u to da se stomatologa ne trebate bojati, pročitajte ostatak bloga.

Naručite se