fbpx

Gutate li ispravno?

Postavite jezik na nepce i pokušajte progutati, a da pri tom ne pomaknete jezik.

Jeste li uspjeli?

Ako jeste imate ispravan način gutanja kod kojeg u procesu prolaska sadržaja iz usta u jednjak sudjeluju mišići grkljana pa potpora jezika nije potrebna.

Ako niste uspijeli, Vaš tip gutanja najvjerojatnije pripada tzv. infantilnom tipu.

Infantilni oblik gutanja normalan je kod djece do 3. ili 4. godine života.

Dok dijete nema zube, u procesu hranjenja i gutanja sudjeluju: jezik, bezubi grebeni gdje će niknuti zubi te usnice. Aktivnost jezika odnosi se na stvaranje negativnog tlaka u kontaktu s nepcom prilikom sisanja, ali sudjeluje i u samom gutanju. Kod infantilnog gutanja jezik se gura prema naprijed između gornjih i donjih zuba. To se dogodi prosječno 1500 puta u danu. Tako jezik stvara jaku i kontinuiranu silu koja prednje gornje i donje zube gura prema naprijed ili spriječava preklapanje gornjih i donjih zuba. To u konačnici dovodi do ortodontske anomalije ili poremećaja zagriza.

Poslije 3. ili 4. godine života, prijelaz na zreli obrazac gutanja trebao bi se dogoditi spontano, no vrlo često to izostane.

Taj prelazak povezuje se s prelaskom na krutu hranu. Kako danas djeca jedu rafiniranu meku hranu, aktivnost jezika u samom žvakanju hrane i gutanju manje je potrebna pa neka izostane prelazak na pravilni obrazac gutanja.

Tzv. infantilno gutanje može biti potpuno ili djelomično (mješovito), kada se zreli i nezreli akt gutanja miješaju. O tome će ovisiti i štetne posljedice. Fiziološka pozicija jezika u mirovanju bi trebala biti iza donjih zuba ili gore na nepcu, dok je kod infantilnog obrasca gutanja između gornjih i donjih zuba.

Uobičajna klinička slika posljedica infantilnog obrasca gutanja slična je kod odraslih i djece: otvoren zagriz, ponekad blago otvorena usta u mirovanju zbog pretežno oralnog disanja i često otežan i nepravilan izgovor pojedinih glasova. Također je i žvačna fukcija smanjena.

Terapija infantilnog gutanja sastoji se prvenstveno od vježbi koje su u funkciji deaktivacije jezika i aktivacije mišića. Kada se jednom pređe s infantilnog na zreli oblik gutanja, novi obrazac postaje refleksan i prirodan.

U Stomatološkoj poliklinici Apolonija u sklopu svake ortodontske terapije ispravlja se i nepravilna funkcija jezika. Liječenje dentalnog otvorenog zagriza mora uključivati i ispravljanje lose funkcije kod žvačnog sustava, jer u suprotnom postoji velika mogućnost vraćanja ortodontske anomalije. Ortodoncija se naziva i čeljusna ortopedija i nije samo ispravljanje položaja zuba i postizanje bolje estetike nego i uspostava pravilne vukcije svig dijelova žvačnog sustava.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se