fbpx
Search
Close this search box.

Kako odabrati najboljeg ortodonta?

Ortodoncija prirodne zube pomiče u lijep i skladan osmijeh koji je u harmoniji sa svim ostalim strukturama lica.

Ortodont ili specijalist ortodoncije postaje se nakon fakulteta dentalne medicine i dodatne trogodišnje kliničke i teoretske edukacije. U Hrvatskoj tu edukaciju provodi Stomatološki fakultet i Klinika za stomatologiju u Zagrebu.

Primjena lasera u stomatologiji – tretmani koji donose niz prednosti za pacijenta i liječnika

Kako odabrati najboljeg ortodonta?

Najbolji ortodont je onaj koji svakom pacijentu pristupa individualno: kod svakog pacijenta uzima u obzir njegovo samopoimanje i doživljavanje izgleda svog lica i osmijeha. Poštujući pacijentove želje, radi se procjena pacijentovog lica: simetrije, profila, analiza osmijeha, položaja krune i korijena zuba, zagriza, funkcije mišića lica oko područja usta u mirovanju, osmijehu i govoru.

To su sve dijelovi kvalitetnog ortodontskog plana. Nakon njega radi se plan kako će se zadani ciljevi i željene promijene postići – temeljiti biomehanički plan pomaka zuba i/ili kostiju lica u nekoliko faza i konačno vremenska procijena ukupnog trajanja ortodontske terapije.

Postavite jezik na nepce i pokušajte progutati, a da pri tom ne pomaknete jezik – što ako (ne) možete?

Korak dalje od ortodoncije?

No, ortodoncija nije samo to. Kvalitetan ortodont se bavi i ortopedijom dječjeg lica, potičući ili usporavajući rast pojedinih kostiju lica što u konačnici rezultira najboljim mogućim žvačnim odnosima, skladnijim licima i profilima. Predviđanje ortodontske terapije zahtjevno je i u slučajevima rasta i razvoja ponekad nije moguće sigurno predvidjeti do kada će teći rast čeljusti. Uvijek je potrebno birati vrijeme koje je najbolje za pojedinu fazu ortodontskog liječenja pa je nekad potrebno čekati da dijete dosegne određenu dob.

Što to znači čekati na red za ortodontsku terapiju?

Zbog nedovoljne informiranosti često se pogrešno tumači da je dijete na „listi čekanja“ na ortodontsku terapiju, gdje to u većini slučajeva nije točno. Često se ne čeka da dijete dođe na red za aparatić već da dosegne najbolju dob za pojedinu fazu ortodontskog liječenja ili za pojedini postupak. Nerazlikovanje čekanja biološke dobi i čekanja na administrativno dodjeljivanje aparatića rezultira s poimanjem da su liste čekanja u ortodonciji među najdužima u hrvatskom zdravstvu. To uglavnom nije istina i tek malim promjenama sustava praćenja i obrade pacijenata mogu se riješiti „liste čekanja“.

Dijete u ortodontsko praćenje često ulazi s prvim trajnim zubima, oko 6. godine i iz ortodontskog praćenja izlazi sa završetkom rasta i razvoja što se često preklapa s punoljetnosti. Ako je dijete u postupku praćenja njegovog rasta, ono nije na listi čekanja. Najbolji specijalisti ortodoncije usmjeravanjem rasta i razvoja i ispravljanjem funkcija usne šupljine pokušavaju napraviti najbolje učinke za žvačni sustav i estetiku lica i zubi. Kada do aparata dođe, najbolja ortodontska terapija je ona koja slijedi kvalitetan plan nastao na temelju vrlo detaljne dijagnostike. 

Ortodont i pacijent najbolji su tim u postizanju najljepšeg osmijeha. Neprocjenjivo je zadovoljstvo vratiti pacijentima osmijeh, samopouzdanje i sreću.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se