fbpx

Koronavirus: što prvo učiniti nakon izolacije?

Nakon tjedana provedenih kod kuće, distanciranja od druženja, od prijatelja i normalne svakodnevice napokon smo dočekali popuštanje strogih mjera.

Mnoge stvari smo tijekom ovog perioda morali odgoditi i ostaviti po strani kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje.

Iako se činilo kao da je sve stavljeno na pauzu, ipak smo mogli pronaći razne savjete o tome kako korisno iskoristiti vrijeme u izolaciji.

I mi smo naglašavali važnost očuvanja fizičkog i psihičkog zdravlja tijekom ovog perioda koji je mnogima bio izvor anksioznosti i stresa.

Zdravlje na čekanju

Sada kada se polako počinjemo vraćati normalnom životu vrijeme je da se pozabavimo stvarima koje smo odgađali možda i prije nego nas je koronavirus zatvorio u naše domove.

Ako išta možemo naučiti iz ove situacije onda je to da zdravlje ne smijemo ostavljati za “kasnije”, već da nam ono mora biti prioritet.

Izolacija i nemogućnost obavljanja redovnih pregleda pokazala nam je koliko je bitno voditi računa o zdravlju i ne ignorirati zdravstvene probleme.

Umnažanje i pojačavanje simptoma

Upravo je za vrijeme ove izolacije fizička neaktivnost i psihička preopterećenost mnogima pojačala neke simptome i smetnje koje su pokušavali zanemariti.

Stres i zabrinutost kao okidači

Poznato je da stres potencira i pogoršava mnoga stanja, međutim kada nismo u mogućnosti otići doktoru zabrinutost i strah samo će stvoriti začarani krug.

I u stomatološkim ordinacijama koje su radile samo za hitne slučajeve mogli smo primijetiti povećan broj ovakvih stanja- od zubobolje i krvarenja zubnog mesa do bolova u čeljusti i mišićima.

Pouka: ne odgađati brigu o zdravlju!

Upravo ova izvanredna situacija idealna je prilika za sve nas da više nikada ne odgađamo zdravlje i brigu o sebi.

Nema razloga zašto sada ne obaviti sve redovne preglede ili kontrole na koje smo zaboravili. Sada kada se i naše ordinacije otvaraju za sve, riješimo se starih ispuna, kamenca, problema koji su nas mučili, a čekali su neka manje užurbana vremena. Pokažimo i našim bližnjima da nam je stalo te ih potaknimo na brigu o svom zdravlju.

Pripremimo se za mogući drugi val

Trenutne najave ponovnog vala koronavirusa na jesen za sada nam zvuče samo kao upozorenja nečega što možemo izbjeći discipliniranim ponašanjem.

Međutim, izbjegnimo zabrinutost i pobrinimo se da nam zdravlje bude prioritet te da i tu situaciju dočekamo što spremniji!

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Strah od stomatologa: kako ga se riješiti?

Stomatolog je osoba koja Vam ne želi nauditi, već ponuditi pomoć i omogućiti Vam da upravo tom strahu pokažete zube u obliku osmijeha. Ako Vas ipak nismo uvjerili u to da se stomatologa ne trebate bojati, pročitajte ostatak bloga.

Naručite se