fbpx
Search
Close this search box.

Pravilna dezinfekcija četkice za zube

Dok pažnju poklanjamo dezinfekciji površina i pranju ruku, ponekad zaboravljamo na jedan predmet koji može na sebi nakupljati bakterije i viruse. Zabilježeno je kako je četkica za zube najčešće odgovorna za širenje bakterija usne šupljine među ukućanima. Donosimo upute kako pravilno dezinficirati četkice za zube te spriječiti da postanu sredstvo širenja zaraze.

Napominjemo kako je neophodno četkicu redovito i pravilno dezinficirati te ju čuvati na suhom mjestu. To ne bi trebalo biti mjesto uz umivaonik gdje peremo ruke jer ovdje dolazi stalno u kontakt s kapljicama vode koje mogu sadržavati viruse. Jako je važno i da četkice ukućana nisu na istom mjestu (primjerice u jednoj čaši) već da su odvojene te da ih se po završetku pranja zubi, a prije spremanja dobro osuši.

Koraci za dezinfekciju četkice za zube

 • Kupite u ljekarni 3% vodikov peroksid (možete ga pronaći u bilo kojoj ljekarni ili trgovini)
 • Ulijte malo vodikovog peroksida u posudu (dovoljno da namoči glavu četkice za zube)
 • Ostavite četkicu za zube u vodikovom peroksidu najmanje 5 minuta
 • Temeljito isperite četkicu za zube kako biste isprali vodikov peroksid
 • Otresite svu dodatnu vlagu
 • Postavite četkicu za zube na suho mjesto, dalje od ostalih četkica i vlage
 • Ponavljajte jednom tjedno

Stomatološka poliklinika Apolonija, četkica za zube i bakterije na zubima

Savjeti za održavanje zubne četkice za zube

 • Nemojte koristiti prekrivač za glavu četkice (sprečava da se četkica za zube osuši)
 • Ne stavljajte četkicu za zube u zatvorenu posudu
 • Držite vodikov peroksid dalje od sunca radi dužeg roka trajanja
 • Zamijenite četkicu za zube svaka 2-3 mjeseca

Podsjećamo na važnost higijene zubi i usne šupljine te preporučamo da zube perete 2 puta dnevno u trajanju po tri minute.

Trenutno većina stomatologa i stomatoloških ordinacija prima samo hitne pacijente te nažalost ne obavljaju preventivne postupke poput čišćenja zuba i uklanjanja zubnog kamenca ili fluoridacije zubi u djece. Zbog toga, pazite na oralno zdravlje i zdravlje svojih ukućana.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se