fbpx

Stomatološka zaštita trudnica

Ponekad se zaboravlja da trudnoća traži povećanu brigu za zube i zubno meso. Stoga se nerijetko događa da je trudnica hitan stomatološki pacijent.

Postoje stanja koja u trudnoći povećavaju mogućnost nastanka karijesa.

To su promjena kiselosti sline kao posljedica mučnina i refluksa, naročito u prvom tromjesečju. Potom, nastanak upale zubnog mesa i posljedično okolno nakupljanje plaka te više učestalih kiselih i slatkih obroka uz povećanu osjetljivost zubnog mesa u trudnoći

Povećane razine hormona progesterona i estrogena u trudnoći povećavaju prokrvljenost zubnog mesa što dovodi po pojačane osjetljivosti na iritacije i nastanak upale. Intenzitet je individualan, ali nerijetko oteklina može biti toliko opsežna da povećano zubno meso prekriva veću površinu zuba pa zubi izgledaju manji.

Lijekovi u trudnoći

Trudnoća zahtjeva poseban oprez prilikom uzimanja i propisivanja lijekova

U stomatološkoj praksi to se uglavnom odnosi na uporabu analgetika i antibiotika. Nema opravdanja da se trudnici ne propiše analgetik ili antibiotik ukoliko je potrebno.

Posljedice koje ima upala i stres uzrokovan bolnim stanjem buduće majke može imati veće posljedice za plod nego uzimanje neophodnih lijekova. Konzumacija lijekova je dozvoljena, ali samo i isključivo po uputama liječnika.

RTG snimanja u trudnoći

Danas postoji potpuno neispravno mišljenje da RTG slike ne treba raditi tijekom trudnoće.

Slike zuba potpuno su bezopasne i ne mogu oštetiti plod. Sve znanstvene i stručne udruge to potkrepljuju dokazima. Zabrana snimanja zuba još je jedna „urbana legenda“ koja se vezuje za trudnoću.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Strah od stomatologa: kako ga se riješiti?

Stomatolog je osoba koja Vam ne želi nauditi, već ponuditi pomoć i omogućiti Vam da upravo tom strahu pokažete zube u obliku osmijeha. Ako Vas ipak nismo uvjerili u to da se stomatologa ne trebate bojati, pročitajte ostatak bloga.

Naručite se