fbpx

Stomatološka zaštita trudnica

Ponekad se zaboravlja da trudnoća traži povećanu brigu za zube i zubno meso. Stoga se nerijetko događa da je trudnica hitan stomatološki pacijent.

Postoje stanja koja u trudnoći povećavaju mogućnost nastanka karijesa.

To su promjena kiselosti sline kao posljedica mučnina i refluksa, naročito u prvom tromjesečju. Potom, nastanak upale zubnog mesa i posljedično okolno nakupljanje plaka te više učestalih kiselih i slatkih obroka uz povećanu osjetljivost zubnog mesa u trudnoći

Povećane razine hormona progesterona i estrogena u trudnoći povećavaju prokrvljenost zubnog mesa što dovodi po pojačane osjetljivosti na iritacije i nastanak upale. Intenzitet je individualan, ali nerijetko oteklina može biti toliko opsežna da povećano zubno meso prekriva veću površinu zuba pa zubi izgledaju manji.

Lijekovi u trudnoći

Trudnoća zahtjeva poseban oprez prilikom uzimanja i propisivanja lijekova

U stomatološkoj praksi to se uglavnom odnosi na uporabu analgetika i antibiotika. Nema opravdanja da se trudnici ne propiše analgetik ili antibiotik ukoliko je potrebno.

Posljedice koje ima upala i stres uzrokovan bolnim stanjem buduće majke može imati veće posljedice za plod nego uzimanje neophodnih lijekova. Konzumacija lijekova je dozvoljena, ali samo i isključivo po uputama liječnika.

RTG snimanja u trudnoći

Danas postoji potpuno neispravno mišljenje da RTG slike ne treba raditi tijekom trudnoće.

Slike zuba potpuno su bezopasne i ne mogu oštetiti plod. Sve znanstvene i stručne udruge to potkrepljuju dokazima. Zabrana snimanja zuba još je jedna „urbana legenda“ koja se vezuje za trudnoću.

Podijeli ovu objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Srodne objave:

Gutate li ispravno?

U procesu prolaska sadržaja iz usta u jednjak sudjeluju mišići grkljana pa potpora jezika nije potrebna.

Naručite se

Prijavite se na newsletter

Obavijestit ćemo Vas lakše o pogodnostima, novostima i posebnim popustima.