fbpx
Search
Close this search box.

Vodice za ispiranje usta – jesu li nužne i kako izabrati pravu?

Iako nije zamjena za svakodnevno četkanje i korištenje interdentalnog konca ili četkica, upotreba vodice za ispiranje usta može biti korisni dodatak svakodnevnoj oralnoj higijeni. Kao i sredstva za čišćenje između zuba, vodice za ispiranje usta mogu dosegnuti do područja do kojih četkica za zube ne može. Zbog toga ih je bitno znati izabrati i pravilno koristiti.

Općenito govoreći, postoje dvije vrste ispiranja usta: kozmetička i terapijska. Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolirati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan okus, ali ono nema kemijsku ni biološku primjenu izvan privremenog djelovanja. Na primjer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička. Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa.

Aktivni sastojci koji se mogu koristiti u terapijskom ispiranju usta najčešće su: klorheksidin, heksetidin, fluorid, hidrogen ili karbamid peroksid te esencijalna ulja. Za smanjenje lošeg zadaha najčešće se koriste klorheksidin, heksetidin i esencijalna ulja, a mogu se koristiti za kontrolu plaka i gingivitisa. Fluor je dokazano sredstvo koje pomaže u sprečavanju nastanka karijesa i vodice koje sadrže fluor preporučuju se kao dodatak svakodnevnoj higijeni. Peroksid je prisutan u vodicama koje su namijenjene izbjeljivanju zuba međutim ima i antiseptičko djelovanje. Terapijsko ispiranje usta koristi vodice koje imaju aktivne sastojke u većim koncentracijama i neke od njih moguće je kupiti samo u ljekarni.

Koja su to stanja koja zahtijevaju korištenje vodica za ispiranje?

Zadah (halitoza)

Hlapljivi sumporni spojevi glavni su uzročnik oralne halitoze ili lošeg zadaha. Nastaju iz različitih izvora: raspadom hrane, zubnog plaka i bakterija povezanih s bolestima usta. Kozmetičke vode za ispiranje usta mogu privremeno prikriti loš zadah i pružiti ugodan okus, ali nemaju utjecaja na bakterije. Međutim, vode za ispiranje usta s terapijskim agensima poput antimikrobnih tvari mogu biti učinkovite za dugoročniju kontrolu lošeg zadaha. Antimikrobne tvari u formulacijama za ispiranje usta uključuju klorheksidin, heksetidin i esencijalna ulja (npr. eukaliptol, mentol, timol i metil salicilat). Ostala sredstva koja se koriste u sredstvima za ispiranje usta kako bi inhibirala spojeve koji izazivaju miris uključuju cinkove soli, ketone i terpene.

Plak i upala zubnog mesa

Kada se koriste u sredstvima za ispiranje usta, pokazalo se da antimikrobni sastojci poput klorheksidina i esencijalnih ulja smanjuju plak i ublažavaju upalu zubnog mesa. Studije pokazuju da je klorheksidin postigao bolji nadzor plaka od esencijalnih ulja, međutim veće koncentracije klorheksidina mogu uzrokovati obojenje zuba.

Karijes

Određene vode za ispiranje sadrže ione fluora, koji potiču remineralizaciju cakline. Redovita upotreba vodica za ispiranje sa fluorom smanjuje pojavu karijesa zuba u djece, bez obzira na izloženost drugim izvorima fluorida (tj. fluoridiranom vodom ili zubnom pastom koji sadrži fluorid).

Izbjeljivanje

Ispiranje usta može doprinijeti vanjskom uklanjanju pigmenata s površine zuba kad su karbamid peroksid ili hidrogen peroksid među aktivnim sastojcima. Proizvodi koji se oslanjaju na karbamid peroksid obično sadrže manji postotak peroksida nego onaj koji se koristi u stomatološkim ordinacijama. Jedno istraživanje je otkrilo da 12 tjedana upotrebe vode za ispiranje usta koja sadrži vodikov peroksid postiže slične rezultate kao one postignute dvotjednom upotrebom 10-postotnog karbamid peroksida. Vodice za ispiranje s peroksidom također su odlično sredstvo za održavanje boje nakon profesionalnog izbjeljivanja u stomatološkoj ordinaciji, jer neutraliziraju pigmente zaslužne za tamnjenje zuba.

Suhoća usta (kserostomija)

Kserostomija je smanjenje količine sline koja vlaži sluznicu usne šupljine. Suhoća usne šupljine može biti vrlo neugodna, ali i uzrokovati probleme sa zubima. Budući da nedostatak sline povećava rizik od karijesa, ispiranje usta koje sadrži fluor preporučuje se ljudima koji pate od ovog stanja. Kserostomija je česta nuspojava mnogih lijekova, ali i kemoterapije te radioterapije za liječenje tumora u području glave i vrata. Postoje i autoimune bolesti koje uzrokuju smanjeno stvaraje sline, ali i prirodne hormonske promjene poput menopauze često dovode do ovog problema. Preporuča se birati sredstva za ispiranje usta bez alkohola s obzirom na to da on isušuje sluznicu, a jedna od tvari koje učinkovito olakšavaju osjećaj suhoće je hijaluronska kiselina. Vodice za ispiranje nažalost ne liječe kserostomiju, međutim mogu znatno ublažiti simptome i spriječiti propadanje zuba zbog nedostatka sline.

Jesu li neke vodice za ispiranje štetne?

Konzumiranje alkohola, kao i upotreba alkohola i duhana poznati su faktori rizika za rak glave i vrata. Iz toga proizlazi pitanje povećava li upotreba vodice za ispiranje usta s preparatima koji sadrže alkohol rizik od ovih karcinoma. Nedavne meta-analize nisu uspjele pronaći povezanost između upotrebe vodica za ispiranja usta s alkoholom i oralnog karcinoma. Ipak, mnogi proizvođači razvijaju formule bez alkohola upravo kako bi se izbjegao potencijalni rizik.

Klorheksidin kao sastojak koji se najčešće propisuje pacijentima s gingivitisom i parodontitisom ima i neke neugodne nuspojave kao što su obojenje zuba i promjena okusa. Iz ovog razloga vodice s klorhesidinom u većim koncentracijama preporučuju se koristiti maksimalno desetak dana u kontinuitetu.

Ispiranje usta ne preporučuje se djeci mlađoj od 6 godina. Refleksi kod gutanja možda nisu dobro razvijeni kod ove djece, a mogu progutati velike količine vode za ispiranje usta, što može izazvati mučninu i povraćanje. Pitanje treba li isprati usnu šupljinu prije ili nakon četkanja može ovisiti o osobnim preferencijama; međutim, preporučamo ispiranje nakon detaljnog četkanja i interdentalne higijene. Neke vodice za ispiranje, pogotovo one terapijske, mogu imati okus koji ne odgovara svakome, ipak, nakon ispiranja vodicom ne treba usnu šupljinu isprati vodom, jer će ovo smanjiti učinkovitost aktivnih tvari.

Kako bi se povećala korist od korištenih proizvoda za oralnu njegu, proizvođači mogu preporučiti poseban redoslijed njihove uporabe i kombinacije, ovisno o sastojcima. Na primjer, neki sastojci za čišćenje zubi (poput kalcijevog hidroksida ili aluminij hidroksida) mogu tvoriti kompleks s fluoridnim ionima i umanjiti učinkovitost ispiranja usta. Također, mnoge paste za zube smanjuju učinkovitost klorheksidina, zbog čega je uvijek dobro provjeriti sa stomatologom ili ljekarnikom koju kombinaciju proizvoda koristiti za najbolju učinkovitost.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se