fbpx

Za zdrave i blistave zube: Kako odabrati zubnu pastu po vašoj mjeri?

Zdravlju usne šupljine najviše možemo pridonijeti sami, održavajući osobnu higijenu te redovitim posjetom stomatologu. Kod održavanja higijene usne šupljine, vrlo je bitan kvalitetan izbor četkice za zube, zubne paste, vodice za ispiranje, zubnog konca i intradentalnih četkica. Posebnu pažnju trebali bismo posvetiti izboru paste za zube jer je usna sluznica čovjeka, zbog svoje prokrvljenosti, najbrži put u organizam.

Kako odabrati onu pravu?

U prošlosti, ali u nekim slučajevima još i danas, za poneke sastojke zubnih pasti sumnjalo se ili čak dokazalo da negativno utječu na hormone štitnjače, imunitet, pa i rezistenciju na antibiotike, što u doba pandemije baš i nije sjajna vijest. Također, mogući su i manji, ali dalje neugodni zdravstveni problemi poput iritacije kože ili se može raditi o nekim ekološki štetnim sastojcima poput mikroplastika koji negativno utječu na biljni i životinjski svijet.

Neki od sastojaka koje naša zubna pasta ne bi trebala sadržavati su propilen glikol, paraben, alkohol, natrij lauril sulfat te umjetne boje i pojačivači okusa. Među pastama koje zadovoljavaju sve suvremene zahtjeve, pronašli smo hrvatski brand Zoobzone, nastao na temelju istraživanja vodećih hrvatskih stručnjaka za dentalnu medicinu.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb: Zoobzone pasta za poliranje zuba
Zoobzone pasta za poliranje zuba

Riječ je o prirodnoj, ekološki prihvatljivoj te funkcionalnoj pasti za zube, bez štetnih sastojka. Zubne paste Zoobzone sadrže Inulin, probiotik koji potiče razmnožavanje dobrih bakterija u usnoj šupljini te ima brojne druge pozitivne učinke. Zoobzone paste prilagođene su svim dobnim skupinama, a dostupne su u deset inačica.  

Posebno osjetljiva skupina kod izbora zubne paste su naša djeca. Kako izabrati najbolju zubnu pastu za naše najmlađe članove?

Tri vrste zubne paste prilagođene su djeci svih dobnih skupina. Smiley baby namijenjena je djeci do 3 godine, Smiley kids za djecu od 3 do 9 godina te Smiley teens djeci od 8 do 14 godina. Svaka od njih prilagođena je osjetljivosti zuba određene dobne skupine djece te služi jačanju zubne cakline i zaštiti od brzo nastajućih dječjih karijesa.

Zoobzone zubne paste koje su namijenjene odraslima osmišljene su sukladno najčešćim dentalnim problemima. Tako svaki pojedinac može pronaći zubnu pastu koja mu odgovara. Naglasak kod izrade svake vrste ove zubne paste bio je na prirodnim sastojcima, ekološkoj izradi i pozitivnim karakteristikama kao što je ugodan okus i miris te lagana tekstura.

  • Daily mint je za svakodnevno korištenje, bori se protiv zubnog plaka i ima blagotvorno djelovanje
  • H2oral je djelotvorna u borbi protiv suhih usta, osvježava dah, koristi se protiv bakterija i gljivica i ima protuupalno djelovanje
  • Herball je potpuno prirodna zubna pasta, sadrži kadulju i islandski lišaj, bogata je prebioticima i ne sadržava fluoride.
  • Matchai sadržava Matcha čaj, koji je prirodni izvor antioksidansa, i ulje konoplje
  • Mediterraneo ima miris mora i iznimno je nježna za sluznicu, sadrži ulja lavande, ružmarina, paprene metvice i bosiljka te je vrlo ugodnog mirisa i okusa.
  • Black4white obiluje aktivnim ugljenom i uljem slatke naranče, namijenjena je za svakodnevno korištenje i, kako joj samo ime govori, djelotvorna je u izbjeljivanju zuba
  • X-Pect je zubna pasta na bazi đumbira uz dodatak ulja naranče i paprene metvice, a učinkovita je u sprječavanju bolesti zuba i desnih te ima antimikrobno djelovanje

Osim što su naši zubi estetski vrlo bitni, oni, zajedno sa usnom šupljinom, imaju vrlo bitnu ulogu u zdravlju čovjeka. Naime, zdravlje zubi i usne šupljine čuva i ostale unutarnje organe. Zbog velikog izbora proizvoda za održavanje zuba i usne šupljine na tržištu, često je teško odlučiti se za jedan, ali uvijek je preporučljivo izabrati proizvode temeljene na prirodnim sastojcima.

To je ujedno i svjetski trend. Porast broja stanovništva i sve veća osviještenost, posebno mlađe populacije, o nužnosti zdravog života i pravilne higijene, dovele su do pojave inovativnih brandova zubnih pasti u cijelome svijetu, a Zoobzone se pobrinuo da niti Hrvatska ne zaostaje.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se