fbpx

Zdravi zubi za bezbrižno ljeto – na što paziti i kako se pripremiti

Puno pažnje pridaje se zaštiti kože u ljetnim mjesecima te vježbanju i zdravoj prehrani kako bismo izgledali što ljepše na plaži, no što je s našim zubima? S ljetnim radostima iza ugla, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da problemi sa zubima ne pokvare Vaš odmor.

Redovna kontrola i čišćenje kamenca prije odmora

Zubobolja za vrijeme godišnjeg odmora jedna je od neugodnijih smetnji koja se može pretvoriti u vrlo neugodan problem. Ako tome dodamo činjenicu da je često vrlo teško doći do stomatologa izvan mjesta gdje stanujemo, komplikacija postaje veća. Najjednostavniji način za spriječiti ovu situaciju je obaviti preventivnu redovitu kontrolu prije godišnjeg odmora kako bismo mogli riješiti sve potencijalne probleme prije nego uzrokuju bolna stanja.

Bazen

Ukoliko Vaši ljetni planovi uključuju provođenje mnogo vremena u bazenu zapamtite da je važno isprati zube nakon kupanja u bazenu s kloriranom vodom. Neki bazeni imaju ekstra visoku razinu klora koja može oslabiti vaše zube. Redovito perite zube i koristite vodice za ispiranje.

Ostanite hidrirani

Slina ima važnu ulogu u čišćenju zuba i jezika. Kada smo dehidrirani, a ljeti je to češće nego zimi, lučenje sline se smanjuje te se hrana i plak lakše zadržavaju na zubima. Zadržavanje plaka može ubrzati nastanak karijesa i gingivitisa te pojavu neugodnog zadaha. Pijte barem dvije litre vode na dan, a ukoliko boravite na suncu ili pijete kavu ili alkohol, povećajte unos vode.

Čuvajte zube

Ljeto je vrijeme za sportove na otvorenom, a zube, obraze, desni i usne možete zaštititi štitnikom za zube. Ukoliko planirate vrlo aktivan odmor, razmislite o nabavi štitnika kako biste spriječili da trenutak nepažnje uzrokuje neugodne ozljede. Profesionalni štitnici izrađuju se kod stomatologa, međutim postoji niz opcija koje se mogu nabaviti i u trgovinama sportske opreme.

Nemojte koristiti zube kao otvarač za boce

Vjerujemo da ovo ne treba posebno naglašavati, međutim, ozljede zuba uslijed otvaranja boca vrlo su česte. Osim otvaranja boca, zubi se često okrhnu na koštice voća pa podsjećamo na oprez i pri uživanju u breskvama i nektarinama, te preporučamo izbjegavati grickanje leda iz istog razloga.

Zaštitni faktor na usne

Usne, kao i kožu, treba zaštititi faktorom ukoliko ćete boraviti na suncu. Za lijep i zdrav osmijeh, usne su jednako važne tako da u svoju ljetnu prtljagu ubacite balzame za usne sa zaštitnim faktorom. Baš kao i kod kreme za sunčanje, ne zaboravite ponovo nanijeti zaštitu svakih par sati, kao i nakon jela i pića.

Zaslađena osvježavajuća pića

Osvježenja tijekom vrućih ljetnih dana najčešće tražimo upravo u hladnim sokovima koji nas mogu neugodno iznenaditi iz više razloga. Ukoliko imamo osjetljive zube, hladna pića mogu uzrokovati izrazitu nelagodu pa čak i bol. Preporučamo uključiti paste za osjetljive zube u svoju svakodnevnu rutinu ili napomenuti ovaj problem stomatologu kako bi mogao aplicirati posebne premaze za osjetljive zube koji će umanjiti osjetljivost i na nekoliko tjedana. Druga zamka su velike količine šećera koje se nalaze u osvježavajućim pićima, a znamo da šećer pogoduje nastanku karijesa.

Osmijeh

Nakon što smo se pobrinuli za zube, opustite se, odmorite i pritom ne skidajte osmijeh sa lica!

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se