fbpx

Što je Invisalign i je li za vas?

Najpoznatiji prozirni zubni  aparatić, Invisalign, uspio je objediniti nekoliko do sad nespojivih ili čak nepostojećih značajki ortodontske terapije: jednostavnost, učinkovitost i – nevidljivost.

Što ćete doznati u ovom članku?

U ovom članku pročitajte o sljedećim temama:

Što je Invisalign i kako funkcionira?

Invisalign je sustav prozirnih folija ili udlaga (izvorno “aligners” ili alajneri) te ima jednaku ulogu kao i svaki drugi ortodontski aparatić: ispraviti problem nepravilnog zagriza.

Međutim, Invisalign tu ulogu izvršava na sasvim nov način.

Primjena prozirnih folija u stomatologiji

Treba reći da su se prozirne plastične folije u raznim oblicima koristile u stomatologiji i prije Invisaligna. Susrećemo ih kao udlage protiv bruksizma ili kao mobilne retainere, a svoju primjenu imaju i kao udlage za izbjeljivanje zubi kod kuće.

Međutim, tek odnedavno imaju aktivnu primjenu u ortodontskoj terapiji. Početak tog novog trenda u ortodonciji zahvaljujemo upravo brendu Invisalign, prvom prozirnom aparatiću na svijetu.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: detaljan izgled jedne prozirne Invisalign folije ili udlage
Prozirna Invisalign folija.

Princip po kojem funkcionira Invisalign

Prozirne Invisalign folije izrađuju se vrlo precizno individualno za svakog pacijenta, prema planu terapije.

Kako bi izvršile silu na zube folije su opremljene potporama, utorima, kukicama, itd., ovisno o potrebama terapije. To su sastavni dijelovi Invisalign folija, a izrađeni su od iste specijalne prozirne plastike.

Na zube se postavljaju grebeni (izvorno “attachment“) od kompozitnog materijala u boji zuba. Folije se zatim pomoću svojih utora zakače na grebene te tako usko i čvrsto prionu uz zube.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: postavljanje Invisalign folije, grafika.
Postavljanje Invisalign folije.

Ovisno o planu terapije pacijentica ili pacijent primit će određeni broj Invisalign folija. U dimenzije i arhitekturu svake folije ugrađen je mali, ali precizno isplanirani pomak zubi u odnosu na prethodnu prozirnu foliju.

Tako se zubi, izmjenom jedne folije za drugom svakih 10-ak dana, malo po malo pomiču prema željenoj poziciji.

Jeste li znali da ne postoji dobno ograničenje za nošenje Invisaligna?

Provjerite koja bi Invisalign terapija bila za Vas najprikladnija.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

Terapija Invisalignom korak po korak

Nakon specijalističkog pregleda ortodonta, te ukoliko se odlučite za Invisalign, slijedi nekoliko faza izrade Invisalign folija.

U nastavku doznajte kako izgleda Invisalign terapija i od kojih se koraka sastoji.

1. Korak: skeniranje zubi

Prvo je potrebno načiniti neku vrstu modela svih zubi. Po tom modelu načinit ćemo prozirne Invisalign folije ili udlage.

Suvremena alternativa uzimanju otiska u otisnom materijalu jest izrada digitalne snimke svih zubi pomoću intraoralnog skenera.

Skeniranje intraoralnim skenerom iTero, kakav koristimo u Apoloniji, daleko je preciznije i ugodnije od uzimanja dentalnih otisaka, a omogućuje i 3D prikaz Vašeg budućeg osmijeha ubrzo nakon skena.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: intraoralni skener iTero.
Intraoralni skener iTero.

Intraoralni skener iTero izrađuje do 6000 sličica u sekundi i u stanju je u detaljnoj 3D tehnici prikazati i najsitnije detalje. Samo skeniranje traje oko 10 minuta.

2. Korak: fotografiranje zagriza i osmijeha

Nakon izrade modela, potrebno je načiniti  nekoliko fotografija zagriza: bočni snimak slijeva i zdesna, frontalni snimak s osmijehom i bez osmijeha, te snimak gornje i donje čeljusti.

U nekim slučajevima, te ovisno o cilju terapije,  možda će biti potrebno načiniti i druge vrste snimaka, npr. ortopan, 3D CBCT snimak ili kefalogram. O tome će Vas savjetovati naši specijalisti ortodoncije.

3. Korak: planiranje terapije

Na temelju specijalističkog pregleda, digitalnog skena, i eventualno drugih snimaka, načinit ćemo detaljnu dijagnozu i isplanirati Vašu terapiju.

Kod Invisaligna je i ovaj korak poseban, u usporedbi s klasičnom ortodoncijom.

Nakon što isplaniramo kretanje svakog pojedinog zuba moći ćete vidjeti 3D prikaz pomaka svojih zubi po pojedinoj foliji i pratiti tijek terapije.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: 3D prikaz plana Invisalign terapije.
3D prikaz plana Invisalign terapije.

4. Korak: izrada Invisalign folija

Invisalign se proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama, a sve terapije, zajedno s pripadajućim snimkama, šalju se prvo na sabirno mjesto u Nizozemskoj.

Tamo će se prvo utvrditi kvaliteta načinjenog skena i snimaka, zatim Vaš ortodont detaljno planira ortodontsku terapiju, utvrđuje načine pomaka i konačnog izgleda zagriza te naručuje izradu Vaših prozirnih folija prema dogovorenom planu.

Invisalign folije izrađuju se u tvornici tvrtke Align Technology, koja je na tržište stavila Invisalign.

Riječ je o vrlo suvremenoj i potpuno automatiziranoj tvornici. Svaka naručena Invisalign folija ima svoj jedinstveni kôd koji ju svrstava u set planiran upravo za Vašu ortodontsku terapiju.

Više o nastanku Invisaligna i o tvrtki Align Technology doznajte na našoj web-stranici “Invisalign, nevidljivi zubni aparatić”.

Stomatološka poliklinika Apolonija nosi naslov Platinum Invisalign Providera.

Svake godine isplaniramo preko stotinu Invisalign terapija.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili pošaljite pitanje u vezi Invisaligna.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

5. Korak: postavljanje prve folije

Od skeniranja, u koraku 1, pa do izrade seta folija za Vašu terapiju, korak 4, potrebno je oko 2 do 3 tjedna.

Nakon što su Invisalign folije izrađene pozvat ćemo Vas na postavljanje prve folije.

Za postavljanje Invisaligna, kako je ranije rečeno, na zube moramo postaviti upornetočke ili grebene (izvorno “attachment“). Grebeni su od kompozitnog materijala u boji zuba: gotovo u potpunosti stapaju se sa zubima.

Etečmeni (attachmenti) ili grebeni postavljaju se na sljedeći način:

 • 1. Prema planu terapije, koji je detaljno opisan u Vašoj evidenciji, specijalist ortodoncije će posebnim ljepilima pripremiti caklinu zubi na koje treba pričvrstiti etečmene.
  Proces ne oštećuje caklinu na trajan i vidljiv način, ne morate brinuti, a za Vas je potpuno bezbolan.
 • 2. Zatim uzimamo šablonu za lijepljenje etečmena. Njezine utore ispunit ćemo kompozitnim materijalom i pomoću nje nanijeti ih na zube.
  Pod UV lampom kompozitni materijal, od kojeg inače izrađujemo i estetske ispune, potpuno će se stvrdnuti u roku od 30-ak sekundi.
Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb, centar: uvećani prikaz Invisalign folije na kojem se vide utori za grebene ili etečmene.
Uvećani prikaz Invisalign folije na kojem su vidljivi utori za etečmene.
 • 3. Zatim ćemo ukloniti šablonu te izbrusiti grebene kako ne bi bili preoštri na dodir jezikom ili trljanjem uz unutrašnju stranu obraza.
  Grebeni se moraju postaviti kako ne bismo izgubili efekt čvrstog i uskog prianjanja Invisalign folija. To znači da ćete se morati naviknuti na njih, za što obično treba svega dan ili dva.
 • 4. Nakon postavljanja grebena primate Invisalign folije. One će odmah početi pomicati zube, vrlo blago ćete to osjetiti!
  Bit će potrebno svega nekolikodana da se priviknete na silu koju Invisalign vrši na zube. Osjećat ćete djelovanje, ali i to će s vremenom nestati.
 • 5. Primit ćete pakiranje s ostalim Invisalign folijama čiji broj ovisi o planu terapije.
  Od sada ćete folije mijenjati svakih 10-20 dana, ovisno kako procijeni Vaš ortodont. Na kontrole ćete dolaziti prema dogovoru i procjeni ortodonta.
  Od specijalista ortodoncije primit ćete upute kako mijenjati folije, kako održavati higijenu i općenito o tijeku terapije i kontrolnim pregledima.
Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: kutija u kojoj Invisalign folije, svaka upakirana u svoju hermetički zatvorenu vrećicu, i posebna kutijica za spremanje korištene folije
Kutijica za spremanje Invisalign folija.

Nošenje retainera nakon terapije

Po završetku Invisalign terapije pacijenti moraju nositi retenciju. Riječ je o uobičajenom postupku kojim osiguravamo očuvanje rezultata ortodontske terapije.

Vrste Invisalign terapija

Postoji nekoliko Invisalign terapija, a međusobno se razlikuju po svojim ciljevima, dužini trajanja i cijeni. U poliklinici Apolonija dijelimo ih u dvije skupine:

 • Funkcionalna Invisalign terapija
 • Kozmetički Invisalign tretman

Funkcionalna Invisalign terapija

Ova vrsta Invisalign terapije u stanju je riješiti čak i teže ortodontske anomalije. Njezin cilj prije svega je korekcija težih nepravilnosti zagriza, a zatim i estetika osmijeha.

Funkcionalna Invisalign terapija uglavnom traje koliko i klasična ortodontska terapija, između 1 i 2 godine. U ove terapije svrstavaju se Invisalign Full terapija i Invisalign Teen terapija.

Funkcionalna Invisalign terapija uvijek se radi za veće pomake, a Invisalign folije opremljene su maksimalnim brojem dodatnih značajki za kompleksno pomicanje zubi.

Broj folija u funkcionalnoj Invisalign terapiji određen je planom naših specijalista, a cijena terapije pokriva i dodatne folije tijekom ili neposredno nakon terapije.

Kozmetički Invisalign tretman

Kod nekih pacijentica i pacijenata nije potrebno provesti složenu ortodontsku terapiju. Cilj je, u tom slučaju, popraviti estetiku osmijeha uz manje korekcije položaja zubi.

Za to će nam poslužiti kozmetički Invisalign tretman u koji spadaju terapije Invisalign Lite i Invisalign i7.

Ove terapije ne moraju nužno obuhvaćati obje čeljusti, a broj Invisalign folija određuju naši specijalisti ortodoncije.

Trajanje Invisalign kozmetičkog tretmana iznosi od 3 do 6 mjeseci, a njim smo u stanju riješiti, primjerice, razmake među prednjim zubima, njihove male zakrivljenosti i slično.

Ostale Invisalign terapije

Ponekad će nam Invisalign terapija biti potrebna za sasvim drukčije ciljeve, primjerice kao dio pred-implantološke terapije.

Riječ je također o funkcionalnim Invisalign terapijama. One su nam iznimno praktične i brze ukoliko trebamo osigurati prostor za budući zubni implantat s jednom ili više krunica.

Je li Invisalign uvijek dobro rješenje?

Invisalign je vrlo često izvrsno rješenje kako za lijep osmijeh, tako i za nepravilan zagriz. Međutim, on također ima svoja ograničenja.

Invisalign nije zamjena za svaku ortodontsku terapiju i nije primjeren za svaku ortodontsku anomaliju. Postoje znanstvene studije koje jasno utvrđuju za što je bolje koristiti alignere, a za što klasične ortodontske naprave.

Zbog toga je potrebno da procjenu o primjerenosti i vrsti terapije donese stručna osoba, specijalist ortodoncije koji će Vam jasno reći prednosti i nedostatke za vaš individualni slučaj.

Invisalign je izvrsno rješenje kako za lijep osmijeh, tako i za nepravilan zagriz.

Provjerite koja bi Invisalign terapija bila za Vas najprikladnija.

Obratite nam se za savjet ili pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

Kome je Invisalign namijenjen?

Ne postoji gornja dobna granica za ortodontske terapije, pa tako ni za terapije Invisalignom. Invisalign mogu nositi tinejdžeri, mladi i odrasle osobe.

Dapače, Invisalign je tako osmišljen da bilo koja dobna skupina može nositi kako funkcionalnu Invisalign terapiju, tako i kozmetički Invisalign tretman.

Tinejdžeri i mladi

Svim osobama, a pogotovo mlađoj dobnoj skupini jako je važan izgled i kakav dojam ostavljaju među vršnjacima.

Dok je upadljiv izgled klasičnog fiksnog ili mobilnog aparatića odvraćao tinejdžere i mlade od ortodontske terapije, s Invisalignom ta briga ne postoji. On je praktički nevidljiv čak i iz neposredne blizine.

Invisalign za odrasle osobe

Odrasle osobe obično smatraju da je za njih prošlo vrijeme za nošenje ortodontskih aparatića.

Sa stajališta stomatološke ortodontske znanosti to je pogrešan stav. Nikada nije kasno za ortodontsku terapiju i lijep osmijeh.

I odrasle osobe također brinu o svom izgledu, osobito u poslovnim krugovima: zamišljajući sebe kako održavaju sastanke, prezentacije, razgovore s klijentima i kupcima ne mogu prihvatiti da pri tom na zubima nose zubni aparatić.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: potpuna nevidljivost Invisaligna kod osoba koje ga nose.
Invisalign se gotovo uopće ne vidi.

Invisalign je idealno rješenje za ovu vrstu brige. Gotovo nitko od Vaših kolegica i kolega neće zapaziti kako nosite zubni aparatić.

Sportaši

Posebna skupina unutar navedenih dobnih podjela jesu aktivni sportaši. Naime, dosadašnja ortodontska rješenja mogu ometati bavljenje sportovima gdje postoji opasnost od udaraca.

To nisu samo borilački sportovi, nego i oni gdje dolazi do bliskog kontakta između suparničkih igrača ili postoji opasnost od udarca sportskim rekvizitom, npr. loptom.

Klasični ortodontski aparatić može proizvesti ozljede ukoliko dođe do udarca u predio obraza i usana. I sam aparatić može se oštetiti te vratiti ortodontsku terapiju par koraka unazad.

Ta opasnost ne postoji s Invisalignom. Budući da Invisalign spada u mobilne zubne aparatiće, može se za vrijeme bavljenja sportom izvaditi.

Jeste li doznali ono što Vas zanima?

U ovom članku doznali ste mnogo detalja o Invisalignu. Možda Vas zanimaju i druge teme, kao što su:

Naši specijalisti ortodoncije rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Uz tisuće uspješnih ortodontskih terapija i najsuvremeniju dijagnostiku vjerujemo da možemo pronaći rješenje i za Vaš ortodontski problem.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!