fbpx
Search
Close this search box.

Strah od stomatologa: kako ga se riješiti?

Nikada se ne trebate sramiti priznati da se nečega bojite. Čak i najhrabriji, najjači i najsigurniji u sebe imaju dozu straha koja na svakoga od nas ima različiti efekt. Kao što znate, strah je normalna ljudska reakcija na opasnost.

No razmislite o sljedećem: je li odlazak stomatologu opasnost? Nikada.

Stomatolog je osoba koja Vam ne želi nauditi, već ponuditi pomoć i omogućiti Vam da upravo tom strahu pokažete zube u obliku osmijeha. Ako se bojite zubara, razmislite malo o ovome.

Ako Vas ipak nismo uvjerili u to da se stomatologa ne trebate bojati, pročitajte ostatak bloga.

Kako pobijediti strah od stomatologa?

Za početak, odabir pravog stomatologa je ključan za pobjeđivanje straha. Pronađite stomatologa s razumijevanjem koji je vedrog duha, ljubazan, pristupačan i stručan. Drugim riječima, odaberite stručnjaka koji uz profesionalne vještine sadrži i one društvene. Ljudskost je važan faktor kod odabira stomatologa jer ipak želite da je Vaš osmijeh u rukama čovjeka.

Drugi korak je da objasnite stomatologu koji su Vaši strahovi. Samim time stomatolog će ih razumjeti i uvjeriti Vas da se apsolutno ničega ne trebate bojati.

Kako će izgledati Vaš prvi termin kod stomatologa?

Prvi termin bit će samo pregled. Ovaj prvi posjet gledajte kao svoju priliku da upoznate stomatologa i svoje oralno zrdavlje. Još jedan dobar savjet je da povedete prijatelja sa sobom na svoj termin. Stomatolog neće imati ništa protiv ako vas prati tijekom cijelog pregleda ili liječenja.

Ako mislite da će vam pomoći, počnite postupno s čišćenjem kamenca, a zatim prijeđite na druge potrebne zahvate nakon što izgradite povjerenje i odnos sa svojim stomatologom.

Što kažu naši pacijenti?

Naš pacijent Ivan Prekpaljaj koji se odlučio za ortodontsku terapiju u poliklinici Apolonija tvrdi da su stomatolozi „danas profesionalci i znaju što rade, a tehnologija je toliko napredna da ni ne osjetiš da ti netko popravlja zube,“ a svima koji se boje zubara preporučio bi „da se ne trebaju bojati. Treba učiniti ono čega se bojiš i strah će nestati.“

Jedna od naših missica i specijalistica za marketing Nera Nikolić također se ne boji zubara, a ljudima koji se boje poručila je sljedeće: „Dobro perite zubiće i redovito dolazite na preglede – garantiram vam da se nećete više bojati zubara jer će uvijek sve biti u redu.“ Naravno, nije očekivano da će se svi naši pacijenti na pregledu pojaviti ohrabreni kao Nera i Ivan, ali čak i oni s trunkom sumnje u poliklinici Apolonija pobijedili su strah odmah na prvom pregledu. Naša pacijentica Ivana Domijan kazala je sljedeće: „Moj prvi susret je izgledao tako da sam sva bila ukočena, ali povjerovala sam doktorici i u njezinu stručnost, empatičnost i dobrotu (moram zaista napomenuti dobrotu). Ljudima koji se boje zubara Ivana je poručila: „Posjetite polikliniku Apolonija i izaći ćete iz nje s osmijehom!“

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se