fbpx
Search
Close this search box.

Zašto zubi mijenjaju boju i kako to spriječiti?

Bilo zbog zabrinutosti o izgledu ili strahu od potencijalnih oralnih bolesti, mnogi se ljudi često pitaju zašto njihovi zubi s vremenom mijenjaju boju. 

Prilično je jasno da svatko od nas ima različitu nijansu zubi, zbog čega se postavlja pitanje je li ona pokazatelj prijetnje našem osmijehu ili je samo riječ o različitoj pigmentaciji.

Bez obzira na vašu pomisao o tome koji bi mogao biti uzrok promjene boje, naš je savjet da vaš prvi korak postane savjetovanje sa stomatologom.

Iako se možda ne radi o velikom problemu, stomatolog će vas svakako potaknuti na to da preispitate neke svoje svakodnevne navike koje bi mogle biti uzrok. 

Naravno, to vrijedi i za sve ostale simptome vezane uz zube i usnu šupljinu, jer za svaku anomaliju trebali biste reagirati na vrijeme ako želite očuvati svoj osmijeh.

Kako bismo vam pomogli da barem posumnjate na mogući uzrok promjene nijanse, potrudili smo se istaknuti nekoliko svakodnevnih navika i potencijalnih uzroka promjene boje zubi.

Pojedina jela i pića ne štede vaš osmijeh

Kada je riječ o vanjskim utjecajima na zube, tada govorimo o ekstrinzičnoj promjeni boje, odnosno promjeni na vanjskoj strani zuba (cakline) uzrokovanoj konzumacijom određenog jela i pića.

Ako ste tip osobe koja ne može zamisliti jutro bez mirisa svog omiljenog toplog napitka, možda ćete nakon ovih nekoliko informacija poželjeti izbjegavati pretjerano ispijanje kave

Ova popularna razbuđujuća delicija sadrži sastojke zvane tanini – vrstu polifenola koji se razgrađuje u vodi, a također se nalaze u pićima poput vina ili čaja

Kada caklina na površini vaših zuba dođe u dodir s taninima, to može ostaviti trajne vidljve posljedice na zubima. S vremenom, oni koji redovito piju kavu često primjećuju promjenu boje i žutilo zubi. Tanine koji nisu prijateljski raspoloženi prema boji vaših zubi sadrži i crno vino, a uz njih im u tom povodu pomažu i kiselina te prirodna bojila sadržana u ovoj namirnici.

Bilo kakva obojana kupovna pića i umaci također mogu tako utjecati na zubnu caklinu i promijeniti boju zuba, a uz njih je najčešće glavni krivac i škrobna hrana poput kruha, riže, tjestenine i krumpira. Kruh, posebno rafinirani bijeli kruh, brzo se razgrađuje u šećer i lako se skriva među zubima, što dovodi do karijesa. Osim toga, oslobađa se i kiselina kada se prirodne bakterije u vašim ustima hrane ovim jednostavnim šećerima.

Duhanski proizvodi utječu na izgled zubi

Iako se posljedice pušenja obično vezuju uz dišni sustav, duhanski proizvodi utječu i na boju vaših zubi. Glavnim uzrocima promjene boje zubi kod pušača smatraju se nikotin i katran. 

Ove dvije tvari koje su ključni sastojci cigareta prodiru u zubnu caklinu kroz sitne pore – katran daje smeđu nijansu zubima, dok nikotin, u kombinaciji s kisikom, uzrokuje žutilo.

Drugi razlozi promjene boje

Bez obzira na to koju hranu jedete i koliko često pijete određene napitke, često je razlog promjene boje zubi jednostavno zanemarena higijena. Ako nemate naviku redovito prati zube četkicom ili ih čistiti zubnim koncem, to može uzrokovati nakupljanje plaka i mrlja od hrane na vašim zubima.

Genetika i starenje također mogu biti jedan od faktora. Primjerice, kako starite, vanjski sloj cakline na vašim zubima se istroši i izlaže se dentin, koji raste kako starite, što smanjuje veličinu pulpe (vezivno-tkivne supstance koja ispunjava šupljinu zuba). Uz to se i prirodna translucencija zuba (prodor svjetlosti kroz zub) također smanjuje, zbog čega izgleda tamnije.

Osim navedenih razloga, još jedan uzrok promjene boje zubi može biti fizička trauma koja se posebno javlja kod djece. Budući da su zaigrana, nestašna i vole se baviti fizičkom aktivnošću više od prosječne odrasle osobe, česti uzrok promjene boje zubi može biti pad ili udarac u to područje. 

Ako su mlađi od 8 godina, to oštećenje može poremetiti stvaranje cakline. Trauma također može promijeniti boju zuba odraslih kada sportska ozljeda ili drugi utjecaj prouzrokuje smanjenje protoka krvi do zuba ili odumiranje živca.

Izbjeljivanje zubi – učinite svoj osmijeh ljepšim

Ako je vaš stomatolog utvrdio da se ne radi o ozbiljnijoj prijetnji oralnom zdravlju, a želite se riješiti neželjene boje zubi, tada se možete odlučiti za izbjeljivanje.

Riječ je o jednoj od najbržih, najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda vraćanja prirodne ili izbjeljivanja postojeće boje zuba, a pomoću nje otklanjaju se površinske mrlje poput onih uzrokovanih navedenim faktorima. Danas je izbjeljivanje zubi jedna od najtraženijih stomatoloških usluga upravo zbog toga što osvježuje i pomlađuje osmijeh.

Iako se izbjeljivanje zubi može provesti i kod kuće pomoću udlaga, najbrži i najučinkovitiji način je profesionalni postupak izbjeljivanja u ordinaciji koji se obavlja prema unaprijed razrađenom protokolu i kontroliranim uvjetima – zbog čega je sigurnost i efikasnost garantirana.

No imajte na umu da je prije postupka izbjeljivanja potrebno očistiti kamenac i ispjeskariti zube, što se se najčešće čini 24 sata prije samog izbjeljivanja zuba.

Ako se odlučite na ovaj tretman u poliklinici Apolonija, dovoljan vam je jedan posjet od sat vremena nakon kojega ćete rezultate primijetiti odmah. Međutim, krajnji efekt izbjeljivanja vidljiv je u prosjeku dva tjedna kasnije nakon što se boja stabilizira.

Više o tome kako izgleda postupak izbjeljivanja zubi u našoj poliklinici možete pročitati OVDJE

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se