fbpx

All-on-4: hibridni most ili proteza na implantatima

Nedostatak većeg broja zubi može uzrokovati niz nelagoda, pa i ozbiljne zdravstvene probleme. Jedno od najkvalitetnijih rješenja za bezubost je All-on-4, implantološko-protetsko rješenje, koje spaja protetski rad i zubne implantate.

Isprobajte Online virtualni pregled!

Bez obzira gdje se nalazite možete preko interneta obaviti prvi pregled kod naših specijalista.

Više informacija potražite na stranici Virtualni pregled ili nam pošaljite pitanje.

Što ćete doznati u ovom članku?

U ovom članku pročitajte o sljedećim temama:

Što je proteza na implantatima, All-on-4?

Kako govori sam naziv, “All-on-4”, u prijevodu: “sve na četiri“, riječ je o rješenju koje se oslanja na 4 zubna implantata, a zamjenjuje sve zube jedne čeljusti.

Ova implantološka rješenja predstavljaju kombinaciju zubnog mosta ili proteze, s jedne strane, te zubnih implantata, s druge, a odlikuje ih iznimna stabilnost.

All-on-4 razvija se te u raznim varijantama koristi već 50 godina. Najveću ulogu u razvoju rješenja All-on-4 imala je tvrtka Nobel Biocare, svjetski lider u razvoju proizvodnji implantoloških rješenja.

Stomatološka poliklinika Apolonija partner je tvrtke Nobel Biocare, čije zubne implantate premium kvalitete koristimo već dugi niz godina.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: proteza na implantatima All-on-4.
Most na implantatima, All-on-4.

Ponekad ćemo za protezu na implantatima upotrijebiti i više od 4 dentalna implantata, najčešće 6 ili 8, pa u tom slučaju razlikujemo još i All-on-6 ili All-on-8 proteze na implantatima.

Kad Vam je potreban All-on-4?

Most na zubnim implantatima, All-on-4, idealno je rješenje za bezube čeljusti, odnosno, za situacije kada su pacijentu preostali samo nefunkcionalni ostaci zubi koje treba izvaditi.

Nedostatak zubi ne mora biti trajan problem.

Pomogli smo mnogim pacijentima i izvršili na tisuće uspješnih ugradnji implantata.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

Razna rješenja za nedostatak zubi

Nedostatak zubi možemo riješiti na više načina, ovisno o stanju čeljusne kosti pacijenta, njegovom dentalnom i općem zdravlju te o njegovim željama i očekivanjima.

Govorimo o već uobičajenim rješenjima, kao što su ugradnja zubne krunice, zubnog mosta, zubnog implantata s jednom ili više krunica, te o zubnim protezama.

Kada je riječ o nedostatku velikog broja zubi ili potpuno bezuboj čeljusti potrebno nam je rješenje koje može zamijeniti sve zube odjednom. Za to postoje dva pristupa:

 • klasična zubna proteza
 • zubni most na implantatima

Osim All-on-4, u protetske radove na implantatima spadaju još i polufiksne proteze na lokatorima i proteze na prečkama. Sva rješenja za bezubost bazirana na implantatima imaju velik broj prednosti u odnosu na klasičnu zubnu protetiku.

Prednosti All-on-4 u odnosu na klasičnu zubnu protezu

Klasična zubna proteza kao potporu koristi preostale zube, zubno meso i nepce, dok implantološko-protetsko rješenje, All-on-4, za potporu koristi zubne implantate.

To rješenju All-on-4 daje neusporedivo veću stabilnost, ali i puno je sličnije prirodnom funkcioniranju zuba i korjenova.

Iz ovog razloga sustavi na zubnim implantatima ne uzrokuju propadanje čeljusnih kostiju kao što je to slučaj sa zubnim protezama.

Premda klasična zubna proteza također obavlja svoju funkciju i, u konačnici, povoljnija je, All-on-4 ima sljedeće važne prednosti:

 • Veća stabilnost u odnosu na klasičnu zubnu protezu: nema klimanja, padanja pri govoru, smijanju i žvakanju,
 • Duža trajnost protetskog rada: uz pravilno održavanje All-on-4 može trajati puno dulje nego proteza koja se mora podlagati svakih par godina
 • Prirodniji osjećaj pri govoru i žvakanju: zubni implantati omogućuju brže navikavanje i stabilni su poput prirodnog zuba i neće uzrokovati žuljeve kao zubna proteza.

Klasična zubna proteza za stabilnost koristi veliku površinu, adheziju i eventualno ljepilo za proteze. Ona prekriva puno veću površinu – u gornjoj čeljusti prekriva cijelo nepce – nego most na implantatima.

Međutim, ta rješenja ne ulijevaju samopouzdanje pri govoru, smijehu ili žvakanju u mjeri u kojoj to mogu postići zubni implantati.

Zbog svega navedenog postoji velik broj pacijenata koji nakon niza godina korištenja klasične zubne proteze odlučuju zamijeniti ju mostom na implantatima, All-on-4.

All-on-4 stabilno je rješenje na koje ćete se brzo naviknuti.

Pomogli smo mnogim pacijentima i izvršili na tisuće uspješnih implantiranja.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

Postupak ugradnje All-on-4

Postupak ugradnje proteze na implantatima, All-on-4, odvija se u nekoliko faza:

 • 1. Procjena općeg i dentalnog zdravstvenog stanja pacijenta te plan implantiranja
 • 2. Planiranje privremenog protetskog rada
 • 3. Implantiranje i ugradnja privremenog protetskog rada
 • 4. Oporavak nakon implantiranja
 • 5. Ugradnja finalnog protetskog rada.

Faza 1: opće i dentalno zdravstveno stanje pacijenta

Za ugradnju zubnih implantata potrebno je prvo procijeniti postoje li zapreke po pitanju općeg zdravstvenog stanja ili životnih navika pacijenta.

O svemu ćemo Vas savjetovati, te eventualno razgovarati i s Vašim liječnikom specijalistom.

Planiranje implantiranja

Nakon toga, načinit 3D rendgensku snimku i analizu kojima ćemo prije svega utvrditi stanje čeljusne kosti.

Ukoliko postoji nedostatak čeljusne kosti, ona se može nadograditi raznim kirurškim tehnikama.

Idući korak bit će provođenje predimplantoloških terapija ili zahvata, ukoliko su potrebni.

Provjerit ćemo ima li znakova upalnih stanja koja prethodno treba sanirati, a uz to izvadit ćemo i sve nefunkcionalne preostale zube čeljusti na koju ugrađujemo All-on-4.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: dijagnostički snimci za planiranje implantiranja
3D CBCT snimak omogućuje preciznu dijagnostiku.

Jeste li prikladan kandidat za ugradnju All-on-4?

Gotovo da ne postoji indikacija koja bi suvremenoj stomatologiji predstavljala trajnu prepreku za ugradnju zubnih implantata, pa tako ni All-on-4.

To eventualno mogu biti stanja ekstremne resorpcije kosti kada se primjenjuju druga rješenja kao zigomatični (Zygoma) ili pterigoidni implantati.

Za sva zdravstvena stanja ili faze liječenja postoje uvjeti pod kojima oni ne predstavljaju zapreku implantiranju.

U suvremenoj stomatologiji ugradnja zubnog implantata postala je jednostavan i brz zahvat.

Pomogli smo mnogim pacijentima i izvršili na tisuće uspješnih implantiranja.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

U nekim situacijama bit će potrebno pričekati s implantiranjem te zatražiti pregled i mišljenje Vašeg liječnika specijalista.

Pod navedenim uvjetima ugradnju All-on-4 vidimo kao odlično rješenje za:

 • pacijentice i pacijente koji svoju klasičnu zubnu protezu žele zamijeniti stabilnim rješenjem,
 • pacijentice i pacijente s velikim manjkom zubi jedne ili obje čeljusti,
 • pacijentice i pacijente koji, premda imaju svoje zube, boluju od dentalnih oboljenja zbog kojih postojeće zube nije moguće sanirati i potrebno ih je ukloniti,
 • pacijentice i pacijente koji, uz prethodno izraženu želju za zubnim implantatima, imaju premalo kosti u stražnjem dijelu čeljusti

Faza 2: planiranje privremenog protetskog rada

U fazi planiranja načinit ćemo i sken ili otisak za izradu Vašeg privremenog protetskog rada.

Privremeni rad bit će izrađen od akrilata, a nosit ćete ga tijekom faze oporavka, sve do ugradnje finalnog protetskog rada koji može biti izrađen od trajnijih i estetski kvalitetnijih materijala.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb, centar: planiranje i izrada privremenog protetskog rada.
Planiranje i izrada privremenog protetskog rada.

Privremeni fiksni rad na implantatima dobit ćete već idući dan nakon ugradnje All-on-4.

Dakle, kod pacijenata koji već imaju svoju protezu kao i kod onih kojima se prije postavljanja implantata treba vaditi zube postupak je isti – već idući dan pacijent ima svoje nove privremene fiksne zube koji i funkcionalno i estetski ispunjavaju sve zahtjeve.

Ovaj privremeni rad služi i kao “probna verzija” pacijentu jer pri izradi trajnog rada i pacijent i stomatolog imaju polaznu točku s koje puno lakše komuniciraju što zadržati u trajnom radu, a što promijeniti.

Faza 3: implantiranje zubnih implantata za All-on-4

Za All-on-4 ugrađujemo po dva zubna implantata u prednjoj regiji, na mjestu dvojki, te po dva u stražnjoj regiji, najčešće na mjesto pretkutnjaka.

Ove zadnje ugrađujemo pod nagibom od 45°, čime se postiže veća stabilnost: taj način ugradnje jamči zahvaćanje veće mase čeljusnog grebena, što zauzvrat jamči bolje srastanje implantata (oseointegracija).

Ugradnja zubnih implantata izvodi se u lokalnoj anesteziji ili u sedaciji te je za Vas potpuno bezbolna.

Cijeli zahvat traje nekoliko sati, a već idući dan nakon fiksiranja privremenog protetskog rada možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Najsuvremenije implantiranje uz Navident

U Stomatološkoj poliklinici Apolonija implantiranje vršimo uporabom sustava Navident. Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji preciznog, računalno vođenog implantiranja u svijetu.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb centar: implantiranje uz pomoć Navidenta, navigacijskog implantološkog sustava
Sučelje sustava Navident za navigacijsko implantiranje.

Zahvaljujući ovom sustavu praktički ne postoji mogućnost pogreške pri pozicioniranju implantata. Uz to, invazivnost implantiranja je minimalna, a rezultat je manje traume i brži oporavak za pacijenta.

Više o Navidentu doznajte na našoj web-stranici “Navident, sustav za navigacijsku implantologiju”.

Uz Navident, računalno vođeno implantiranje, jamčimo Vam maksimalan uspjeh implantiranja.

Pomogli smo mnogim pacijentima i izvršili na tisuće uspješnih implantiranja.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

Faza 4: oporavak nakon ugradnje zubnih implantata

Bit će potrebno od 4 do 6 mjeseci oporavka kako bi se ostvarila odgovarajuća oseointegracija (srastanje zubnog implantata s kosti). Tijekom tog razdoblja dolazit ćete povremeno na kontrole.

Hoćete li moći jesti tijekom oporavka?

Naravno! Budući da smo u prvoj fazi isplanirali Vaš privremeni protetski rad, on je u međuvremenu izrađen i spreman za korištenje.

Zato možemo reći da uz All-on-4 od kompletne bezubosti do novih zubi treba svega 24 sata!

Faza 5: postavljanje finalnog protetskog rada

Nakon kvalitetnog oporavka i oseointegracije načinit ćemo sken ili otisak potreban za izradu finalnog, trajnog protetskog rada.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb, centar: finalni protetski zubni most, All-on-4.
Finalni protetski rad All-on-4.

Njega izrađuje zubotehnički laboratorij, a bit će dovršen za 5 do 10 dana od uzimanja skena ili otiska.

Trajni rad najčešće se izrađuje od čvršćih materijala kao što su cirkon ili metal i keramika. Postupak izrade trajnog rada značajno je kompleksniji i zbog toga je u trajnom radu moguće izraditi puno više estetskih detalja koji odgovaraju karakteru pacijenta.

U međuvremenu, Vi i dalje koristite privremeni protetski rad pa čekanje za Vas nema nepraktičnih posljedica.

Postupak ugradnje All-on-4 omogućuje da imate nove zube već za 24 sata.

Ne trpite više zbog nedostatka zubi!

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!

Cijena mosta na implantatima, All-on-4

Cijena za All-on-4 formira se na temelju kvalitete zubnih implantata i materijala izrade finalnog protetskog rada.

U Stomatološkoj poliklinici Apolonija koristimo isključivo zubne implantate vrhunske kvalitete, Nobel Biocare. Ovi zubni implantati, uz poštivanje savjeta o održavanju, imaju doživotno jamstvo.

Materijal izrade finalnog protetskog rada može biti povoljan akrilat, ili nešto skuplji, ali kvalitetom i trajnošću bolji materijal poput zubne keramike ili cirkona.

Jeste li doznali sve što Vas zanima?

U ovom članku doznali ste mnogo o mostu na implantatima, All-on-4. Možda Vas zanimaju i druge teme, kao što su:

U poliklinici Apolonija ponosni smo na vrhunsku dijagnostiku i proces implantiranja.

Pomogli smo mnogim pacijentima i izvršili na tisuće uspješnih implantiranja.

Obratite nam se s povjerenjem za savjet ili nam pošaljite pitanje.

Obavite stručni pregled bez napuštanja svog doma!

Nudimo Vam virtualni stomatološki pregled. Doznajte više!