fbpx
Naručite se

Parodontologija

Higijena i vrijeme su ključevi liječenja

Nakon karijesa, bolesti potpornih tkiva zuba (parodonta) su najčešći uzročnici gubitka zubi.

Naručite se

Kako spriječiti i liječiti parodontitis

Bolest potpornih tkiva zuba (parodonta) je najčešći uzročnik gubitka zubi nakon karijesa.

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom i tretiranjem parodontne bolesti. U potporna tkiva zuba spada zubno meso, kosti i parodontni ligament koji zub veže s kosti.

Kako dolazi do bolesti parodonta?

Primaran oblik bolesti parodonta je upala zubnog mesa. Upala je reverzibilno stanje koje, ukoliko se tretira na vrijeme, neće dovesti do nepovratnih promjena na potpornim strukturama zuba.

Prilikom upale zubno meso je crveno, otečeno i krvari. Jačina krvarenja ovisi o stupnju upale, a najčešće se može primijetiti prilikom pranja zubi. Nastaje zbog nedovoljne oralne higijene i nakupina naslaga između zuba i zubnog mesa te mineraliziranih naslaga (zubni kamenac). Različite hormonske promjene i neke sistemne bolesti mogu povećati vjerojatnost upale.

Ukoliko ne reagirate na vrijeme upala zubnog mesa tj. bakterije iz zubnih naslaga prodiru u dublje slojeve parodontnog ligamenta i kosti. Ukoliko parodontoza ostane ne liječena kost će se sve više povlačiti, zubi će postati pomični i na kraju mogu ispasti.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb: proces djelovanja parodontitisa na zub

Kako spriječiti parodontnu bolest?

Jedina prevencija parodontne bolesti je što bolja higijena usne šupljine. Ponekad je osim zubi potrebno očetkati i jezik jer nečist jezik također može biti rezervoar bakterija.

Potrebno je minimalno svakih 6 mjeseci napraviti profesionalno čišćenje zubnog kamenca. Česta profesionalna čišćenja do potpunog smirivanja upale u kombinaciji sa suradnjom pacijenta ključni su kod liječenja parodontne bolesti.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb: muškarac gleda svoje zube u zrcalu

Kako mogu poboljšati estetiku zahvaćenih zubi?

Kada jednom nastupi parodontna bolest pacijent može primijetiti promjene na zubima. Zubi postaju dugački, otvaraju se veliki crni prostori između zubi, javlja se preosjetljivost i pomičnost.

Postoje načini da se pacijentu vrati estetika zubi, a to uključuje restaurativne zahvate, povezivanje zubi ili kompletnu protetsku sanaciju. Izgubljeni zubi mogu se nadoknaditi implantatima.

Stomatološka poliklinika Apolonija, Zagreb: muškarac se smije

Pošaljite upit

Naručite se
01

Kontaktirajte nas preko kontakt obrasca, nazovite telefonom ili preko Facebook stranice. Naše ljubazno osoblje kontaktirat će Vas u najkraćem roku.

02

Prvi stomatološki pregled i planiranje terapije stoji 150 kn, a specijalistički pregledi 300 kn. Ponudit ćemo Vam najbolje i najprimjerenije rješenje s procjenom troškova i trajanja terapije.

03

Izaberite način plaćanja koji vam najviše odgovara. Nakon liječenja, pridržavajte se uputa, a mi ćemo voditi brigu da održite zdravlje Vaših zuba.

Naručite se

Europen Union

Europska unija.
Zajedno do fondova EU

Strukturnifondovi
Strukturnifondovi

Projekt “Prezentacijska stranica stomatološke poliklinike APOLONIJA” sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Pročitaj više