fbpx
Search
Close this search box.

Mobilni aparatić – mogu li se njime ispraviti zubi?

Da biste saznali kako mobilni aparatić djeluje i koja mu je svrha, prvo bismo vas trebali vratiti malo u djetinjstvo. Kada smo bili djeca, kod nekih je ispadanje mliječnih zubi izazivalo nelagodu ili strah, dok su se drugi veselili dolasku „Zubić vile“ i nisu mogli dočekati ispadanje sljedećeg zuba. Mnogima se također ova formula čini jednostavnom – mliječni zubi ionako ispadaju, pa misle da se ne trebaju pretjerano brinuti o njima jer niču veći i jači, trajni zubi.

Takav način razmišljanja može dovesti do raznih problema s rastom čeljusti, higijenom i pozicioniranjem trajnih zubi na koje treba reagirati odmah, a po mogućnosti spriječiti i prije nego se pojave. Zbog toga se u preventivne i terapijske svrhe kod djece u mješovitoj denticiji koriste mobilni aparatići.

Mobilni aparatić

Mobilni ortodontski aparatić – koja mu je svrha?

Prvi mliječni zubi najčešće počinju nicati oko 6. mjeseca djetetovog života. Ono što ih razlikuje od trajnih zubi je to što su manji i bjelji, a u tom razdoblju života potpuno je normalno da između njih postoji malo prostora.

Iako mliječni zubi ispadaju, briga o njima igra veliku ulogu u životu. Mliječni zubi čuvaju mjesto za svog trajnog nasljednika i putanja su njihovog nicanja, a pravilno nicanje trajnih zuba važno je i zbog pravilnog razvoja gornje i donje čeljusti. 

Mobilni aparatić, osim što može korigirati nepravilno nicanje trajnih zubi nastalo kao posljedica preranog gubitka mliječnog zuba, može poticati ili kočiti rast gornje ili donje čeljusti.

Sam pojam „mobilni“ ukazuje na to da, za razliku od fiksnog, mobilni aparatić dijete može ukloniti u bilo kojem trenutku. Ova terapeutska naprava koristi se u nekoliko svrha:

1.      Promjena oblika i rasta kostiju lica djelujući na položaj čeljusti i stimulaciju mišića (skeletni učinak)

2.      Pomicanje zuba bez djelovanja na kosti i mišiće (dentalni učinak)

3.      Zadržavanje zubi u dosegnutom željenom položaju nakon korištenja fiksnog aparatića (preventivni učinak)

Vrste mobilnih zubnih aparatića:

1.      Bimaksilarni (jednokomadni)

Ovisno o namjeni, cilju terapije i načinu nošenja, mobilne aparatiće obično dijelimo na bimaksilarne (jednokomadne) i monomaksilarne (dvokomadne). Kao što i sam naziv govori, bimaksilarni (jednokomadni) mobilni aparatići obuhvaćaju i gornju i donju čeljust, a sastoje se samo od jedne naprave. Ova se vrsta zubnog aparatića izrađuje od plastike ili gume, a koriste se za ubrzavanje ili usporavanje razvoja čeljusti i zubi u svrhu sprječavanja njihovog nepravilnog rasta. Jednokomadni aparatići također služe za korekciju nepravilnosti u rastu zubi koja nastaje kao posljedica intenzivnog cuclanja prsta ili dude u ranom djetinjstvu.

2.      Monomaksilarni (dvokomadni)

Za razliku od jednokomadnih, monomaksilarni (dvokomadni) zubni aparatići sastoje se od dvije naprave, odnosno jedne za svaku čeljust. Ova vrsta zubnog aparatića izrađuje se od plastike u raznim bojama po želji djeteta kako bi se mlađi pacijenti motivirali za nošenje zubnog aparatića. 

Mobilni aparatić

Oba dijela dvokomadnog aparatića aktivno djeluju na zube, a pomoću čeličnih žica, kvačica i vijaka šire zubne lukove ili rotiraju zube te tako usmjeravaju njihov rast. Ova se metoda terapije često koristi kod mlađih pacijenata, odnosno djece u slučaju preranog gubitka mliječnog zuba kako bi očuvali mjesto i pravilan rast trajnom zubu koji još nije iznikao.

Mogu li se učinkovito ispraviti zubi nošenjem mobilnog aparatića?

Ovom vrstom mobilnog aparatića djeluje se tako da se ranom terapijom ublaže ortodontske nepravilnosti i oralne anomalije, odnosno može se do kraja djetetova rasta u potpunosti ukloniti ortodontska nepravilnost. Drugim riječima, govorimo o ortodontskoj terapiji koja „djeluje s rastom“, odnosno počinje u periodu intenzivnog rasta djeteta, a poznatija je kao interceptivna ortodontska terapija. Cilj ove terapije je potaknuti ili usporiti rast gornje ili donje, ili čak obje čeljusti tijekom tog perioda te omogućiti ravnotežu u razvoju čeljusti. Djelovanjem u tom najintenzivnijem periodu rasta moguće je izbjeći potrebna vađenja trajnih zuba kasnije i ublažiti ortodontsku nepravilnost. Tako se kasnija fiksna ortodontska terapija može znatno skratiti ili uopće neće biti potrebna.

Naravno, mobilni aparatići, koji djeluju kao ortopedsko pomagalo usmjeravajući rast čeljusti u pravilnom smjeru, prestaju biti učinkoviti završetkom rasta djeteta. 

Kako i koliko dugo treba nositi mobilni aparatić?

Kao i svaka ortodontska terapija, nošenje mobilnog zubnog aparatića određuje se individualno, odnosno ovisi o intenzitetu rasta djeteta i izmjeni zuba.

Navedeni period intenzivnog rasta, kao i njegov završetak, individualno se određuje za svako dijete prema koštanoj dobi djeteta. Koštana dob i kronološka (stvarni broj djetetovih godina) ne moraju se poklapati, a najčešće trajanje intenzivnog rasta je oko 18 mjeseci, što je i optimalno vrijeme nošenja mobilnog aparatića.  

Preporučuje se da dijete nosi aparatić barem 14 sati dnevno. Također, trebate pripaziti prvih nekoliko dana da dijete nesvjesno ne izbaci aparatić iz usta tijekom sna. Nesvjesno izbacivanje aparatića tijekom noći uobičajeno je i nastaje zbog toga što mišići još uvijek nisu prihvatili aparatić i kako nošenjem aparatića dolazi do mišićne kontrakcije, dijete ga u nesvjesnom stanju sna doživljava kao strano tijelo koje mišići izbace iz usta. Zato je potrebno nositi aparatić i po danu u svjesnom stanju. 

Uz sve to, vrlo je važno voditi brigu i o čišćenju aparatića te o tome da dijete ne zanemari dentalnu higijenu tijekom njegovog nošenja. Imajte na umu da mobilni aparatić dijete prvo treba izvaditi prije jela, te oprati i osušiti, a prije vraćanja aparatića potrebno je i oprati zube.

Podijeli ovu objavu

Srodne objave:

Zašto je lijepo biti medicinska sestra?

Ana Štefinovec, bacc. med. tech. naša je glavna medicinska sestra poliklinike, a kroz nekoliko pitanja koja smo joj postavili, dala nam je do znanja zašto voli svoj posao i zašto je lijepo biti medicinska sestra. Što te potaknulo da se odlučiš za karijeru u ovoj struci i postaneš medicinska sestra?

Brinemo li više o ispravnosti svog vozila ili o vlastitom oralnom zdravlju?

Da nas svaki dan ošamari neka statistika, već smo se navikli, ali zadnja službena statistika je zabrinjavajuća. Hrvatska se nalazi među prvima u Europi po lošoj praksi održavanja oralne higijene, posebno po neredovitom pranju zubi. Statistike pokazuju da 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri zuba koji su zahvaćeni karijesom, a 80

Naručite se